Review – Seventh Son (2015)

Deze recensie is mogelijk dankzij de samenwerking met zavvi.nl, een grote speler in de verkoop van DVD’s en blu-rays wereldwijd. Bedankt voor het beschikbaar stellen van de blu-ray. 

Informatie
Regie: Sergei Bodrov
Cast: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Alicia Vikander & Kit Harrington
Genre: Actie, fantasy, avontuur
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 25 februari 2015
Releasedatum Home Video: 17 juni 2015, verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray

Recensie
Een andere wereld, andere wezens en andere samenlevingen… Het zijn dingen die iedereen wel eens bezighouden. Zo filosoferen we wel eens over een fantastische wereld waar dingen helemaal anders zijn, waar tovenarij standaard is en waar heksen of tovenaars de scepter zwaaien. Ook schrijvers beelden zich vaak een andere wereld in wanneer ze aan een boek beginnen. Zo is de meest bekende wereld misschien wel die van Midden-Aarde, de gigantische wereld van J.R.R. Tolkien waarin Bilbo en Frodo hun queestes tot een goed einde proberen te brengen. En die werelden van ongelooflijke fantasie zijn natuurlijk voor filmmakers perfect. Zo wist regisseur Peter Jackson de verhalen van Tolkien met The Lord of the Rings-trilogie en The Hobbit-trilogie succesvol te verfilmen. Het succes van deze kleppers van trilogieën lijkt het haast niet te evenaren. Toch komen er jaarlijks een aantal boeiende fantasy-films tevoorschijn. Zo kwam Universal Pictures begin dit jaar met Seventh Son, een spannende film die heel wat te bieden heeft.

SevSon1
© 2015 Universal Pictures

Seventh Son neemt ons mee naar een wereld waar op het eerste zicht een geest van vrede ademt. De mensen worden geleid door hun middeleeuwse routines en gaan nietsvermoedend door met de dagelijkse sleur. Toch voelt Gregory, een oude geestenjager, dat er allerhande vreemde dingen aan zien te komen. Er is immers een bloedmaan, waarbij de maan een lichtrode kleur krijgt. Wanneer een meisje door één of andere entiteit bezeten lijkt, wordt Gregory samen met zijn leerling opgeroepen om het arme kind te redden. Daar stoot hij echter op een oude gevaarlijke bekende: Moeder Malkin. Zij is de gevaarlijkste heks ter wereld, waardoor zij door de heksen aanzien wordt als hun koningin. Gregory, die met haar doorheen zijn leven al een confrontatie aanging, moet samen met zijn leerling voor eens en voor altijd met het kwaadaardige monster afrekenen. Wanneer zijn leerling echter sterft, moet hij op zoek naar een nieuwe cadet. Hij vindt op een afgelegen boerderij Thomas Ward, een zogenoemde Zevende Zoon van een Zevende Zoon. Zal het Gregory lukken om in één week tijd zijn leerling helemaal op te leiden en af te rekenen met de verschrikkelijke Moeder Malkin?

SevSon2

Seventh Son vliegt er meteen in. We krijgen meteen een scène te zien die toont met wat voor film je te maken hebt. We zien de ontketende woede van Moeder Malkin die gedurende heel wat jaren in een donkere kerker opgesloten zat en die eindelijk weer vrij komt. En dan begint het verhaal. We krijgen een korte voorstelling van alle personages, wat op zich wel handig is. Toch ben je in het begin van de film erg druk bezig met het zoeken van een houvast, met het vinden van een coherent verhaal. En dat vind je niet meteen. Er worden als het ware allerhande dingen op je afgevuurd en doordat deze op het eerste zicht niet samenhangen, wordt het erg moeilijk. Al een geluk duurt dat maar even en weet de film dat bij de introductie van Thomas Ward (Barnes) meteen goed te maken. Vanaf dan ben je immers helemaal mee en heb je door waar de film echt heen wil: het verslaan van de gevaarlijkste heks die er maar is.

SevSon3

Op zich is het verhaal weinig vernieuwend en dat is ook de mening van elke criticus. We krijgen immers niet meer te zien dan een typische fantasy-film. Toch is deze kritiek absoluut niet nodig. We zien inderdaad zoals in meerdere fantasy-films twee personen die hun queeste tot een goed einde moeten brengen. En dat is ook alles wat de film vertelt. Af en toe zien we ook nog een mooi liefdesverhaal om de hoek lonken, en dat doet de film wel goed. Je krijgt op die manier even wat ademruimte om van de actiescènes te bekomen. Bovendien zit er in de film meer dan je zou verwachten. Rond het verhaal van de queeste, zien we een tocht van een jongen die zich helemaal ontpopt tot man en in staat is om zich tegen het einde volledig voor zijn zaak in te zetten. Dat hij gaandeweg dan ook nog een knappe vrouw tegenkomt en hij meteen verliefd wordt, lijkt dan misschien wel een beetje te veel van het goeie. Het liefdesverhaal wordt daardoor wel een beetje overbodig, maar toch biedt het de film een beetje variatie.  Seventh Son sleurt de kijker helemaal mee en dat is wat een fantasy-film moet doen. Doordat de schrijvers van de film realistische personages wisten te plaatsen in een onrealistische wereld, wordt de film alleen maar boeiender om naar te kijken.

Film Review Seventh Son
© 2015 Universal Pictures

Het acteerwerk in de film is feilloos. Ster van deze film is absoluut Ben Barnes. De laatste film waarin hij echt een grote rol had was The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010). Dat hij dan nu in deze gigantische film weer opduikt, doet vermoeden dat hij in de nabije toekomst nog vaak in kleppers zal schitteren. En dat is niet onterecht: Barnes weet zijn rol erg goed op te nemen en zorgt ervoor dat je als kijker mee in het verhaal gaat. Je volgt Barnes en krijgt erg mooi inzicht in zijn gevoelens. Naast Barnes, zien we de oudere Jeff Bridges. Ook hij speelt zijn rol als geestenjager Gregory voortreffelijk. Maar het pesonage dat er in deze film misschien wel het meeste uitschiet, is dat van Julianne Moore. De kersverse Oscarwinnares speelt ook in deze film erg goed en geloofwaardig. Ze geeft het personage van Moeder Malkin een machtige achtergrond en doet dat gewoonweg prachtig. En zoals in elke film moet er ook een oogverblindende dame aanwezig zijn. In deze film is dat de bloedmooie Alicia Vikander, bekend van haar rol in Ex Machina (2015). Ook Vikander zullen we snel weer zien opduiken in een andere gigantische film.

SevSon4
© 2015 Universal Pictures

Het verdict
Seventh Son is een degelijke film in het fantasy-genre. Het biedt een liefdesverhaal, actie en een verhaal van een groeiende vriendschap. Het acteerwerk van alle leden van de cast is geweldig. Het lijkt er dus op dat het werk van regisseur Sergei Bodrov geslaagd is. Seventh Son is een aanrader voor mensen die van het genre houden en sleurt je van het begin tot de allerlaatste seconde goed mee. Kortom: ook deze film moet je absoluut tussen je verzameling hebben staan. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Kijk snel de trailer! Ben jij al wel overtuigd? Neem hier snel een kijkje en koop Seventh Son vandaag nog!

Wat denk jij? Hou je wel van fantasy en is Seventh Son iets voor jou? Heb je de film al gezien en vond je hem goed of slecht? Laat het weten door hieronder een reactie te plaatsen met al je bevindingen.

Ben je geïnteresseerd om voordelig films aan te kopen en bovendien te genieten van een gratis levering? Klik op deze link om het mega-uitgebreide aanbod van zavvi.nl te ontdekken.

LANDSCAPE
© 2015 Universal Pictures

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *