Review – Le Dernier Coup de Marteau (2014)

Deze recensie kwam tot stand door de samenwerking met Lumière. Alle dank aan de distributeur van de film voor het ter beschikking stellen van de DVD.

Informatie
Regie: Alix Delaporte
Cast: Grégory Gadebois, Clothilde Hesme & Romain Paul
Genre: Drama
Distributeur: Lumière
Releasedatum: DVD release op 19 augustus 2015

Review
Alix Delaporte is een jonge regisseur, en dat wordt ook duidelijk uit zijn recentste werk Le Dernier Coup de Marteau. Lumière bracht de film op 19 augustus 2015 uit en doet dat natuurlijk terecht. Toch zijn er op de film een aantal dingen aan te merken. Tijd voor een grondige analyse.

Le Dernier Coup de Marteau, vertaald als ‘de laatste hamerslag’, neemt ons mee naar de leefwereld van de 13-jarige Victor. Samen met zijn doodzieke moeder woont hij in een klein huisje aan de kust van Montpellier. Zijn vader heeft hij echter nooit gekend, maar daar komt snel verandering in. Hij, dirigent van een orkest, komt naar de lokale opera om een stuk van Mahler te dirigeren. Victor wil er eerst niets van weten. Maar al gauw spoort zijn moeder hem aan een bezoekje te brengen aan de opera. Eerst zegt muziek hem helemaal niets, maar al snel gaan de deuren van een nieuwe wereld open voor de puber. Wanneer zijn moeder hem vertelt dat ze hun huisje aan de zee zullen moeten verlaten, wordt Victor helemaal wanhopig. Hij wil immers zijn huidige leven en zijn leuke vriendin Luna niet achterlaten. Tijd voor dé confrontatie met zijn vader.

De opzet van deze film is erg mooi. De regisseur probeert het dramatische leven van een jongen en zijn moeder te schetsen. Dit lijkt echter niet geslaagd. Hoewel het acteerwerk van alle personages erg degelijk is, geloof je als kijker het verhaal in zijn geheel niet echt. De film lijkt immers een aaneenschakeling van gebeurtenissen en mist een duidelijk geheel, een duidelijke samenhang. Wanneer de prent afloopt verschijnt ook plots de titel en probeer je even op een rijtje te zetten wat er allemaal gebeurde. Dit is tevergeefs, want veel relevante dingen gebeuren er niet.

Toch is het overdreven om de film helemaal afschuwelijk te noemen. Hoewel de regisseur er niet in slaagt een goed verhaal te brengen, is de beeldvoering wel prachtig. Maar hoe kan dit ook anders: we bevinden ons in de prachtige Zuid-Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Bovendien speelt de jonge Romain Paul een erg geloofwaardige rol. Wetende dat dit zijn eerste echte rol was, wordt de verwondering voor deze jonge knaap alleen maar groter. Ook de vrouw die de rol speelt van de zieke moeder van de jongen, Clothilde Esme, zet een mooie acteerprestatie neer.

Het is dus erg jammer dat het verhaal niet mooi tot zijn recht komt. De film heeft immers alles in zich om een succes te zijn. De acteurs spelen mooi en naturel, het verhaal zou sterk kunnen zijn en de locaties zijn prachtig. Jammer dat we de film zo in de mist moeten zien gaan.

Het verdict
Of je Le Dernier Coup de Marteau echt móet zien, is een vraag die je niet echt kan beantwoorden. Het is niet echt een supergoede film die je de komende weken echt bij zal blijven. Toch zitten er mooie elementen in, die hem dan weer een stuk aantrekkelijker maken. Bovendien is het erg knap om de jonge Romain Paul aan het werk te zien. Le Dernier Coup de Marteau is een film met een eerder negatieve score, maar is daarom niet meteen super slecht. Maar ik kan hem dan ook niet echt aanraden. Wil je toch eens proberen? Laat je dan alvast warm maken door de onderstaande trailer van de film.

Is Le Dernier Coup de Marteau wel of niet jouw ding? Probeerde jij hem te kijken? Wat vond jij ervan? Laat het weten! De film is sinds 19 augustus verkrijgbaar in je favoriete DVD-winkel. Go and get him!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *