Review – Madame Bovary (2015)

Informatie
Regie: Sophie Barthes
Cast: Mia Wasikowska, Paul Giamatti, Rhys Ifans, Ezra Miller, Logan Marshall-Green & Henry Lloyd-Hughes
Genre: Drama
Distributeur: A-Film Benelux
Releasedatum: 2 september 2015

Review
Madame Bovary, een film gebaseerd op het gelijknamige bekende boek van de Franse schrijver Gustave Flaubert, neemt ons mee naar het einde van de 19e eeuw. In een boerendorpje trouwt de knappe Emma met de schijnbaar ambitieuze dokter Charles Bovary. Ze verlaat haar vader en het klooster waar ze opgroeide om een nieuw leven te starten met haar echtgenoot in het godvergeten dorpje Yonville. Emma, een simpel boerenmeisje, verwacht dat haar leven een ware droom zal worden, maar niets is minder waar. Charles blijkt een simpele plattelandsdokter die weinig ambitieus is. De arme vrouw voelt zich als een gevangene in haar eigen leven en beslist niet bij de pakken te blijven zitten. Ze leeft boven haar stand, geeft veel uit en pleegt overspel opdat ze met een andere man in het huwelijksbootje kan stappen, in de hoop een hogere status te bereiken. Haar droom is immers te wonen in één van Frankrijks grote steden, zoals Rouen of Parijs. Maar wanneer haar liefde onbeantwoord blijft en ze zich compleet in de schulden heeft gestoken, realiseert ze dat ontsnappen uit haar leven met Charles onmogelijk is, of toch niet?

De film begint erg saai en bovendien gebeurt er de eerste helft van de prent nagenoeg niets. Een opeenhoping van lange shots van het prachtige Franse landschap en gekunstelde conversaties maken de film erg zwak. Sommige conversaties komen er erg onnatuurlijk uit en dat maakt dat je je als kijker meer aan de film stoort dan dat je ervan geniet. Het verhaal schiet immers pas in gang na de helft van de film, wanneer je merkt dat Emma (Wasikowska) zichzelf in wel erg nauwe schoentjes heeft gestoken. Vanaf dan worden de conversaties ook een stuk minder fake en bevatten ze bovendien aanzienlijk meer inhoud. Dit maakt dat de film naar het einde toe toch interessant wordt.

De keuze van acteurs is voor mij een compleet raadsel. Ten eerste speelt de film zich af in Frankrijk. Het is dan wel vanzelfsprekend dat een film die internationaal wil gaan, niet in het Frans is. Het past hier in de sfeer beter om Britse acteurs te kiezen. We zitten immers in een zelfde sfeer als Downton Abbey of Jane Eyre, een film waarin Wasikowska overigens ook de hoofdrol wist te strikken. Toch stel ik me vragen bij het feit dat er voor de hoofdrol een Australische actrice werd gekozen. Haar accent stoort, terwijl het overgrote deel van de cast een mooi posh Brits accent heeft. Ook Logan Marshall-Green, een uitstekend acteur, weet zijn Amerikaans accent niet te verstoppen wanneer hij probeert een Brits accent aan te nemen.

Het verdict
Madame Bovary is een oké drama dat niet overdreven slecht is. De film komt traag op gang, wat concentreren erg moeilijk maakt. Sommige passages uit de film zijn toch erg ongeloofwaardig, wat soms onduidelijk maakt wat de motieven van de verschillende personages zijn. Wasikowska speelt de rol van Emma goed, maar haar accent past niet in de film. Uiteraard is er voor deze film een breed publiek en ben ik er van overtuigd dat hij het redelijk zal doen in de zalen. Wil je een rustige film zien die naar het einde toe toch wel interessant wordt en vind je het niet erg dat hij traag op gang komt? Aarzel niet, want dan is Madame Bovary de geschikte film voor jou. Bekijk hieronder de trailer en enkele foto’s van dit drama.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ga jij Madame Bovary in de zalen kijken of toch maar niet? Laat het weten!

0 reacties

  1. Hé, volgens mij heb ik dat boek eens moeten lezen in de Franse les.. Bah, jeugdtrauma’s! Ik ben niet echt geneigd om deze film te bekijken, noch in de cinema, noch later thuis. Het verhaal spreekt me niet zo goed aan en een recensie als deze doet daar natuurlijk geen goed aan, haha.

    1. Jaaa haha hoe grappig! Mijn papa heeft zijn eindwerk op de universiteit daar over gedaan! En de film is niet echt SUUUUPER slecht hoor… Het is gewoon niet mijn ding waardoor ik hem enorm afkraak.. misschien onterecht… Maar het is echt zo een film: je bent ervoor of je bent er niet voor!

      1. Dan wacht ik liever tot hij thuis beschikbaar is om hem dan een keertje te bekijken; want als het dan tegenvalt, heb ik wel een cinemabezoek betaalt. (En laten we eerlijk zijn, tegenwoordig is dat best wel duur!)

  2. Hé, volgens mij heb ik dat boek eens moeten lezen in de Franse les.. Bah, jeugdtrauma’s! Ik ben niet echt geneigd om deze film te bekijken, noch in de cinema, noch later thuis. Het verhaal spreekt me niet zo goed aan en een recensie als deze doet daar natuurlijk geen goed aan, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *