Review – Broadchurch: seizoen 1 (2015)

Informatie
Regie: James Strong, Euros Lyn, Mike Barker e.a.
Cast: David Bradley, David Trennant, Olivia Colman & Jodie Whittaker
Genre: Drama, kriminaliteit, mysterie
Datum eerste aflevering: 4 maart 2013
Originele zender: ITV
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum: 23 juni 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

Recensie
De wereld is een dorp… Het is een uitspraak die je ongetwijfeld bekend in de oren klinkt. Door de toenemende economische globalisatie en de opkomst van sociale media zijn we haast één muisklik of telefoontje verwijderd van iemand die zich aan de andere kant van de aardbol bevindt. We leven voortdurend in de illusie dat we iedereen kennen en vertrouwen. Maar natuurlijk is dat een gigantische onwaarheid. Ken je iedereen? Kan je iedereen vertrouwen? Weet je exact wie iedereen in je eigen dorp is en kan je iedereen in je thuishaven wel voor de volle honderd procent vertrouwen? Dat is één van de belangrijke thema’s in de ITV-reeks Broadchurch. Tijd om deze spannende serie onder de loep te nemen.

1
© 2015 Just Entertainment

Een vredevol dorpje, vlak aan de zee waar iedereen bevriend is met iedereen en waar vertrouwen de evidentie is, dat is waar we belanden. Op een ochtend wordt het dorpje Broadchurch wakker met een verschrikkelijke verrassing. Op het strand net naast een klif vindt de lokale politie het lichaam van de 11-jaar jonge Danny. Ellie Miller, verantwoordelijke van de lokale politie, moet plaats maken voor de ervarenere Alec Hardy. Hardy’s aanpak is hard en Miller, die met hem heel nauw moet samenwerken, heeft het soms heel erg moeilijk met zijn methodes. En dat is geen verrassing: iedereen in het dorp is verdacht en iedereen in het dorp heeft een hechte band met Miller. Beetje bij beetje duiken er aanwijzingen op en zo komen Hardy en Miller dichter bij een heel moeilijk te bereiken doel: vinden wie de jonge Danny Latimer vermoord heeft.

2
© 2015 Just Entertainment

Bij aanvang van de eerste aflevering wordt meteen duidelijk met wat voor serie je te maken hebt. Het sombere van de personages en de donkere sfeer die in het dorp hangt, doet je aanvoelen dat Broadchurch een droevige serie is met heel wat drama. En dat is het ook. Naarmate je, met enorm veel plezier, doorheen het eerste seizoen roeit, wordt je overweldigd door het gigantisch hoge gehalte aan drama. De reeks eist voortdurend een grote hoeveelheid medelijden van de kijker en in die opzet slaagt Broadchurch compleet. Je voelt mee met het verlies dat de ouders van Danny lijden en je begrijpt de frustratie van Hardy en Miller die doorheen de reeks aanzienlijk groeit. Je zoekt als kijker mee en ploetert samen met de twee detectives door het (strand)zand in de hoop de moordenaar te ontmaskeren. En dat is helemaal niet gemakkelijk. Doorheen de reeks ontrafelen de hoofdpersonages heel wat geheimen die iedereen dan ook heel erg verdacht maken. En dat doet de reeks dan ook zo enorm hard uitblinken, want tot op de laatste seconde twijfel je samen met Miller en Hardy en wacht je op dat ene verlossende bewijsstuk. Spanning verzekerd, dat staat vast.

Niemand zou het willen meemaken, de moord van een kind in zijn of haar dorp. Wat Broadchurch erg interessant maakt, is dat het zich allemaal afspeelt in een heel klein en afgelegen dorpje. Iedereen kent iedereen al zijn hele leven lang en dat maakt een gebeurtenis als deze nog moeilijker. Want je weet dat iemand die je kent het gedaan heeft. Niet alleen als detective verdenk je iedereen, ook onder de bewoners heerst er een gigantische onrust. En ook dat zit heel mooi verweven in het verhaal van Broadchurch. Hoe goed iedereen ook lijkt, je weet nooit waartoe iemand werkelijk in staat is.

3
© 2015 Just Entertainment

Broadchurch is een schitterende reeks, dat hoef je niet onder stoelen of banken te steken. De manier waarop het verhaal doorheen de serie uitgewerkt wordt, is gewoonweg subliem. Daarnaast is het acteerwerk ook geweldig. Hardy, gespeeld door de bekende David Trennant (voormalige Doctor Who), speelt zijn verbitterd en mysterieus personage met veel overtuiging en dat maakt de zoektocht naar de moordenaar des te interessanter. Maar ook de rol van zijn collega Miller, die voortreffelijk doch subtiel door Olivia Colman (The Lobster) neergezet wordt, wekt heel wat medeleven en dat zorgt voor een perfect evenwicht in de serie. En toch is er dat ene puntje van kritiek. Net als het laatste seizoen van Game of Thrones spelen de echte spannende gebeurtenissen zich af in de laatste aflevering. En dat is natuurlijk wel logisch, want het is een politiereeks met één grote zaak. Dit neemt niet weg dat het lijkt alsof de makers een lang verhaal wilden breiden aan iets wat veel korter had gekund.

Het verdict
Dat het Britse Broadchurch maar liefst drie BAFTA-Awards in de wacht wist te slepen, is helemaal geen verrassing. Het is een schitterende reeks met een knap verhaal en uitstekend acteerwerk. Het enge is dat het allemaal zo enorm dichtbij lijkt en dat je daardoor geregeld van de gebeurtenissen in de reeks kippenvel krijgt. Het enige wat misschien kan storen aan de reeks, is er enorm hard wordt gewerkt met een climax, waardoor je de hele reeks wat op je honger lijkt te zitten. Maar dat neemt niet weg dat Broadchurch een absolute must is en dat je deze reeks zo rap mogelijk in je kast moet laten staan pronken. De reeks is sinds 23 juni verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk zeker deze geweldige trailer.

Zag jij Broadchurch al? Kijk jij er naar uit om ze te zien en wil je ze absoluut op DVD of Blu-Ray? Laat weten wat jij van de serie denkt of hoe je de serie vond. Schrijf hier onder je reactie!

0 reacties

  1. Fantastische serie. Het tweede seizoen was wel iets minder, maar zeker ook wel het kijken waard. Tennant is hier erg goed in…leuk personage dat hij neerzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *