Review – ‘Wayward Pines’: Seizoen 1 (2015)

Informatie
Regie: M. Night Shyamalan, Zal Batmanglij, Tim Hunter, James Foley e.a.
Cast: Matt Dillon, Toby Jones, Terrence Howard, Carla Gugino & Shannyn Sossamon
Genre: Drama, mysterie, sciencefiction, thriller
Datum eerste aflevering: 14 mei 2015
Originele zender: Fox
Belgische zender: Fox Vlaanderen (loopt momenteel nog)
Distributeur: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Releasedatum: 9 december 2015

Wayward Pines 1
© 2015 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Recensie
We kennen het allemaal wel, dat gevoel wanneer je ergens heen gaat en je gewoon helemaal niemand kent. Wat moet je zeggen en hoe moet je je gedragen? Hoe kan je ervoor zorgen dat iedereen je meteen apprecieert? En alsof dat nog niet vreemd genoeg is, het wordt allemaal nog een stuk erger als je verhuist, want dan beland je al helemaal in het ongewisse. Je moet jezelf zien te integreren in een best gesloten gemeenschap en natuurlijk voel je al gauw dat je er niet meteen bij hoort. Maar zowel bij de verhuis als bij het feest: je koos er bewust voor om daarheen te gaan. Maar wat als je op een dag op mysterieuze wijze in een heel ander stadje belandt, waar je nog nooit van hoorde en waar iedereen bijzonder vreemd is? En wat als blijkt dat er allerlei dingen niet helemaal pluis zijn? Welkom in Wayward Pines, want net dat is waarover deze mysterieuze reeks gaat.

Wayward Pines 2
© 2015 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Ethan Burke is agent bij de Special Forces, heeft een knappe vrouw en een geweldige zoon. Op een dag krijgt hij van zijn overste, Adam Hassler, de opdracht om twee verdwenen agenten op te sporen. Nietsvermoedend vertrekt de man met zijn collega richting Idaho. Wanneer hij onderweg echter een ongeval heeft en vervolgens wakker wordt in een ziekenhuisbed, weet hij even niet meer waar hij is of wat er gebeurde. Volgens de verpleegster is hij in Wayward Pines, Idaho. Op het eerste zicht lijkt alles normaal: een doodgewoon stadje, vriendelijke mensen en ,zoals overal, spelende kinderen. En toch merkt Ethan dat er allerhande dingen niet kloppen. Hij beslist zo snel mogelijk zijn doel voorop te stellen: zo snel mogelijk terug geraken bij zijn vrouw en zoon. Maar wanneer hij zijn vrouw probeert te contacteren, springt de telefoon onmiddellijk op het antwoordapparaat. Hij is alleen, iedereen is een beetje vreemd en hij lijkt niemand te kunnen bellen. Burke blijft niet bij de pakken zitten en beslist het vreemde dorpje en zijn nog vreemdere inwoners te onderzoeken. Wat hij vervolgens ontdekt, tart alle verbeelding. Zal het Ethan uiteindelijk lukken om terug naar huis te geraken?

Wayward Pines 3
© 2015 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Wayward Pines is een unieke reeks. Het verhaal bevat zo enorm veel uit verschillende genres, dat je bijna zou denken dat het er een beetje over is. Maar dat valt bijzonder goed mee. Door de geheimen van het dorp en de meesterlijk op afstand gehouden personages, wordt de reeks heel erg mysterieus en dat zorgt ervoor dat je bij het kijken van Wayward Pines voortdurend op het puntje van je stoel of zetel zit. Bovendien weten de makers de reeks te vullen met elementen uit andere genres. Zo vind je heel wat knipogen naar sciencefiction en horror. Maar geen paniek: je hoeft je hierdoor niet te laten afschrikken. Wayward Pines levert de kijker een erg goede afwisseling en dat laat je toe om steeds te bekomen van de geweldige of enge scene die je een aantal seconden geleden zag.

Wayward Pines 4
© 2015 Twentieth Century Fox Home Entertainment

En dat is allemaal wel heel erg goed, maar eerlijk gezegd: Wayward Pines komt af en toe een beetje over als mislukt eclecticisme. Het is wel leuk dat de reeks bijzonder veel bevat, maar het lijkt dat de makers per se alle genres in de reeks wilden implementeren. Op het eerste zicht lijkt Wayward Pines echt gewoon een normale mysterie-reeks. Maar de reeks gaat een beetje de tour op van Lost, een andere reeks van Fox,  waarbij ook allerhande nieuwe elementen uit het niets tevoorschijn kwamen. Zo was daar plots een draaiend eiland en konden de personages terug in de tijd reizen. Het enige verschil tussen Wayward Pines en Lost is dat die nieuwe elementen bij Lost pas na enkele seizoenen binnensijpelen en dat het bij Wayward Pines allemaal in één seizoen gebeurt. Waarom gaat het allemaal zo enorm snel?

Wayward Pines 5
© 2015 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Los van het feit dat de reeks zo bijzonder veel – misschien wel te veel – dingen bevat, kan je zeker niet zeggen dat de reeks slecht is. Wayward Pines sleurt je echt wel helemaal mee en levert de kijker tien afleveringen topentertainment. De vraag is alleen of mensen geboeid blijven door alles wat in de reeks gebeurt, want eerlijk gezegd: na het ontrafelen van de waarheid lijkt de reeks een beetje in mineur te eindigen. De makers van de reeks, waaronder de bekende M. Night Shyamalan als uitvoerend producent, zorgen dan wel weer voor een uitstekend einde dat je weer helemaal in de reeks doet geloven. Een einde dat je zowel kan interpreteren als open of gesloten is perfect gekozen, want Fox wist eerst niet goed wat ze met de reeks zouden doen. Eerst werd aangekondigd dat Wayward Pines voor eeuwig door het leven zou gaan als mini-serie, maar recent werd er toch beslist om voor een tweede seizoen te gaan. Ben jij ook benieuwd welke nieuwe horizonten Fox met Wayward Pines in de toekomst nog gaat verkennen?

Wayward Pines 6
© 2015 Twentieth Century Fox Home Entertainment

De cast van Wayward Pines werd voortreffelijk gekozen. Acteurs als Matt Dillon, Toby Jones en Terrence Howard zorgen ervoor dat de reeks er volledig staat en dat je geboeid blijft door alles wat er in het mysterieuze stadje gebeurt. Dillon speelt zijn rol geweldig geloofwaardig en zorgt ervoor dat je je met hem bijzonder goed kan vereenzelvigen. Het is bovendien ook interessant om te zien hoe elk personage doorheen de reeks een mooie ontwikkeling doormaakt, wat ervoor zorgt dat ook elk personage je tot op het einde blijft boeien. De rest van de cast wordt aangevuld met goede acteurs die de belangrijke personages perfect tot hun recht laten komen. Voorts is er op de regie van Wayward Pines ook bitter weinig aan te merken.

Het verdict
Wayward Pines is een degelijke reeks. Het is misschien niet dé topreeks van 2015, maar je mag je zeker aan een bijzonder hoog gehalte aan entertainment en spanning verwachten bij het bekijken ervan. Mysterie, gecombineerd met een vleugje sciencefiction en een klein gehalte aan horror, zorgt ervoor dat de verveling amper zal toeslaan en dat er voor elk wat wils is. Matt Dillon, Terrence Howard en Toby Jones dragen de reeks erg goed en worden gesteund door andere schitterende acteurs. Alles is bijzonder goed in beeld gebracht en dat zorgt ervoor dat de reeks niet snel in de vergeetput zal belanden. Toch is het verhaal misschien een beetje zwakker naar het einde toe, maar het einde op zich laat je dan weer dolenthousiast rondlopen en verlangen naar het tweede seizoen. Ben je fan van mysteries en ben je niet bang om af en toe wat te verschieten? Kijk dan zeker Wayward Pines. Bekijk nu de knappe trailer. De reeks is sinds 9 december beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Go and get it.

Wayward Pines, is het voor jou een kanshebber of denk je dat je deze serie toch maar gaat laten passeren? Zag jij de reeks al of spreekt iets je aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Landscape
© 2015 Twentieth Century Fox Home Entertainment

 

0 reacties

  1. Ik kan me herinneren dat ik hier een poosje terug veel reclame van zag op FOX. Het sfeertje sprak me wel aan maar het ontbrak me aan tijd om deze te gaan volgen. Zal voor velen erg herkenbaar zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *