Review – Red Machine (2015)

Informatie
Regie: David Hackl
Cast: Thomas Jane, James Marsden, Piper Perabo & Billy Bob Thornton
Genre: Actie, avontuur, survival, thriller
Distributeur: Splendid Film Benelux
Releasedatum: 29 oktober 2015, beschikbaar op DVD & Blu-Ray

Recensie
Stropers zijn al lang actief. Ze vermoorden illegaal prachtige dieren in de hoop er wat mee te verdienen. En niet alleen stropers doden dieren, er zijn ook mensen die gewoon voor hun plezier fenomenale beesten neerleggen. Zo hoorden we dit jaar nog dat de Amerikaanse tandarts Walter Palmer ’s werelds ondertussen bekendste leeuw Cecil meedogenloos neerschoot. Wereldwijd kwam er heel veel reactie en werd de man meteen veroordeeld. Ook in films is er vaak een vorm van kritiek te vinden op de manier waarop mensen en stropers prachtige dieren doden. Red Machine is een spannende survival-thriller die ons meeneemt naar de donkere bossen in Alaska.

RM1
© 2015 Splendid Film GmbH

In Red Machine maken we kennis met Rowan. Wanneer hij na zeven jaar terug uit de gevangenis komt en beslist naar zijn thuisdorp terug te keren, ziet hij dat de bossen door een gigantische grizzly beer worden geterroriseerd. Omwille van een geheimzinnige reden moet Rowan de bossen in trekken. Wanneer Beckett, Rowan’s broer, er achter komt dat zijn doofstomme vriendin verdwaald is in het bos, moet ook hij het gevaarlijke bos binnentreden. Ondertussen beslist de beruchte jager Douglass om het reusachtige en gevaarlijke beest, dat de bossen terroriseert, op te sporen en vervolgens te vermoorden. Terwijl iedereen in het bos ronddwaalt, ruikt de grizzly beer zijn kans om zichzelf van een lekkere maaltijd te voorzien. Zal het iedereen lukken om het bos ongeschonden te verlaten? Zal de reusachtige beer uiteindelijk neergeschoten worden en zal het gevaar volledig geweken zijn?

RM2

Red Machine neemt de kijker mee op een geweldige overlevingstocht. Hoewel de film wat traag op gang komt en het begin een soort van overbodige inleiding lijkt, wekt de film vanaf het begin de interesse van de kijker. Toch is het verhaal misschien niet echt diepgaand, want de film gaat eigenlijk alleen over een aantal mensen in een bos. Maar je moet je dan wel de vraag stellen welk doel de film beoogt. Red Machine wilt de kijker een degelijke survival-thriller afleveren en slaagt daar helemaal in. Je bent van het begin tot het einde voortdurend mee met de personages en zit dan ook voortdurend op het puntje van je zetel. Red Machine is een spannende film, een soft-horror thriller, die vanaf het begin de juiste toon heeft. Doorheen heel de film zien we immers een donkere en onheilspellende sfeer en daardoor weet de kijker meteen waar hij aan toe is. Is Red Machine compleet geslaagd in zijn opzet? Ja, 100% zeker.

RM3

Het enige wat misschien wel jammer is, is dat de personages niet echt helemaal boeien. We zien eigenlijk allemaal dezelfde oppervlakkige personen en diepgang ontbreekt dus. Bovendien denk je aan het begin van de film dat alle personages een verschillend doel hebben, maar na afloop van Red Machine besef je dat hun doel stiekem toch allemaal hetzelfde was. En dat ligt er misschien te vingerdik op. De scenaristen hadden misschien de verschillende verhaallijnen op een betere manier kunnen verweven. Want Red Machine komt daardoor jammer genoeg een beetje flauw over. Maar ook hier moet je je weer een belangrijke vraag stellen. Is het nodig dat Red Machine bijzonder interessante karakters heeft of volstaat het dat de personages er gewoon zijn? Want Red Machine gaat niet over de mensen, het gaat over die verschrikkelijke, gigantische beer die iedereen afslacht als een monster.

RM4

Red Machine maakt gebruik van een techniek die je eerder in Jurassic World (2015) zag. De regisseur laat bij aanvang van de film slechts een aantal delen van de beer zien, waardoor de spanning aardig opgedreven wordt. Naarmate de film dan vordert, krijg je steeds een helderder beeld van het beest. Tegen de finale aan het einde van de film krijg je uiteindelijk het majestueuze beest in vol ornaat te zien. Dat regisseur David Hackl een meester in spanning is, is niet echt een verrassing. De man was immers verantwoordelijk voor Saw V (2008), een film die spannend was maar niet echt kwaliteitsvol. Red Machine is voor Hackl dus absoluut een niveau hoger en hij bewijst met deze film dat hij wel degelijk een kwaliteitsvolle film kan presenteren die de kijker voortdurend meesleurt.

RM5
© 2015 Splendid Film GmbH

Het acteerwerk in de film is goed, al moet gezegd worden dat er niet veel op aangemerkt kan worden. Alle acteurs spelen hun rol zoals je het zou verwachten. Er wordt dus geen extra toets door de spelers toegevoegd. James Marsden, bekend van X-Men (2000) en Erik van Looy’s The Loft (2014), speelt goed en weet met zijn rol te boeien. Ook Thomas Jane, bekend van Vice (2015) en White Bird in a Blizzard (2014), brengt zijn rol goed in de film. Billy Bob Thornton, de enige Oscar-winnaar van de film, schiet er misschien net iets boven uit. Hij speelt zijn personage erg knap en weet zijn mysterieuze kant doorheen de film knap te behouden.

Het verdict
Red Machine is een rasechte overlevingsfilm die je gezien moet hebben. Er komen immers niet meer veel films uit die zich alleen beperken tot het overleven. Red Machine is spannend en sleurt je samen met de personages mee het bos in en laat je samen met de personages het verschrikkelijke monster ontdekken. Het acteerwerk in de film is degelijk en de regie weet ook te overtuigen. Red Machine is wel niet echt een film voor iedereen. Je kijkt hem best als je echt van het genre houdt en als je het niet erg vindt dat er weinig diepgang in de film terug te vinden is. Hou je van survival-thrillers en ben je niet bang van een beetje bloed? Red Machine is vast en zeker een aanrader. Bekijk de trailer en laat je nu al door de gigantische beer afschrikken. Red Machine is sinds 29 oktober verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. Koop hem als je durrrft!

Red Machine, is het iets voor jou? Denk je dat de film geweldig is of denk je toch maar dat het een flop is? Heb je hem al gezien en wil je zeggen wat je er van vond? Laat het weten door hier onder te reageren.

cover
© 2015 Splendid Film GmbH

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *