Review – Maze Runner: The Scorch Trials

Informatie
Regie: Wes Ball
Cast: Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Aidan Gillen & Lili Taylor
Genre: Actie, sciencefiction, thriller
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 23 september 2015
Releasedatum Home Video: 20 januari 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

Recensie
Het lijkt wel alsof er een overaanbod aan franchises is. Dit jaar liet Disney met succes de nieuwe Star Wars op de wereld los en leidde daarmee een nieuw intergalactisch tijdperk in. Naast deze reusachtige filmreeks, zijn ook franchises als die van The Hunger Games en The Divergent Series bijzonder populair. Die adolescenten-filmreeksen spreken niet alleen tieners aan, ze lokken iedereen naar de bioscoop. Ook Paramount probeerde dit jaar de Terminator-wereld weer nieuw leven in te blazen, maar dat was tevergeefs. Het vervolg is momenteel immers op ‘undated’ geplaatst. Als kijker is het dan soms ook enorm moeilijk om niet te verdwalen in dit uitgestrekte landschap van filmreeksen en is het moeilijk om kwalitatieve cinema te vinden. Ook Twentieth Century Fox heeft een bombastische franchise die het goed doet in de bioscoop: The Maze Runner. Dit jaar presenteerde de megadistributeur het tweede hoofdstuk van deze post-apocalyptische filmreeks. Maar kan deze franchise nog wel typen aan al die andere? Tijd om Maze Runner: The Scorch Trials wat nader te bekijken.

TST2
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Maze Runner: The Scorch Trials begint meteen waar de eerste film uit de reeks ophield. Wanneer Thomas, Teresa en alle andere overlevenden het doolhof verlaten, worden ze opgewacht door een organisatie die hen met helikopters naar een veilige locatie brengt. Iedereen is enorm opgetogen, want nu hebben ze eindelijk een degelijk dak boven hun hoofd, een zacht bed én heerlijke maaltijden. Maar wanneer Teresa, Thomas’ geliefde, door de medewerkers van de organisatie van de groep wordt gescheiden, voelt Thomas dat er iets niet klopt. Hij beslist op onderzoek te gaan en probeert zo steeds meer en meer te weten te komen van WCKD, de organisatie die achter het doolhof zat. Thomas ontdekt echter iets dat hem over heel zijn lichaam kippenvel geeft en beslist met zijn hele groep uit de faciliteit te ontsnappen. Ze vechten zich eruit en komen terecht in ‘The Scorch’, een desolaat landschap dat uitermate gevaarlijk is. Thomas en de andere Gladers willen alles weten over WCKD en gaan daarom op zoek naar ‘The Red Arm’, een verzetsbeweging die al jaren de complete tegenpool is van WCKD. Zal het Thomas en de anderen lukken om door het gevaarlijke landschap te reizen én de verzetsbeweging te bereiken?

MAZE RUNNER: THE SCORCH TRIALS
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Na een best degelijke eerste The Maze Runner, lagen de verwachtingen voor het volgende hoofdstuk van de Maze Runner-franchise hoog. De eerste film zat immers boordevol verrassingen en eindigde met een open einde dat je na afloop van de film naar antwoorden deed gissen. Het verhaal van de tweede film in de reeks is enorm mager. Je ziet eigenlijk alleen een meer dan twee uur durende achtervolging waarbij nu eens de goeden winnen, dan weer de slechten. Het verhaal bevat, in tegenstelling tot de eerste prent, aanzienlijk minder verrassingen en ook het mysterie is volledig zoek. Je hebt veel minder vragen en dat zorgt ervoor dat je interesse in de film veel minder groot is. En niet alleen het verhaal moet aan kwaliteit inboeten, ook de personages zijn een pak minder boeiend geworden. In de eerste film zagen we een aantal van de Gladers immers een mooie psychologische ontwikkeling doormaken, waardoor bijvoorbeeld Minho, Thomas en Teresa mooi groeiden. In The Scorch Trails is er van ontwikkeling geen sprake en is elk personage enorm plat. Het zijn flat characters die doorheen de hele film gewoonweg hetzelfde blijven. En dat is jammer, want waarom zou je dan nog kijken?

MAZE RUNNER: THE SCORCH TRIALS
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

De hele Maze Runner-franchise is en blijft op en top entertainment. Het blijven films die zo bombastisch zijn dat zelfs de meest ongeïnteresseerde ziel even op zijn effen moet komen na afloop van de films. De speciale effecten zijn bijzonder kwaliteitsvol en dat maakt dat ook deze Maze Runner: The Scorch Trails een waar spektakel is. De vraag die echter rijst is of de film die speciale effecten wel verdient, aangezien het verhaal zo zwak is en de personages om bij weg te kwijnen. Het lijkt immers alsof de filmmakers proberen om hun gebrek aan inspiratie goed te maken door de film vol knallende actie te steken. En dat lukt deels, maar vergeten dat het verhaal zwak is, lukt niet helemaal. Bovendien valt het op dat de franchise bijzonder veel weg heeft van die andere twee: The Hunger Games en The Divergent Series. Maar dat je ook deze filmreeks daarmee vergelijkt, is meer dan normaal. Het zijn immers allemaal films over één persoon die ingaat tegen de stroom en zo probeert een hele revolutie te ontketenen. Al een geluk dat dat verhaal (nog) niet (helemaal) afgezaagd begint te worden.

THE SCORCH TRIALS
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Net zoals in de eerste film is het de onervaren Wes Ball die het hele gebeuren in goede banen leidt. Veel is er niet veranderd aan zijn manier van regisseren, waar eigenlijk al niet veel op aan te merken was. Ball regisseert goed, maar niet echt op een vernieuwende manier. Hij brengt alles op een degelijke manier in beeld en dat is goed. Ook zijn cast levert best goed werk. Jammer genoeg is er geen evolutie meer, zoals we die zagen in de eerste film, waardoor het boeiende van de personages vrijwel volledig wegvalt. Maar dat neemt niet weg dat Dylan O’Brien, Kaya Scodelario en Games Of Thrones’ Thomas Brodie-Sangster, die respectievelijk de rol spelen van Thomas, Teresa en Newt, degelijk werk leveren.

Het verdict
Distributeur Twentieth Century Fox kan met dit tweede hoofdstuk in de Maze Runner-trilogie jammer genoeg niet echt overtuigen. Het verhaal is bijzonder mager en de personages zijn verre van boeiend. Ze maken geen evolutie door, waardoor het hele verhaal echt aan een zijden draadje hangt. Er zijn weinig verrassingen en mysterie is heel ver zoek. Het enige dat Maze Runner: The Scorch Trials wel heeft, zijn ongelooflijk bombastische speciale effecten en spectaculaire actiescènes. Zo proberen de filmmakers hun gebrek aan inventiviteit een beetje te maskeren, maar jammer genoeg kan dat niet iedereen om de tuin leiden. De regie van Wes Ball is zeker oké en het acteerwerk van de cast is alles behalve ondermaats. Maar deze sequel op het interessante The Maze Runner is toch een beetje leeg, maar entertainen doet hij zeker! Maze Runner: The Scorch Trials is sinds 20 januari 2016 beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer.

Hou jij wel van bombastische speciale effecten en knallende actie-scènes? Zag jij The Maze Runner en ben je benieuwd naar het vervolg? Ben je The Scorch Trials al in de bioscoop gaan zien of wacht je op de DVD of Blu-Ray? Laat het ons weten door hier onder te reageren. 

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *