Review – Dragon Blade (2015)

Informatie
Regie: Daniel Lee
Cast: Jackie Chan, Adrien Brody, John Cusack & Choi Si-Won
Genre: Actie, avontuur, drama
Distributeur: Splendid Film Benelux
Releasedatum: 10 december 2015, beschikbaar op DVD, Blu-Ray en Blu-Ray 3D

Recensie
Tijdens de lessen geschiedenis leren we vooral dingen met betrekking tot onze eigen maatschappij, eigen gewoontes en eigen cultuur. Het is eigen aan de mens dat de onze cultuur centraal staat en dat we denken dat onze voorvaderen het meeste hebben bijgedragen tot de hedendaagse maatschappij. Zo leren wij over Romeinen, Germanen, Grieken, Kelten, Franken, het Merovingische Rijk enzovoort. Het zou ontzettend dom zijn om te denken dat er buiten onze eigen geschiedenis niet nog culturen zijn die bijzonder interessant zijn. Zo waren er op het Amerikaanse continent heel wat Indiaanse stammen en liepen bekende volkeren als de Maya’s en de Inca’s jarenlang rond. En ook ten oosten van ons Europa waren er heel wat interessante volkeren. De Chinezen hebben immers ook een enorm boeiende geschiedenis. En wat als blijkt dat de Romeinse en Chinese cultuur ooit in aanraking met elkaar kwamen?

db9.jpg
© 2015 Splendid Film GmbH

Dragon Blade neemt ons 2000 jaar mee terug in de tijd. Langs de bekende Zijderoute in China patrouilleert een speciale Veiligheidseenheid om ervoor te zorgen dat alles op de belangrijkste verbinding tussen Oost en West op een rustige manier verloopt. En dat is een heel erg moeilijke taak, want er is geen unitair China en de verschillende Chinese volkeren kunnen elkaar levend villen. Door een vreemde gebeurtenis wordt de Veiligheidseenheid, onder leiding van de enorm ervaren krijger Huo An (Chan), verbannen naar de Wild Goose Gate, een stad waar verschillende volkeren naast elkaar moeten proberen te leven. Wanneer Huo An en zijn soldaten de opdracht krijgen om de stad zo snel mogelijk weer op te bouwen, ziet ze het niet meer zitten. Op een dag staat er echter een verdwaald Romeins legioen voor de deur, uitgedroogd, vermoeid en hopeloos. Het legioen, onder leiding van de ietwat verbitterde Lucius (Cusack), beslist om de Chinezen te helpen en voor het eerst in zijn leven voelt Huo An dat de verschillende stammen toch in vrede naast elkaar kunnen leven. En net dan wordt de sfeer verpest, want wanneer er een bericht komt dat Tiberius (Brody) onderweg is met een gigantisch leger, wordt duidelijk dat niet iedereen is wie hij zegt dat hij is. Loopt alles wel goed af?

db5
© 2015 Splendid Film GmbH

Het verhaal van Dragon Blade bevat enorm veel. Het is een film die je laat proeven van de authentieke Chinese cultuur met alles erop en eraan, die je kennis doet maken met de geweldige gevechtstechnieken van de Romeinse legioenen en die bovendien een heel erg nobele boodschap heeft. Met de film wil regisseur Daniel Lee immers tonen dat je, ondanks meningsverschillen of een ander geloof, met verschillende volkeren wel naast elkaar kan leven. En dat is vandaag de dag erg nobel, want of we er nu aan kunnen doen of niet: heel wat mensen staan afkerig tegenover andere culturen of mensen die in andere dingen geloven. Dragon Blade laat de personages verder kijken dat de oppervlakkige dingen die de ene persoon van de andere onderscheiden en dat is heel erg mooi. Het is immers iets wat we vandaag de dag beter ook zouden doen.

db8
© 2015 Splendid Film GmbH

Hoewel het verhaal een aantal erg knappe en goed gevonden elementen naar voor probeert te brengen, komt het allemaal niet zo sterk over. Zo is het overduidelijk dat Jackie Chan, die zowel acteert als verantwoordelijk is voor de choreografie in de film, zich vooral focust op de pasjes en het zwaardvechten van de Chinese krijgers. Daardoor komt het Romeinse aspect in de film niet helemaal tot zijn recht. De Romeinse Legioenen waren immers één van de meest gestructureerde legers ter wereld en vochten volgens een vast stramien. In Dragon Blade komen de Romeinen echter erg rommelig over en lijkt het alsof de filmmakers vooral wilden tonen dat China de beste krijgers ooit heeft gehad. En dan valt natuurlijk op dat ook Dragon Blade een verdoken propagandafilm is die ons wilt tonen hoe geweldig het daar vroeger (en nu) wel niet was (en is). En dat is een beetje jammer, want als de film echt vanuit een objectief standpunt was gemaakt, dan was de boodschap en de hele film veel sterker geweest.

db4
© 2015 Splendid Film GmbH

Toch is Dragon Blade op het vlak van het visuele een enorme streling voor het oog. Alles is prachtig in beeld gebracht en je ziet dat regisseur Daniel Lee heel erg goed weet waar hij mee bezig is. Maar ook hier valt op dat de nadruk ligt op de Chinese krijgers en dat er misschien wat meer evenwicht in het verhaal had mogen zijn. De helft van de film is immers gevuld met nutteloze vechtscènes en dat maakt natuurlijk ook duidelijk waarom de film ruim 127 minuten duurt. Verveelt het dan? Nee, want alles is wel meesterlijk in beeld gebracht. En niet alleen Lee doet zijn werk goed. Jackie Chan, dé Chinese acteur, speelt zijn rol in de film bijzonder goed en houdt zijn personage tot het einde heel goed vast. Het enige dat wel jammer is aan hem, is dat hij doorheen de film niet echt een ontwikkeling doormaakt. Je wordt immers aan het begin van de film meteen gewaar dat het personage van Chan bijzonder sterk is.

db2
© 2015 Splendid Film GmbH

Om de film internationaal aantrekkelijker te maken, werden er twee redelijk grote namen uit Hollywood gecast: John Cusack en Adrien Brody. En dat is zowel een goede als een slechte zaak. De momenten waarop we de Amerikaanse cast de revue zien passeren, zijn immers bijzonder zwak en komen soms een beetje overbodig over. Het valt immers op dat Brody en Cusack geforceerd veel tijd op het scherm krijgen. En toch heeft ook dat zijn positieve kant. Dankzij de goede afwisseling tussen de Chinese en Amerikaanse cast krijg je immers geregeld wat adempauzes.

Het verdict
Dragon Blade is een Chinese visueel heel erg aantrekkelijke big-budgetfilm die je gezien moet hebben. De reusachtige en prachtig in beeld gebrachte vechtscènes zijn geweldig om te bekijken en de mengeling van de Chinese met de Romeinse cultuur is bovendien erg mooi in beeld gebracht. Toch ligt de focus eerder op de Chinese kant van het verhaal en dat maakt dat er bepaalde elementen zwakker overkomen. Het acteerwerk is goed, hoewel het optreden van de Amerikaanse cast soms wat zwakjes overkomt. Bovendien heeft de film een erg nobele boodschap en zijn er heel wat momenten die je met verwondering gebiologeerd naar het scherm doen staren. Hou je Chinese films, van gigantische vechtscènes en vind je het niet erg dat de film geweldig lang duurt? Dan is Dragon Blade de geknipte film voor jou! Bekijk snel de geweldige trailer en laat je inpalmen door Jackie Chan, Adrien Brody en John Cusack. Dragon Blade is sinds 10 december beschikbaar op DVD, Blu-Ray en Blu-Ray 3D.

Ga jij deze gigantische Chinese film bekijken of ben je helemaal niet van plan hem in huis te halen? Zag je de film al of spreekt er iets je helemaal (niet) aan? Laat het weten door te reageren. 

 

LANDSCAPE
© 2015 Splendid Film GmbH

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *