Review – ‘Z Nation’: seizoen 1 (2014)

Informatie
Regie: John Hyams, Rachel Goldenberg, Abram Cox e.a.
Cast: Keith Allan, Russel Hodgkinson, Nat Zang & Kellita Smith
Genre: Horror, drama, actie
Datum eerste aflevering: 12 september 2015
Oorspronkelijke zender: Syfy
Distributeur: Entertainment One Benelux
Releasedatum: 25 november 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

ZN3
© 2015 Entertainment One Benelux

Recensie
Op een dag zal de wereld vergaan, dat staat vast. Er zijn heel wat godsdiensten die beweren dat ze de dag kennen waarop de Apocalyps plaats zal vinden. Zo waren er heel wat groeperingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het einde van de wereld voorspelden en hadden we volgens de Maya’s in 2012 een verwoestende dag moeten meemaken. Of dat natuurlijk te maken heeft met de uitzichtloosheid van die tijd, dat laat ik in het midden. De vraag die veel mensen bezighoudt, is of het eventueel wel onze schuld zou kunnen zijn dat de wereld vergaat. Want wij, mensen, dragen toch helemaal geen zorg voor onze planeet? Wie weet is er misschien ooit wel één of andere zot die een soort zombie-virus op de bevolking loslaat en zo het hele mensenras doet uitsterven. We kunnen het ons haast niet inbeelden, een wereld vol mensetende zombies die hersenloos over vlaktes zwerven. En net daar gaat Z Nation over, een actie-horrorserie over het einde van de mens en de start van het Era der Zombies.

ZN2
© 2015 Entertainment One Benelux

Mensen verliezen hun tijdsbesef. Tellen vanaf Christus is al lang niet meer het gangbare, want in Z Nation is dé referentie Z., het jaar waarin zombies de wereld compleet veranderden en ronddolen met slecht één doel: de mensheid volledig uitroeien. En dat gaat snel, want van zodra iemand door één van de zombies wordt gebeten, verandert deze meteen zelf in een meedogenloze moordmachine. In het derde jaar na Z., vinden we een groep moedige mensen die van Citizen Z, een afgevaardigde van de NSA, een belangrijke missie krijgen: operatie ‘Bite Mark.’ Hun doel is duidelijk: ze moeten Murphy, de enige persoon die ooit verschillende beten van zombies overleefde en niet veranderde, veilig naar een lab in Californië brengen. Daar hoopt een aantal wetenschappers de antilichamen uit het bloed van Murphy te kunnen gebruiken om zo een vaccin te maken. En dat is een heuse taak, want ze bevinden zich in New York. Zal het Warren, Doc, 10K, Cassandra, Addy, Mack en Garnett lukken om het belangrijke pakketje naar Californië te brengen en zo de hele mensheid voor uitsterving te behoeden?

ZN1
© 2015 Entertainment One Benelux

In feite is het verhaal van Z Nation helemaal niet moeilijk, niet ver gezocht en bijzonder oppervlakkig. De serie is immers een lange, minder plezierige road trip door een futuristisch vernield Amerika. En meer is het ook niet echt. We zien een groep mensen die van punt A naar punt B proberen te geraken en natuurlijk onderweg allerhande nare dingen tegenkomen die voor heel wat oponthoud zorgen. Z Nation begint verschrikkelijk met een bijzonder zwakke en ongeloofwaardige eerste aflevering. Je zou na die eerste 42 minuten misschien de moed moeten opgeven, maar je merkt wel dat de serie iets in zijn mars zou kunnen hebben. En dat is zeker zo. Z Nation groeit doorheen het eerste seizoen heel erg fel. Ongeloofwaardige personages groeien uit tot boeiende individuen die elk een eigen wil hebben. En dat is erg interessant en misschien ook wel bewust zo gedaan. In het begin van de reeks maak je immers kennis met een hoop doelloze mensen – hun doel is misschien wel overleven – die niet weten waar ergens ze in de wereld moeten kruipen. Wanneer ze dan plots hoge piet van het leger tegenkomen, verandert alles. Nu moeten ze een hoger doel dienen en dat zorgt voor heel wat ontwikkelingen op persoonlijk vlak.

ZN4
© 2015 Entertainment One Benelux

Toch is Z Nation geen knaller, geen schitterende serie. En dat ligt helemaal aan het feit dat het verre van origineel is. De laatste jaren zijn er heel wat films gemaakt over zombies. Zo kan je bijvoorbeeld meteen denken aan World War Z (2013). En blijkbaar is dat onderwerp heel erg hip en valt er ook bijzonder veel geld mee te verdienen. De film was een wereldwijd succes en er wordt volop gesleuteld aan een vervolg. Dat zombies hip zijn, heeft ook de Amerikaanse zender AMC gezien. Zij kwamen in 2010 immers op de proppen met de smakelijke serie The Walking Dead. Syfy, de zender achter Z Nation, lijkt nu even te willen meesmullen van het succes van apocalyptische zombieverhalen. Dat valt heel erg op, want Z Nation kopieert alles uit eerder werk in het zombie-genre en komt daardoor niet echt vernieuwend over. Maar maakt dat de serie barslecht? Neen, Z Nation blijft entertainend.

ZN5
© 2015 Entertainment One Benelux

De cast van Z Nation is best oké, al komt ook deze zwak over. Er zijn geen super bekende koppen te bespeuren, behalve die van Harold Perrineau. Hij is bekend van Sabotage (2015) en Lost-personage Michael Dawson. Het is dan ook bijzonder jammer dat hij er na de eerste aflevering al uit ligt, want zijn acteerwerk draagt de pilotaflevering volledig. Het lijkt dan ook alsof Syfy er zo voor wilde zorgen dat mensen de serie zeker een kans gaven. De kijker moet het dus stellen met een hoop B-acteurs die proberen het beste van zich te geven. En ze komen allemaal wel geloofwaardig over, maar je vraagt je af of het echt niet mogelijk was om beter te casten.

Het verdict
Z Nation is verre van een schitterende serie met een schitterend verhaal, aangevuld met schitterend acteerwerk. Het is een middelmatige serie die het nodige entertainment levert, maar daar blijft het bij. Je moet je niet verwachten aan geweldige verhaallijnen en een hoop medeleven, want Z Nation houdt zich op een bijzonder opvallende afstand van de kijker. Zombies, een desolate aarde en een schijnbaar onmogelijke queeste: het is een cocktail die opvallend lijkt op die van The Walking Dead. Z Nation is niet weggelegd voor iedereen. Het is een serie die alleen fans van zombies en afslachtpartijen zal aanspreken. Ben jij toch een beetje benieuwd of twijfel je nog? Z Nation is sinds 25 november 2015 beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer en kijk of Z Nation iets voor jou is.

0 reacties

  1. bwah, zeker genietbare breinloze ( 😉 ) serie. De eerste afleveringen van seizoen 1 zijn wel bijzonder slecht, weet je hier door te komen mag je je verwachten aan een serie vol actie en humor. 2 ingrediënten die zeker niet mis staan op een doordeweekse avond. Dit is gewoon entertainment, niet meer maar ook niet minder. Seizoen 2 is bovendien nog een stuk interessanter te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *