Gotham: dé serie van 2015?

Superhelden zijn hot. Kijk maar naar de bijna jaarlijks gereleasede films van Marvel. Momenteel is Avengers: Age of Ultron te zien in de zalen, een basis vormend voor een aantal jaren waarin superhelden niet uit het media landschap uit te wissen zullen zijn. Maar naast het grote witte doek, proberen de comic-bookgiganten Marvel en DC Comics – die eigenlijk de uitvinders zijn van vrijwel alle superhelden – ook het kleine scherm in de huiskamer in te palmen. En dat lukt. Marvel lanceerde dit jaar de serie Agent Carter en het net nieuwe Daredevil. Beide series scoorde enorm goed. Toch hoeft DC Comics voor niemand onder te doen. Arrow en The Flash zijn kijkcijferkanonnen voor hun zender The CW. En naast deze twee topseries, komt er nu nog Gotham bij. Fox, die deze serie kocht, heeft zich dus ook in het superheldenwater gegooid en deed dit met succes. Deze serie werd de laatste drie maanden in Amerika door vrijwel iedereen enorm gesmaakt en wist iedereen bovendien telkens enorm te verrassen. Gotham was een aangenaam staaltje fenomenale televisie en zal ons de komende jaren nog mogen verwennen.

Gotham speelt zich af – en dat doet de naam wel vermoeden – in Gotham City, de thuishaven van vleermuizenliefhebber Batman, het alter ego van Bruce Wayne. Van de superheld zien we nagenoeg niets: voor deze serie geen stoere auto’s of lange zwarte capes. De serie gaat over de steenrijke jonge Bruce, die net zijn ouders verloor en die ietwat wereldvreemd is. Geleidelijk aan komt de jongen te weten hoe corrupt en verrot zijn stad wel niet is. En dat is wat de serie zo verbluffend maakt. We zien niet het klassieke beeld van de superheld tegen de badguys, maar wel wat er zich rondom de jonge puber afspeelt. Vanaf de aanvang tot de laatste minuut van de laatste aflevering weet Gotham ons mee te sleuren doorheen de stad, waarin James “Jim” Gordon rechercheur is. Elk personage is zo enorm goed uitgewerkt, wat het des te interessanter maakt. Vaak krijg je als kijker meer te zien dat wat de personages over elkaar weten, wat voor een enorm hoog spanningsgehalte zorgt. Bovendien is de cast van Gotham gewoonweg fenomenaal. Een relatief onbekende Ben McKenzie, die de rol van Jim Gordon speelt, zorgt ervoor dat je je als kijker zo met het personage vereenzelvigt, dat je enorm hard meevoelt met alles wat de arme man moet doormaken. Ster van de show is zonder meer David Mazouz, die de jonge Bruce Wayne op een voortreffelijke manier ten tonele voert. Butler van dienst is Alfred, die door Sean Pertwee wordt vertolkt. De meest verrassende maar meest degoutante rol wordt gespeeld door Robin Lord Taylor, over wiens aandeel in deze serie ik nog niet te veel vertel. Ieder personage is uniek en heeft zijn eigen ontwikkeling. Daarnaast wordt er aan elk personage in deze serie even veel tijd besteed. Elk personage krijgt dus als het ware de tijd en de ruimte om zich volledig te ontplooien. Iedere rol wordt zó sterk en goed vertolkt, wat de kijker alleen maar kan boeien.

In de serie bemerk je van het begin tot het einde een heuse crescendo, die zoals het hoort eindigt in een fenomenale en verrassende finale. Het goede acteerwerk van de gehele cast, de verrassende wendingen en het voortreffelijk regisseren maken Gotham misschien wel de beste serie van 2015. Bovendien is ook deze serie geen uitgesproken mannen- of vrouwen serie. Het is geschikt voor een breed publiek. Gotham was tot maandag 4 mei 2015 op FOX in Amerika. Netflix kocht nog vóór de premiere de video-on-demandrechten van de serie, wat maakt de ze weldra te zien zal zijn op de streamingdienst. Momenteel loopt de serie elke donderdagavond in België op VIER.

Hierna volgt de korte inhoud van Gotham. Wil je je echter laten verrassen door alles wat de serie te bieden heeft, lees dan zeker niet verder en laat je volledig verassen.

Wanneer de jonge Bruce Wayne terug komt van een avondje theater met zijn ouders, worden ze op een brutale wijze vermoord. Detective James Gordon en Harvey Bullock komen de zaak onderzoeken, maar al snel merkt Gordon dat het zaakje niet klopt. Hij beslist dit verder te onderzoeken en botst zo snel op de superschurken die de stad achter de schermen runnen. Als enige rechtvaardige agent probeert James de waarheid van elke zaak uit te pluizen, maar botst hij steeds weer met de jarenlange gewoonte van corruptie. Corruptie, rechtvaardigheid en een strijd om macht zorgen ervoor dat het niet lang duurt alvorens de hel uitbarst in de stad. Gotham speelt zich af in een tijd vóór Batman, het alter ego van Bruce Wayne. 

Vond jij “Gotham” ook zo goed? Reageer!

GOTHAM LANDSCAPE
© Fox & Warner Bros. Television Distribution

0 reacties

    1. Hmm… Daredevil is goed, maar weer zo een klassieke superheldenserie. Gotham wijkt daarvan af en is bovendien erg meeslepen. Sommige mensen vinden dat de serie helemaal nergens heen gaat, maar je moet het echt op je gemakje zien. Gotham komt binnenkort om Netflix, dus nog even wachten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *