‘De Slimste Mens ter Wereld: Het Bordspel’ – Vertier voor jong en oud!

Ruim anderhalve week geleden hoorden we eindelijk weer de verlossende woorden van Erik van Looy: “Het is gebeurd.” Wie had het in zich? Wie kon iedereen met zijn of haar intelligentie helemaal naar huis spelen? Inderdaad, ik heb het over De Slimste Mens ter Wereld. Vorig jaar was het nog Adil El Arbi die met de prijs naar huis mocht vertrekken, maar zijn heerschappij zit er nu op. Tom Waes, veruit één van de sympathiekste én meest aanwezige tv-persoonlijkheden van België en ver daarbuiten, wist de oorkonde van het programma te winnen en zal dit jaar door het leven gaan als De Slimste Mens ter Wereld, van Vlaanderen dan toch. De persoon achter programma’s als Tomtesterom en Reizen Waes bewijst nu ook dat hij iets anders kan dan de ongelooflijke durfal uit te hangen. Maar het is iets wat we allemaal wel zouden willen: eeuwige roem verkrijgen door iedereen te kloppen met onze intelligentie. En dat kan ook al een tijdje dankzij de geweldige gelijknamige applicatie die je kan downloaden in de App Store voor iPad en iPhone en in de Google Play Store voor Android-toestellen. Maar nu is er iets nieuws, iets geweldigs, iets formidabel: De Slimste Mens ter Wereld: Het Bordspel.

5
© 2015 VIER

Wanneer we het immens populaire programma kijken, kunnen we het natuurlijk niet laten om zelf eens mee te quizzen en proberen sneller te antwoorden dat de BV’s die het ‘voor echt’ moeten doen. Maar dan nog, zelfs tijdens het spelen van het spel via de applicatie is het nog steeds niet hetzelfde. En dat lijkt Woestijnvis, het productiehuis achter het succesvolle programma, door te hebben. Samen met Just Games, een speler in het maken en distribueren van gezelschapspellen in de Benelux, ging het productiehuis rond de tafel zitten en probeerde het een leuk bordspel in elkaar te steken. En dat is gelukt: sinds 30 september 2015 ligt De Slimste Mens ter Wereld: Het Bordspel in de rekken. Maar is het wel echt de moeite waard?

2
© 2015 Just Games

De Slimste Mens ter Wereld: Het Bordspel is enorm trouw aan het programma. Net zoals tijdens de echte quiz zijn er de verschillende rondes. Beginnen doen we 3-6-9, waarna we meteen starten met de Open Deur-ronde. Natuurlijk mag ook de moeilijke Puzzel-ronde helemaal niet ontbreken. Als voorlaatste ronde, spelen we Ingelijst en tot slot spelen we het spel waar iedereen op wacht: de Finale. Uiteraard is er in het bordspel geen fotoronde, dat zou bijzonder omslachtig zijn. Elke ronde is perfect aangepast zodat er zich tijdens het spelen van het gezelschapsspel niet al te veel problemen voordoen. Je leest even goed de spelregels door en je bent er meteen helemaal mee weg. En het zijn niet alleen de leuke rondes en afwisseling van gemakkelijkere en moeilijkere vragen die maken dat het spel zo bijzonder leuk is. Net zoals in de echte quiz, spelen de verschillende deelnemers tegen de tijd. Het bordspel wordt vergezeld van vier digitale timers die de spelers zelf moeten bedienen. En dat is spannend, want zo zie je steeds hoe veel seconden je hebt en kan je inschatten hoe veel tijd jij geeft aan die ene moeilijke vraag.

Wat bovendien nog bijzonder leuk is aan De Slimste Mens ter Wereld: Het Bordspel, is dat het een spel is dat je praktisch met het hele gezin kan spelen. Er zijn gemakkelijke en moeilijkere vragen en dat zorgt ervoor dat iedereen wel eens een antwoord kan geven. En als dat nog niet genoeg is, kan je het spel bovendien ook met een ongelimiteerd aantal mensen spelen. Hoewel er op de doos staat ‘2-4 spelers’, biedt het spel de mogelijkheid om met meer mensen aan de slag te gaan. Er is een website met daarop een webapplicatie die ter vervanging van de digitale timers kan dienen. En ook dat is geweldig, want moesten de timers ooit stuk zijn, dan kan je gewoon danzij de applicatie doodleuk doorspelen.

1
© 2015 Just Games

Het enige negatieve aan het hele spel, is misschien dat het drukwerk op de timers van slechte kwaliteit is. Er zijn drie knopjes met ‘Start/Stop’, ‘+20’ en ‘-20.’ Na het spel een aantal keer gespeeld te hebben, merk je dat er helemaal niets meer op de knopjes staat. En dat is wel jammer, want het zijn natuurlijk ook die digitale timers die maken dat het spel zo ontzettend leuk is. Maar dat is natuurlijk maar een detail en dat mag absoluut niet bepalen hoe je het spel ervaart.

Het verdict
Kijkend Vlaanderen moet alweer een jaartje wachten tot Vlaanderens grappigste en meest populaire quiz weer op commerciële zender VIER verschijnt. Intussen moesten we ons de afgelopen jaren behelpen met de leuke applicatie voor iPhone en Android-toestellen. En daar komt nu verandering in. Met De Slimste Mens: Het Bordspel levert Just Games een bijzonder leuk gezelschapsspel dat nooit verveelt en dat voor jong en oud garant staat voor uren speelplezier. Je speelt de verschillende vertrouwde rondes en hebt bovendien een leuke digitale timer die je resterende tijd én score toont. Zoek jij dus nog een leuk nieuwjaars- of eindejaarscadeau of moet je gewoon nog een laat kerstcadeau kopen? Misschien is dit gezelschapsspel wel iets voor jou!

Wat denk jij? Is het bordspel iets voor jou en lijkt het je wel leuk? Spreekt het je helemaal niet aan? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen met al je gedachtes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *