Review – Dheepan (2015)

Informatie
Regie: Jacques Audiard
Cast: Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan & Claudine Vinasithamby
Genre: Misdaad, drama
Distributeur: Lumière
Release bioscoop: 26 augustus 2015
Release Home Video: 20 januari 2016, beschikbaar op DVD

D2
© 2016 Lumière

Recensie
Elke dag hoor je wel iets van de vluchtelingenproblematiek. Miljoenen mensen moeten omwille van verschrikkelijke omstandigheden uit hun land van herkomst vertrekken en gaan vervolgens op zoek naar geluk in één van de westerse landen: Duitsland, Frankrijk, België… Hét land dat volgens vluchtelingen het ultieme paradijs is, is het Verenigd Koninkrijk. Daar zou je immers sneller het geluk vinden. Jammer genoeg zijn veel mensen tegenover vluchtelingen enorm sceptisch en zelfs bijzonder afkerig. Maar de vraag die je je moet stellen is of ook zij, die omwille van gruwel en geweld zijn moeten vluchten, niet het recht hebben op geluk? Want iedereen heeft toch recht op een menswaardig leven? En hoe je het ook draait of keert, iedereen zal ook altijd alles geven om het geluk op een bepaald moment te bereiken. Daar gaat Dheepan over, een pakkende drama-film die dit jaar de Gouden Palm op het Festival van Cannes wist binnen te halen.

D5
© 2016 Lumière

Dheepan neemt ons in het begin mee naar Sri Lanka, het land waar van 1983 tot 2009 een groot conflict was tussen de Tamiltijgers en de Singalezen. Door een verschrikkelijke burgeroorlog waarin meer dan 70000 mensen van hun leven werden beroofd, zijn er heel wat Sri Lankanen genoodzaakt geweest het land te verlaten. Een ex-Tamiltijger, een vrouw en een kind beslissen de identiteit van overledenen aan te nemen en reizen richting Frankrijk in de hoop daar verlost te zijn van de gruwel en het geweld dat hun leven bepaalde. Maar dat blijkt allemaal niet zo gemakkelijk, want Sivadhasan, de ex-Tamiltijger, neemt de identiteit van Dheepan aan en moet doen alsof hij met een compleet vreemde vrouw getrouwd is én bovendien ook nog met die vrouw een dochtertje van 9 heeft. Het ‘gezin’ komt toe in Frankrijk en alles lijkt schitterend te verlopen, tot ze alle drie merken dat ook de Parijse buitenwijk waar ze nu wonen verre van veilig is. Zullen de drie dappere vluchtelingen alsnog het geluk vinden en het geweld weten te ontlopen?

D8
© 2016 Lumière

Dat Dheepan de Gouden Palm in de wacht wist te slepen is helemaal geen verrassing. De film vertelt een bijzonder krachtig verhaal dat naast actueel ook nog enorm rakend is. Het doet je visie op de hele vluchtelingenmaterie helemaal veranderen en maakt dat je beseft dat ook vluchtelingen maar gewoon mensen zijn, op zoek naar geluk. Het is enorm knap om te zien hoe regisseur Jacques Audiard, bekend van het wereldwijde fenomeen De Rouille et d’Os (2012), het leven van de compleet vreemde vluchtelingen in beeld brengt. Hij neemt geen blad voor de mond en laat alles zien zoals het echt is, hij laat realiteit zien en dat raakt bijzonder hard. Je kan het je zelf haast niet inbeelden dat je je eigen identiteit helemaal opgeeft opdat je een nieuw leven zou kunnen beginnen. Dit toont dat moed een sleutelbegrip is bij vluchtelingen en dat alles niet zomaar vanzelfsprekend is.

D4
© 2016 Lumière

Doorheen het verhaal ondergaan de verschillende hoofdpersonages prachtige psychologische ontwikkelingen en merk je dat de drie vreemden naar elkaar toe groeien. En ook dat raakt, want het enige wat zij hebben, is elkaar. Naast die eerder emotionele elementen, voegt regisseur Audiard op een knappe manier elementen toe van misdaad, thriller en actie. Dit maakt dat de film niet alleen bijzonder snel tot het diepste binnendringt, maar dat hij ook gewoonweg goed en spannend is. Voor de volle 110 minuten zit je op het puntje van je stoel en wordt elke emotie die je maar hebt compleet losgemaakt. Dheepan is een waar meesterwerk op narratief vlak, maar ook op visueel vlak moet de film helemaal niet onder doen. Audiard weet alles perfect in beeld te brengen en brengt weinig overbodige beelden naar het witte scherm. Terecht, die Gouden Palm.

D1
© 2016 Lumière

En niet alleen Audiard verdient voor zijn prestatie alle lof. De drie hoofdpersonages worden door de acteurs gewoonweg feilloos neergezet. Dheepan, gespeeld door Antonythasan Jesuthasan, is een moedig karakter dat voortdurend met zichzelf in de knoop ligt. En dat is interessant, want de man zorgt ervoor dat we zijn psychologische ontwikkeling van bijzonder dichtbij meemaken. Het meest interessante personage is misschien wel dat van Dheepan’s vrouw Yalini. De rol, prachtig vertolkt door Kalieaswari Srinivasan, evolueert doorheen de film het felst. In het begin zien we een bange vrouw die tegenover alles en iedereen heel erg sceptisch staat. Tegen het einde is Srinivasans personage een knap karakter dat fier mag terugkijken op de ontwikkeling die ze doorheen de film doormaakte. En last but not least is er ook nog de prachtige rol van Illayaal, het 9-jarige ‘dochtertje’ van het geïmproviseerde koppel. De jonge actrice Claudine Vinasithamby speelt zo enorm goed, dat je haast vergeet dat de gebeurtenissen zich afspelen in een film.

Het verdict
Dheepan is absoluut één van de meest schitterende parels van 2015. Het feit dat de film zo hard raakt en dat hij branden actueel is, doet je gebiologeerd naar het scherm staren. Regisseur Jacques Audiard begrijpt het allemaal. Hij weet hoe hij het verhaal moet brengen, hij weet welke elementen wanneer moeten primeren en hij weet hoe hij variatie in de prent brengt. Audiard levert de kijker een echt meesterwerk dat geweldig interessant is. En dat heeft hij deels ook te danken aan zijn geweldig knappe cast. De drie hoofdrolspelers zijn uitstekende acteurs en spelen gigantische sleutelrollen. Ze dragen de film helemaal en weten je tot op de laatste seconde te boeien. Kijk jij graag rakende en actuele films die je na afloop ervan nog even doen nadenken? Dan is Dheepan dé geknipte film voor je. Bekijk hier onder de trailer en rep je dan naar de winkel, want Dheepan ligt sinds 20 januari 2016 in de winkelrekken. De Gouden Palm is beschikbaar op DVD.

Denk jij dat Dheepan een echte must is of laten de film en het verhaal je maar wat koud? Zag jij de prent al in de bioscoop of kan je niet wachten tot hij bij je thuis ligt? Laat weten wat jij ervan denkt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *