Tip van de maand – The Big Short

De eindejaarsperiode: het is een tijd van centjes die komen en gaan. We geven steeds liever geld uit aan mooie cadeaus zodat we onze familie en vrienden kunnen verrassen en natuurlijk ontvangen we ook geweldig graag cadeautjes en enveloppen gevuld met briefjes geld. De Vlaming geeft bijzonder veel uit in de periode rond Kerstmis en dat is terecht. Want eerlijk: het is en blijft één van de meest knusse periodes van het jaar. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er voor velen onder ons een periode van persoonlijke financiële crisis van start gaat. Uiteraard stelt deze tijdelijke periode helemaal niets voor tegenover de wereldwijde financiële crisis die in 2008 van start ging en waarvan we tot op vandaag nog steeds de gevolgen van dragen. Het was een crisis die niemand onder ons zag aankomen. Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Vier intelligente handelaren wisten de crisis te voorspellen en dat is waarover The Big Short gaat, een biografisch drama gebaseerd op het gelijknamige boek van financieel journalist Michael Lewis. De film speelt sinds 30 december in de Belgische zalen.

Het was een echt probleem: vele grote banken, de media en bovendien ook de overheid leken het gigantische probleem van de wereldwijde economische instorting niet onder ogen te willen zien. En daarom besluiten vier buitenstaanders er iets aan te doen. Ze hebben één plan: The Big Short. Door zwaar te investeren, worden ze meegenomen naar de donkere wereld van het modern bankieren. En daar is het al helemaal gevaarlijk, want niets of niemand is wat het lijkt. The Big Short is een brandend actuele film die zowel fans van biografische films als fans van entertainment zal bekoren. Dat komt natuurlijk door de formidabele cast. Niemand minder dan Christian Bale, Ryan Gosling én Steve Carell schitteren in deze prent. En alsof dat nog niet genoeg is: ook Brad Pitt speelt een belangrijke rol in deze op waargebeurde feiten gebaseerde film.

ABS3
© 2015 Paramount Pictures

Christian Bale speelt de geniale Mike Burry
Burry is een vreemd man. Hij is fan van metal muziek, werkt op blote voeten én zit bovendien in zijn short achter zijn bureau. Daarnaast blijft hij dagenlang op kantoor zonder ook maar één woord tegen iemand te zeggen of zich om te kleden. Reputatie is het laatste waaraan hij denkt en net daarom is het volgens hem niet moeilijk om banken te misleiden. Burry weet alles te voorspellen en neemt het met zijn wiskundig brein op tegen de rest. Maar wie zou hem nu in godsnaam geloven? Dat maakt allemaal niet uit, want het is Mike die als eerste een gouden kans ziet voorbijkomen. De drie anderen treden alleen in zijn voetsporen.

ABS1
© 2015 Paramount Pictures

Ryan Gosling als Jared Vennett: strak in het pak, ambitieus en egocentrisch
Jared Vennett ziet er steeds geweldig uit en is dan ook een bijzonder stijlvol handelaar. Hij houdt van show en komt soms wat egocentrisch over. Anders dan Burry speelt het imago van Vennett wel een grote rol. Hij weet hoe hij dankzij zijn uitstraling en capaciteiten er in slaagt om zijn tegenstanders te manipuleren en uit te schakelen. Hij is een man die alles kan bereiken wat hij maar wil. Maar als hij hoort van de strategie van Burry, verandert er iets in zijn visie. Hij moet proberen verder te kijken dan geld. Daarom moet hij wedden tegen banken en zelfs tegen die van hem zelf. Hij aarzelt niet, wil de leiding nemen en hoopt zo als revolutionair de geschiedenis in te gaan. Natuurlijk kan hij dat niet alleen en moet hij samenwerken met zijn bondgenoten. Wanneer hij Mark Baums team ontmoet verandert alles en probeert hij samen met hen een strategie voor te bereiden. Op die manier willen ze anticiperen op de val van de financiële markt en zo hopen ze op een maximaal rendement.

ABS2
© 2015 Paramount Pictures

Brad Pitt in de rol van mentor Ben Rickert, een voormalige succesvolle handelaar
Ben Rickert woont in een klein en bescheiden huisje op het platteland, waar rust een sleutelbegrip is. Hij heeft spijt en is daarom ver van de drukte van Wall Street gaan wonen. Hij walgt van de financiële wereld, maar wanneer twee jonge handelaren zijn hulp willen inschakelen en vragen of hij met hen mee wil doen, beslist hij om hun leermeester te worden. En ze hebben geluk, want dankzij Rickerts knowhow, contacten, goede raad en invloed in de wereld van Wall Street, verwerven ze meer bekendheid en worden ze steeds rijker. Maar vergis je niet: Ben bevindt zich niet meer tussen de rijkelui op Wall Street. Het enige wat hij doet is bellen vanuit zijn favoriete bar, dicht bij zijn huisje.

ABS4
© 2015 Paramount Pictures

Steve Carell wordt antiheld Mark Baum, een idealist tot in de kist
Baum ziet Wall Street als een plek vol gierige banken en niet zo snuggere handelaren. Hij wil iedereen die zich slecht gedraagt straffen. Hij haat hypocrisie en wilt zijn waarden en normen absoluut doordrukken. Wanneer Vennett zag aankomen dat de financiële wereld geheel zou instorten, voelde ook Baum dat het tijd was om in actie te schieten. Hij wil kosten wat het kost meedoen aan de belangrijke overval en daarbij zal hij helemaal niemand sparen, zelfs niet de groten in de financiële wereld.

Bekijk snel de geweldige trailer en laat je helemaal onderdompelen in de financiële wereld. Overtuigd? Rep je dan naar de cinema, want de film met Pitt, Carell, Gosling en Bale speelt sinds 30 december in de Belgische zalen.

Is The Big Short iets voor jou of denk je dat het je niet ligt? Heb jij de film al gezien en vond je hem helemaal (niet) goed? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Landscape
© 2015 Paramount Pictures

5 reacties

    1. Ohw ik wist niet dat er echt zulke grote verschillen waren tussen de Nederlandse en Belgische markt! Achja, hij komt er bij onze Noorderburen alleszins ook aan! Laat maar weten wat je er van vindt, als je wil natuurlijk.

  1. Sowieso een film met een bijzonder opmerkelijk acteursgezelschap. Brad Pitt en Steve Carrell is een niet zo voor hand liggende combi maar ik kijk hier zeker wel naar uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *