Review – Better Call Saul: seizoen 1 (2015)

Informatie
Regie: Vince Gilligan, Peter Gould, Thomas Schnautz e.a.
Cast: Bob Odenkirk, Michael McKean, Michael Mando & Jonathan Banks
Genre: Drama, komedie
Datum eerste aflevering: 9 februari 2015
Originele zender: AMC
Vlaamse zender: Netflix
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment Benelux
Releasedatum: 18 november 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

BETTER_CALL_SAUL_S1 (19)
© 2015 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Recensie
Amerika blijft zich steeds profileren als het land van de bekende ‘American Dream’, waar het volgens hen krioelt van selfmade men. En je kan er haast niet naast kijken: er zijn er wel degelijk die erin slaagden hun droom waar te maken. Neem nu Apple-oprichter Steve Jobs. Hij behaalde schitterende punten op de universiteit maar besliste alsnog om zijn studies opzij te schuiven. Hij wilde doen wat hij graag deed: werken aan een soort van computer. Dat de man na zoveel jaren uiteindelijk een wereldmerk wist uit te bouwen, kon Jobs zelf ook niet inschatten. Vandaag is Apple immers zo aanwezig dat je er haast niet meer omheen kan. Zelfs in de cinemazalen zagen we de man al twee maal verschijnen. In 2013 zagen we hem, gespeeld door Ashton Kutcher, in Jobs en tot voor kort kon je Michael Fassbender in de rol van de man bewonderen. Het leven van Jobs inspireert, dat is duidelijk. Want er zijn immers heel wat gewone mensen die dromen van een geweldige carrière. Daar gaat serie Better Call Saul over: een advocaat die probeert van de diepste put tot aan de top te klimmen. En dat gaat uiteraard met vallen en opstaan.

BETTER_CALL_SAUL_S1 (23)
© 2015 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

In Better Call Saul volgen we Jimmy McGill, een echte durfal die nergens voor terugdeinst. De intelligente maar impulsieve man behaalde net zijn diploma in de rechten en staat klaar om zijn eigen advocatenkantoor uit de grond te stampen. En zijn ambities zijn groot, want hij moet opboksen tegen serieuze concurrentie. HHM, het gigantische lokale advocatenkantoor dat iedereen kent en waar iedereen heen gaat, staat lijnrecht tegenover de eenmanszaak van Jimmy. Jimmy moet zichzelf aantrekkelijk zien te maken en moet proberen klanten van HHM af te snoepen. Hij begint met kleine zaken, die eigenlijk toch niet zo klein zijn, en probeert stilaan hogerop de ladder te klimmen. En daarvoor gaat Jimmy tot het absolute uiterste, waardoor de lijn tussen criminaliteit en rechten verdedigen geregeld flinterdun wordt. Zal Jimmy uiteindelijk succesvol worden en HHM volledig kunnen negeren?

BETTER_CALL_SAUL_S1 (13)
© 2015 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal van Better Call Saul stelt op zich niet heel veel voor. De reeks gaat immers maar om een doodgewone man die op zoek is naar een goede carrière, al moet je dat doodgewone ook maar tussen haakjes plaatsen. De reeks begin heel erg simpel en doet je wenkbrauwen in het begin zeker fronsen. Je begrijpt immers niet waar de reeks heen wil en het duurt ook een aantal afleveringen vooraleer je alles begrijpt. Maar dat het verhaal niet veel voorstelt is eigenlijk helemaal geen probleem. De reeks moet het hebben van de verschillende zijsprongetjes die het verhaal biedt, want die zijn gewoonweg schitterend. Better Call Saul zit vol met interessante subplots die zó goed zijn uitgewerkt dat je vergeet dat het de kern van het verhaal zo basic is. Je ziet de ene verrassing na de andere en komt zo meer en meer te weten over de verscheidene personages. En om een zwakke rode draad zo te maskeren, moet een reeks toch wel bijzonder sterk zijn, niet?

BETTER_CALL_SAUL_S1 (17)
© 2015 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Better Call Saul heeft een heel eigen sfeer. Het gevoel dat je bij de reeks hebt, zal je niet meteen kunnen plaatsen en dat zorgt er misschien soms voor dat je even niet weet of je de reeks nu goed of niet goed vindt. En dat is niet erg, want het duurt ook een aantal afleveringen voor je alles in de reeks begrijpt en je verstaat waarom dat ene personage nu net die stap nam. Na verloop van tijd laat Better Call Saul je echter geen keuze meer. Je valt als een blok voor de personages en bezwijkt onder de fenomenale kwaliteit van de serie. Dat komt onder meer omdat de reeks drama én veel humor bevat, zodat je als kijker kan genieten van alles wat er gebeurt. Better Call Saul is gewoon een regelrechte all-in-onereeks: je vindt er humor in, drama, actie, schitterende muziek én knallende personages. En voor je het je afvraagt: stoppen met kijken is trouwens ook gewoon geen optie. Je moét de reeks goed volgen, want je wil kosten wat het kost blijven kijken om te zien hoe het met Jimmy afloopt. En ook dat is één grote verrassing.

BETTER_CALL_SAUL_S1 (22)
© 2015 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Vince Gilligan, maker en producer van de reeks, levert de kijker geweldige personages. En dat valt immers te verwachten, want de man was ook verantwoordelijk voor het succes van Breaking Bad. Het personage waar het allemaal om draait, is Jimmy. De kersverse advocaat zorgt ervoor dat de reeks zo spannend is, doordat hij nu en dan een bocht van 180 graden neemt. Dat zorgt ervoor dat de reeks zo gevarieerd is, dat verveling nooit toeslaat. En het is natuurlijk niet alleen maker Gilligan die zorgt dat het personage op het scherm vuurwerk geeft. De rol wordt gespeeld door de Amerikaanse komiek Bob Odenkirk, die eerder dezelfde rol speelde in Breaking Bad. De acteerprestatie van Odenkirk is zo schitterend, gevoelig en toch ook bombastisch dat je niet méér kan doen dan de man volledig bewonderen. Hij is de juiste man, op de juiste plaats én op het juiste moment. Al valt dat voor zijn personage af en toe wel te betwisten. Verder ondersteunen de andere personages het verhaal perfect, waardoor Jimmy helemaal tot zijn recht komt.

Het verdict
Better Call Saul is een schitterende reeks. Hoewel het verhaal op zich niet zo heel straf in elkaar steekt, zijn het de verschillende vertakkingen die maken dat het geheel perfect tot zijn recht komt. De reeks is zo gelaagd en de personages zijn zo goed uitgewerkt, dat je de reeks amper slecht kan vinden. De sfeer in de reeks komt in het begin misschien een beetje vreemd over, maar eens je die gewoon bent zal je aflevering na aflevering compleet kunnen smaken. De vraag die echter rijst, is of je ook Breaking Bad gezien moet hebben om te kunnen volgen. Wel, dat hoeft niet echt. Al is het wel leuker als je de reeks wel zag, want er keren heel wat bekende personages terug en dat voelt vertrouwd aan. Kortom: er is geen enkele reden om Better Call Saul te passen. Het eerste seizoen van de reeks staat integraal op Netflix en is ook beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk hier onder de trailer van deze uitstekende serie.

Zag jij Better Call Saul al of wist je de reeks al te bemachtigen op DVD of Blu-Ray? Vind je de serie ook zo geweldig of laat alles je maar koud? Laat het weten! Deel je bevindingen met de hele wereld door hier onder een reactie te plaatsen. 

0 reacties

    1. Hmmmm het zal bij jou ook de sfeer zijn die een beetje vreemd lijkt! “Beter Call Saul” geeft je soms een heel raar gevoel! Maar hoe het personage van Bob Odenkirk is uitgewerkt? Meesterlijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *