Review – Jurassic World (2015)

Informatie

Regie: Colin Trevorrow
Cast: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins & Nick Robinson
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 10 juni 2015
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 oktober 2015

Recensie

Het duurde 14 jaar vooraleer we weer onze voeten konden zetten op Isla Nublar, het prachtige eiland waar Jurassic Park ons destijds verraste met enorme dieren en een prachtig park. Ook nu wanneer het park op volle toeren draait onder de naam Jurassic World, kan je je mond niet dichthouden als je de deuren binnenkomt. Een betovering van pracht en praal overvalt je meteen op het eerste zicht. Zoals John Hammond, gespeeld door de ondertussen overleden Richard Attenborough, in Jurassic Park (1993) zei: “Spared no expence!”

Niet alleen voor het park in de film, maar ook voor de film zelf werden kosten nog moeite gespaard. Net zoals het park oogt de film prachtig. De gigantische en bombastische speciale effecten laten je keer op keer weer met open mond naar het grote witte doek staren. Maar zoals ik zei: de film oogt prachtig. Hoewel het allemaal erg goed gemaakt is en het allemaal voortreffelijk geacteerd wordt, is het verhaal ietwat zwak. In mijn ogen was er niet echt een climax en was de verhaallijn redelijk oppervlakkig. Als kijker werd je immers niet echt vaak verrast en voelde je aan wat er ging gebeuren. Dit was niet het geval in Jurassic Park (1993) en zelfs niet in de twee opvolgers ervan. De vraag rijst dan natuurlijk of het wel geoorloofd is de nieuwe film te vergelijken met films die al meer dan een decennium oud zijn. In die zin is Jurassic World niet meer vernieuwend, wat de eerste trilogie wel was. Daarom denk ik dat we de nieuwe film en de oude kunnen vergelijken zoals The Hobbit tegenover The Lord of The Rings: een gigantisch spektakel, maar met minder inhoud en minder ‘wow-effect’ dan de voorafgaande films.

In de film vinden we twee grote verhaallijnen. Enerzijds hebben we die van Owen en Claire en anderzijds volgen we de jonge Gray en zijn puberbroer Zach. Owen en Claire, gespeeld door respectievelijk Chris Pratt en Bryce Dallas Howard, kennen elkaar van vroeger en doorheen de film groeien ze steeds weer dichter naar elkaar toe. Grey en Zack zijn de kinderen van de zus van Claire, die alleen naar het park gaan. Qua acteerwerk is er weinig op de film aan te merken. De verrassende Bryce Dallas Howard speelt een verfrissende rol en draagt de film erg goed. Ook Chis Pratt doet het geweldig, al was zijn rol redelijk oppervlakkig: een soldaat die op het eiland werkte. Je mist dus, en dat geldt trouwens ook voor Howard, een beetje achtergrond. Naast deze twee volwassen acteurs hebben we ook de twee kinderen in de film: Ty Simpkins en Nick Robinson. Ze hebben de rol van twee ‘irritante’ kinderen die in een levensgevaarlijk park een gebrek aan verantwoordelijkheid hebben. Wanneer ze denken stoer te zijn, loopt natuurlijk alles mis.

Mijn gevoel zegt dat de makers van deze film ergens een beetje te braaf zijn geweest. De toon van Jurassic World ligt helemaal anders. In de originele trilogie voelde je immers voortdurend dat er vanalles kon gebeuren, maar als kijker wist je niet wat. Bovendien had ik bij deze film nooit hetzelfde gevoel als ik had wanneer ik Jurassic Park zag: de drang om zelf weg te lopen. De originele trilogie was dus veel enger en bovendien veel donkerder dan deze film. En neem dat letterlijk: er is teveel zon in de film. In Jurassic Park was er immers vaak regen, bliksem en speelde er zich veel ’s nachts af. Er was een gebrek aan dat enge, dat opbouwende dat we in Jurassic Park zagen. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van spanningstechnieken die ervoor zorgen dat je adrenaline een gigantische boost krijgt. Zo denk ik aan deze scène waarbij je hart haast stopt met kloppen.

Waar ik nog het hardste van verschoot, was de Indominus Rex. Een gigantische dinosaurus die er helemaal niet eng uit zag. En dat snap ik dan weer niet, aangezien er vanaf het begin van de film wordt gedaan alsof het een huiveringwekkend dier is dat er vreselijk uit ziet.

Jurassic World is een op-en-top entertainende film die vast en zeker een must is om in de bioscoop te gaan zien. De speciale effecten verbluffen en de film gaat goed vooruit. Maar daar ligt de zwakte van de film, want doordat het allemaal erg snel gaat, is er geen tijd voor verdieping in de personages. Bovendien wordt er daardoor te weinig spanning opgewekt, wat je als kijker minder doet zweten.

Twijfel je nog om de film te gaan kijken? Aarzel dan niet en neem hier een kijkje. Ontdek er alle weetjes en bekijk alle foto’s en trailers van de film.

Wat vond jij van ‘Jurassic World’? Laat het zeker weten!

0 reacties

  1. Vond het verhaal ook inderdaad erg zwak en zoals je zelf ook zegt is de spanning zoals die er in de eerste film was er niet zo. Daarnaast is de motivatie van diverse karakters ook niet zo overtuigend als in het origineel. Hetzelfde geldt voor bepaalde keuzes zoals het gebruiken van niet dodelijke wapens alleen om een investering te beschermen? Lijkt me dat een paar doden toch een stuk slechter is voor je inkomsten dan een dinosaurus waar niemand iets van af weet.

    1. Er kloppen gewoon zo veel dingen niet aan de film. Zoals je zegt: die dinosaurus. Die hadden ze nu toch gewoon kunnen vermoorden. En een plotse verhaallijn waarin er een man van het leger blijkbaar al enorm lang plant om dino’s als wapen te gebruiken. En daarbij: welke moeder is zo onverantwoord om haar kinderen alleen naar een levensgevaarlijk park te sturen? Ik heb er alvast mijn bedenkingen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *