Review – Schneider vs. Bax (2015)

Informatie
Regie: Alex van Warmerdam
Cast: Alex van Warmerdam, Gene Bervoets, Tom Dewispelaere, Maria Kraakman & Annet Malherbe
Genre: Komedie, thriller
Distributeur: Cinéart
Release bioscoop: 23 september 2015
Release Home Video: 30 oktober 2015, beschikbaar op DVD (release door Twin Pics)

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

Recensie
Als filmmaker is het vaak veiliger om een film te maken waarvan je weet dat het publiek hem zal smaken. Het merendeel van de films die we vandaag op ons afgevuurd krijgen door de grote filmstudio’s hebben een gigantisch budget waardoor de kans erg klein wordt dat de film flopt. En toch gebeurt dat jaarlijks een aantal keer. Zo flopten gigantische films zoals Tomorrowland, Pixels en Fantastic Four dit jaar allemaal. En dat is vreemd, want het zijn stuk voor stuk films die alles in zich hadden om het publiek aan te trekken. Wellicht is het probleem echter dat deze films weinig vernieuwend zijn. Om echt vernieuwende films te zien, moet je gaan kijken bij de kleinere filmdistributeurs. Zij presenteren de kijker vaak erg mooie films die wat gedurfder én artistieker zijn. Zo kwam filmdistributeur Cinéart dit jaar met Schneider vs Bax, de nieuwe film van regisseur Alex van Warmerdam. Hij maakte eerder al furore met het uitstekende Borgman (2013).

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

De titel Schneider vs Bax dekt de lading van de film helemaal. We maken kennis met de schijnbaar doodgewone Schneider. Hij heeft een lieve vrouw en twee prachtige dochters. Op de ochtend van zijn verjaardag wordt hij echter opgebeld door zijn opdrachtgever. Schneider, huurmoordenaar van beroep, moet iemand liquideren. Scheider wilt echter niet, want ’s avonds komen er vrienden en hij zou samen met zijn vrouw Lucy het avondeten voorbereiden. Maar zijn opdrachtgever Mertens dringt aan. Het gaat immers om Ramon Bax, een schrijver die alleen woont aan de rand van een afgelegen meer. Het zou een volgens Mertens een simpele klus zijn en hij zou zeker tegen de middag weer thuis zijn. Wanneer Bax echter op het punt staat te vertrekken, wordt hij opgehouden door een onverwachte gebeurtenis. En zo gaat de film door: Schneider probeert Bax te vermoorden en onderweg komt hij voortdurend obstakels tegen. Zal het Schneider uiteindelijk lukken om tegen de avond terug te zijn en te kunnen genieten van het feest met zijn vrouw en vrienden?

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

Met Schneider vs Bax brengt Alex van Warmerdam een erg bizarre film. Op zich is het verhaal niet meer dan de confrontatie van twee gevaarlijke mannen. En toch verveel je je niet of heb je helemaal niet het gevoel dat het verhaal leeg en plat is. En dat is erg vreemd, want de film vertelt op zich niet echt super veel. Waar de film het dan wel van moet hebben, is de zwarte humor. Zo zien we een dochter die helemaal de weg kwijt is, een man die tot over zijn oren in de drugs zit en degoutante bompa’s. Als dat niet genoeg is! Bovendien kom je in de film heel wat plottwists tegen. Je denkt bij aanvang van de film immers dat het de hele tijd zal gaan over een huurmoordenaar die moet afrekenen met zijn doelwit. Al snel wordt het duidelijk dat de film echter helemaal de andere richting uit gaat. Wat betreft het einde van de film, blijf je als kijker wel een beetje verwaarloosd achter. De film eindigt, na zo veel wendingen en gigantische bochten, zoals je het zou verwachten. En aangezien je doorheen de film voortdurend verrast wordt, is het einde een beetje belachelijk. Het lijkt immers alsof de inspiratie van de regisseur gewoon op was.

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

Dat Alex van Warmerdam van alle markten thuis is, dat is duidelijk. In deze film neemt hij immers meer dan één taak op zich. Hij schreef het verhaal, regisseerde de film en nam de rol van Bax op zich. En hoewel de man hierdoor misschien erg veel werk had, lijkt dit misschien niet de slechtste keuze. Aangezien het verhaal best vreemd is en je het als acteur allemaal zelf erg goed moet begrijpen, is het misschien niet verkeerd dat van Warmerdam de rol van het allervreemdste personage van de laatste jaren op zich neemt. Hij wist immers waar het personage heen moest. Van Warmerdam zet dan ook een mooie prestatie neer. Niet alleen op het vlak van de regie weet hij een mooi werk af te leveren. Ook zijn acteerprestatie is niet te min. Hij neemt de rol erg goed op en weet de kijker doorheen het verhaal mee te sleuren. Je krijgt dankzij zijn ‘open’ acteerwerk mooi inzicht in wie Bax is. En dat is essentieel, want anders had de film op het einde niet hetzelfde “WTF”-effect op de kijker achtergelaten. Tegenspeler van de acteur-regisseur is onze Vlaamse Tom Dewispelaere. Ook hij neemt zijn rol erg goed op en boeit absoluut. Het is immers knap om te zien hoe de goede, lieve huisvader zich in een mum van tijd kan transformeren tot een meedogenloze moordenaar. Wat wel opvalt aan Dewispelaere en andere Vlaamse acteur Gene Bervoets, is dat de twee erg proper praten in deze film. We zijn immers van beide kleppers gewend dat ze met een aardig accent spreken. Het had dan ook niet echt misstaan als de twee hun accent gewoon behouden hadden. Nu leek het erg gekunsteld en kwam het soms erg storend over als ze spraken.

Het verdict
Schneider vs Bax is zeker geen misstap voor Alex van Warmerdam. Of het opnieuw een schot in de roos is als het eerdere Borgman (2013), dat laat ik in het midden. De film bevat een verhaal dat weinig vertelt, maar stelt helemaal niet teleur. Je wordt immers getrakteerd op een sappige portie zwarte humor en knappe plottwists. Het acteerwerk is goed. Van Warmerdam, die de film schreef en regisseerde, speelt de rol van Bax bovendien erg goed en legt zijn accent in de film uitstekend. Kortom: als je houdt van een vreemde film met zwarte humor, dan is Schneider vs Bax absoluut een aanrader. Bekijk snel deze trailer. Schneider vs Bax is sinds 30 oktober beschikbaar op DVD in jouw favoriete winkel.

Scheider vs Bax, is het een film voor jou? Spreekt het verhaal je aan of juist helemaal niet? Zag je de film al en vond je hem goed of slecht? Laat het weten door hier onder te reageren.

Landscape
© 2015 Cinéart

0 reacties

  1. Toevallig heb ik vorige week Borgman gezien en ik was aangenaam verrast! Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar Schneider vs. Bax – het lijkt me tof om nogmaals een film van de hand van Van Warmerdam te zien. Wel ben ik bang dat beide films misschien te veel op elkaar lijken door een aaneenschakeling van bizarre scènes. Ik ga het binnenkort zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *