Review – Self/less (2015)

Informatie
Regie: Tarsem Singh
Cast: Ryan Reynolds, Matthew Goode, Ben Kingsley & Naralie Martinez
Genre: Actie, drama, mysterie & science-fiction
Distributeur: Entertainment One Benelux
Release bioscoop: 29 juli 2015
Release Home Video: 16 december 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

IH7A3470.CR2
© 2015 Entertainment One

Recensie
Wat gebeurt er als ik sterf? Ga ik ergens naartoe of is er gewoon niets? Bestaat reïncarnatie of belandt je na je laatste adem gewoon in een groot en eindeloos zwart gat? Het zijn dingen die iedereen wel eens bezig houden. Zeker mensen die wereldwijd bekend staan om iets wat ze gedaan hebben, zoals Bill Gates of Steve Jobs, zouden niet liever hebben dat ze voor eeuwig hun imperium kunnen blijven beheren. En wat als er zoiets was als een ‘geestoverdracht’, waarbij je je eigen geest laat overmaken naar een ander lichaam? Dat is waar Self/less (2015) over gaat, een spannende actie-thriller met knallers als Ryan Reynolds en Ben Kingsley.

Self/less neemt ons mee naar New York. De steenrijke en belangrijke businessman Damien (Ben Kingsley) heeft altijd als een koning geleefd. Hij heeft een gigantisch imperium opgebouwd, heeft een prachtige dochter en kan tevreden naar zijn leven terugkijken. De man is echter met zijn gezondheid op de sukkel. Wanneer blijkt dat hij terminaal ziek is, lijkt alles even uitzichtloos. En net dan duikt Dokter Albright op. Hij vertelt Damien over een state-of-the-art technologie waarbij je een gezonde geest kan overbrengen naar een lichaam zonder geest. “Ik geloof in een mogelijkheid, waarbij het lot van een gezonde geest niet afhangt van een haperend lichaam”, zo spreekt Albright. Damien twijfelt geen minuut en laat zich door Albright helemaal inpakken. Het probleem is echter dat iedereen moet denken dat hij dood is en dat hij dus nooit meer zal kunnen communiceren met de mensen uit zijn oude leven. Damian’s geest belandt in een nieuw lichaam (Ryan Reynolds). Alles lijkt goed te gaan, maar dan krijgt Damian plots flitsen te zien van een ander leven. Albright spreekt van hallucinaties, maar al snel komt Damien er achter dat het lichaam dat hij nu bezit niet in een lab werd gemaakt, maar dat het het lichaam is van een militair. Damian wil alles onderzoeken en brengt daarmee zichzelf en heel wat andere in gevaar. Zal Albright uiteindelijk boeten voor wat hij deed?

SELF/less
© 2015 Entertainment One

Het idee achter Self/less is heel erg knap en bijzonder actueel. We leven vandaag immers in een maatschappij van gigantische druk waar een soort ‘wet van de sterkste’ alomtegenwoordig is. Het wordt dan ook steeds moeilijker om als selfmade man de absolute top te bereiken. In deze film is Damian het prototype van die selfmade man. Hij werkte enorm hard om zijn doel te bereiken. En natuurlijk is het dan bijzonder hard om te horen dat je terminaal ziek bent en je nog maar enkele weken of maanden te leven hebt. Iemand als Damien is immers bijzonder narcistisch ingesteld en zou alles geven om een tweede leven te krijgen. Hij zou zelfs eeuwig willen leven. Voor Damian komt Albright als geroepen en hij hapt dan ook onmiddellijk toe. Je zou Self/less zeker kunnen bekijken als een terechte kritiek. Want vaak vergeten we dat mensen als Steve Jobs, Bill Gates en Elon Musk gewoon maar mensen zijn, stervelingen, net als wij.

Doorheen het verhaal ondergaat Damian niet enkel een esthetische fysieke transformatie. Wanneer hij er achter komt dat hij het lichaam van een militair bezit, die een dochter en een lieve vrouw heeft, evolueert de man ook heus op psychologisch vlak. Hij wordt zich bewust van het feit dat hij een mens is en dat hij zich op geen enkel vlak beter moet voelen dat de gewone mens op de straat. Ook hier wordt duidelijk dat de regisseur van Self/less heel wat kritiek levert op de hedendaagse maatschappij. De achtergrond van het verhaal is knap en de film levert dan misschien ook wel een mooie boodschap. Het verhaal op zich is verre van sterk. Het is helemaal niet goed uitgewerkt. En dat is jammer, want Self/less had de beoogde boodschap veel beter kunnen brengen.

SELF/less
© 2015 Entertainment One

Self/less is een actie-thriller. Na afloop van de film stel je je meteen de vraag of dat wel nodig is, al dat geweld. Hadden de makers niet beter gekozen voor een psychologische triller waarbij de nadruk veeleer lag op de psychologische kant van het hele verhaal en niet zozeer op de actie, het schieten en de ontploffingen? Want de film is de verpersoonlijking van de middenweg, maar helaas is deze verre van gulden. Het lijkt immers alsof regisseur Tarsem Singh op veilig wilde spelen met deze film en hij probeerde op die manier zo veel mogelijk kijkers te strikken. Self/less heeft heel wat weg van Taylor Lautners Abduction (2011), want ook in deze film wordt het hoofdpersonage voortdurend achtervolgt. En zoals in vele films is er dan plots een einde, waar alles op mysterieuze wijze helemaal opgelost wordt.

Het acteerwerk in Self/less is super. Ryan Reynolds, bekend van zijn uitstekende claustrofobische thriller Burried (2010) en de man die binnenkort schittert in Deadpool (2016), speelt in Self/less geen gemakkelijke rol, of rollen. De man speelt immers zowel Damian als de militair die vóór Damian in het lichaam ‘woonde.’ Reynolds speelt erg geloofwaardig en laat de emoties die de kop opsteken enorm mooi tot hun recht komen. Ook Ben Kingsley, die bij aanvang de ‘originele’ Damian speelt, komt bijzonder geloofwaardig over. En dat is immers geen verrassing. De man won voor zijn werk in Ghandi (1982) terecht een Oscar. Het enige wat echt stoort aan Kinsley, is dat zijn personage een Amerikaans accent heeft. En dat is natuurlijk logisch, want Reynolds is een Amerikaan. Het is alleen jammer dat het accent van Kingsley niet overtuigt, waardoor het minder geloofwaardig wordt dat hij ‘de man is die New York op heeft gebouwd.’

SL5
© 2015 Entertainment One

Het verdict
Regisseur Tarsem Singh presenteert een op het eerste zicht aantrekkelijke film met heel wat adrenaline. Bij nader inzien valt echter op dat het verhaal verre van overtuigend is en dat het zelfs een beetje zwak is. Je ziet immers alweer een typische actie-thriller die eigenlijk nutteloos is en plots heel positief eindigt. En dat is jammer, want Self/less heeft een heel interessante psychologische kant die er voor had kunnen zorgen dat het niet zomaar een film was geweest. Is Self/less belachelijk en slecht? Neen, helemaal niet. Het is een knap geregisseerde film vol entertainment en de verveling zal absoluut niet toeslaan. Maar Self/less is wel een doodgewone actie-thriller die je kijkt en vervolgens opbergt in de kast om misschien over een aantal jaar nog eens te kijken. Wil je je eens goed ontspannen? Self/less biedt je alles wat je maar kan verwachten van een actie-thiller, maar daar blijft het bij. Bekijk de onderstaande trailer en laat je overtuigen. Self/less is vanaf 16 december 2015 beschikbaar op DVD en Blu-Ray.

Heb jij Self/less al gezien of kijk je eerder uit naar de release op DVD en Blu-Ray? Wat vond jij van de film of wat spreekt je aan of wat net niet? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

0 reacties

  1. Ik vond Self/Less echt een enorm goede film. Nadat we hem zagen in de cinema hebben mijn vriend en ik er nog weken over nagepraat. Het verhaal, de acteerprestaties , het thema – op ons wist deze film een zeer sterke indruk achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *