Review – Black Sea (2015)

Informatie
Regie: Kevin Macdonald
Cast: David Threlfall, Ben Mendelsohn, Scoot McNairy & Jude Law
Genre: Avontuur, thiller
Distributeur: Cinéart
Releasedatum: 21 oktober 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Deze release wordt uitgebracht door Twin Pics.

BS1
© 2015 Cinéart

Recensie
Jude Law is misschien wel één van de meest opmerkelijke namen in het filmlandschap van vandaag. De acteur, die optreedt in zowel komedies als serieuzere films, bewijst keer op keer dat hij enorm veel rollen aan kan en dat hij zich in elke film snel weet te vinden. Zowat elke film waar de man in meespeelde werd een succes. Zo schitterde Law dit jaar nog in Spy, een spannende actiekomedie waarin Melissa McCarthy bovendien ook prachtig acteerde. Zijn meest bekende rol is misschien wel die van Dr. Watson, de assistent van Sherlock Holmes in de gelijknamige film van 2009 met de schitterende Robert Downey Jr. En niet alleen in de super grote films blinkt Jude Law uit, ook in kleinere maar niet minder spannende films weet Law erg te boeien. Zo speelde hij in 2014 in het avontuurlijke Black Sea. Tijd om die film eens van dichterbij te bekijken.

BS2
© 2015 Cinéart

In Black Sea volgen we Robinson (Law). Wanneer de arme man door zijn werkgever ontslagen wordt, lijkt hij alles verloren te hebben. Zijn vrouw is bij hem weggegaan en zijn enige zoon ziet hij ook nooit meer terug. Wanneer hij samen met zijn vrienden in een bar zit, weet één van hen iets erg interessants te vertellen. Hij zou weet hebben een grote hoeveelheid Nazi-goud die zich op de bodem van de Zwarte Zee bevindt. Samen met zijn vrienden beslist Robinson een plan te smeden. Wanneer ze een geldschieter vinden om de hele boel te financieren, een bemanning vinden én een duikboot bemachtigen, begint de levensgevaarlijke zoektocht naar het goud. Stilaan beginnen de bemanningsleden zich echter tegen elkaar en tegen Robinson te keren. Het wordt dus snel duidelijk dat hij de verkeerde mensen vertrouwde. Wanneer er echter een verschrikkelijk accident gebeurt, moeten de uit elkaar gegroeide bemanningsleden hun krachten bundelen om zowel zichzelf als het goud te redden. Zal dit allemaal wel lukken?

BS3
© 2015 Cinéart

Black Sea vertelt een erg mooi en boeiend verhaal. De schrijvers zijn erin geslaagd een verhaal te schrijven dat immers erg dicht staat bij wat vandaag de realiteit is. Zo is het immers nog steeds zo dat enorm veel mensen louter handelen om hun eigen belangen te behartigen. In de huidige samenleving lonkt egoïsme vaak om de hoek en zijn begrippen als solidariteit of teamwork vaak ver te zoeken. En dat legt Black Sea enorm mooi bloot. Bovendien vertelt het verhaal ook over de macht die grote bedrijven vandaag de dag kunnen uitoefenen. Het vertelt over de hoe die bedrijven mensen enorm hard kunnen beïnvloeden. Toch vertelt Black Sea niet alleen over de negatieve dingen. Op een bepaald moment is er immers een groot kantelmoment en vinden de bemanningsleden een degelijk gezamenlijk doel: ze moeten het gewoonweg overleven. En plots wordt egoïsme omgezet in moed en teamwork en groeit het saamhorigheidsgevoel erg hard. En dat maakt Black Sea een enorm knappe film.

Dat het verhaal goed ineensteekt, doet de film dan ook enorm goed. Toch is het moeilijk om je concentratie er tot op het einde volledig bij te houden. Gedurende het eerste deel van de film gebeurt er bitter weinig en dat is een beetje jammer. Het lijkt alsof de schrijvers van de film een mooie aanloop wilden, maar deze komt compleet geforceerd over. Dat mankement wordt wel volledig goedgemaakt aangezien er in het tweede deel van de film heel wat interessante dingen gebeuren. Zo worden de karakters plots heel interessant en wordt duidelijk wat iedereens werkelijke doel is.

BS5
© 2015 Cinéart

Over het acteerwerk in deze avonturenfilm is er niet veel te zeggen, buiten dat het gewoon perfect is. Het lijkt immers alsof de acteurs echt al jaren meespelen in films die gaan over duikboten en hun bemanning. Ster van de film is absoluut Jude Law. Hij draagt Black Sea volledig. Zijn karakter heeft immers een mooie diepgang en we komen doorheen de film nog steeds meer over de man te weten. Bovendien spreekt hij in de film met een Schots accent en dat doet hij enorm goed. En niet alleen Law weet te verbazen. Ook Scoot McNairy, bekend van Non-Stop (2014) en 12 Years a Slave (2013), speelt zijn rol als enorm sluwe vos hier erg goed. Voorts weet heel de cast te boeien.

De regie van Black Sea is voor Kevin Macdonald, die voor zijn documentaire One Day in September in 1999 de Oscar voor Beste Documentaire wist binnen te slepen. Bij het grote publiek is de man misschien beter bekend als regisseur van serieuze kleppers als State Of Play (2009) en het biografische drama met Forest Whitaker, inderdaad: The Last King of Schotland (2006). En zijn voortreffelijk regietalent wordt opnieuw duidelijk in Black Sea. Hij brengt de film erg mooi en weet prachtig de spanning op te drijven.

BS4
© 2015 Cinéart

Het verdict
Verraad en vriendschap, egoïsme en teamwork, lafheid en moet… Het zijn maar een aantal tegenstrijdigheden die het verhaal van Black Sea wat verduidelijken. De film is een geweldig spannende en tevens actuele vertelling, gegoten in een mooi thriller-avontuur. De gehele cast, met Jude Law als uitblinker, zet mooie acteerprestaties neer. Ook Kevin Macdonald regisseert goed en weet een prachtig eindproduct af te leveren. Dat je Black Sea dus binnenkort moet gezien hebben, is een absolute evidentie. Laat je nog harder overtuigen door even te gluren naar de trailer. Black Sea is sinds 21 oktober 2015 beschikbaar op Blu-Ray en DVD. Just buy it!

Is Black Sea een film die je aanspreekt of absoluut volledig koud laat? Laat het ons weten! Zag jij de film ook al en wil je je ervaringen met ons delen? Aarzel niet en plaats hier onder je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *