Review – The Visit (2015)

Informatie
Regie: M. Night Shyamalan
Cast: Olivia DeJonge, Ed Oxenbould, Deanna Dunagan, Peter McRobbie & Kathryn Hahn
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Universal Pictures Benelux
Releasedatum bioscoop: 11 november 2015
Releasedatum Home Video: 16 maart 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

5
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie
Niet iedereen ziet het even graag, maar horror is aan een heuse opmars bezig. Het is een enorme beweging die we al jaren zien. Veel mensen houden ervan om in de bioscoop met hun geliefde of een gezellige vriendengroep lekker te gaan griezelen. Maar ook in de huiskamer wordt er enorm veel naar de engste prenten gekeken. En dat is de filmdistributeurs ook opgevallen. De afgelopen jaren kregen we dan ook heel wat schitterende horrorprenten van alle distributeurs op ons afgevuurd. Zo zagen we om de twee-drie jaar een Insidious-film de revue passeren en kregen we volgens heel wat critici in 2012 de meest enge horrorfilm op ons afgevuurd: The Conjuring. Van die laatste krijgen we op 8 juni 2016 immers een vervolg op ons afgevuurd dat minstens zo angstaanjagend lijkt. Ook distributeur Universal Pictures heeft door dat horror helemaal in is. Maart is bij de distributeur dan ook een echte horror-maand, want vandaag presenteert de gignant de DVD- en Blu-Rayreleases van Paranormal Activity 5: The Ghost Dimension, Guillermo Del Toro’s Crimson Peak, horror-komedie Scouts Guide To The Zombie Apocalypse en, last but not least, The Visit. Die laatste is de recentste film van de regisseur van onder andere The Sixt Sense (1999) en Signs (2002). Benieuwd of hij met deze horrorfilm ook indruk weet te maken…

1
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

In The Visit maken we kennis met de 15-jarige Becca en haar jonger broertje Tyler. Ze wonen samen met hun moeder, die al een aantal jaar gescheiden is van hun vader. Hoewel ze een vaderfiguur missen, hebben de drie het goed. Toch merken ze dat hun moeder afziet, maar daar lijkt verandering in te komen. Onlangs ontmoette ze iemand die haar leven weer helemaal kleur geeft. Haar nieuwe vriend heeft een leuke vakantie gepland zonder dat ze dat weet en de kinderen worden naar hun oma en opa gestuurd. Er is echter één groot probleem: hun grootouders wonen aan de andere kant van het land en ze hebben elkaar nog nooit eerder gezien. Eens aangekomen beseffen de kinderen echter dat hun oma en opa ongelooflijk vriendelijke en boeiende mensen zijn. Tyler vindt echter dat er allerhande vreemde dingen gebeuren en ook Becca ontdekt na verloop van tijd verschillende verontrustende dingen. Er is iets mis met hun grootouders en het jaagt de twee kinderen de stuipen op het lijf. Het wordt steeds gevaarlijker, enger en onheilspellender. Zullen Becca en Tyler uiteindelijk nog veilig thuis geraken?

2
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het verhaal van The Visit wekt meteen je interesse en is eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk. Het gaat gewoon over twee kinderen die een week naar hun grootouders moeten gaan. Een belangrijke kanttekening is echter dat de twee hun oudjes nog nooit eerder gezien hebben, wat voor een 15-jarige en een beginnende puber op zich al ongelooflijk eng moet zijn. Zoals veel horrorfilms begint de film als een doodgewone realistische prent waar totaal niet mis lijkt te gaan. De sterkte van The Visit zit echter in het feit dat het ‘doodgewone’ enorm lang aanhoudt, hoewel er hier en daar wel wat onheilspellende knipoogjes de kop op steken. Omdat de film zo lang in een redelijk positieve sfeer blijft spartelen, komen die onheilspellende elementen dan ook als een plotse maar compleet welgekomen verrassing. The Visit zit dan ook boordevol aangename en leuke verrassingen die je echt de stuipen op het lijf jagen.

3
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

De sfeer die je in The Visit ziet, ligt volledig in de lijn van de film, wat natuurlijk heel belangrijk is. Net zoals in de laatste film van Paranormal Activity bevinden we ons in een enorm huis. Dit maakt natuurlijk dat alles nog angstaanjagender wordt. Daarnaast speelt het verhaal zich ook af in een bijzonder koude winter en is het landschap bedekt met een mooi wit laagje sneeuw. Ook dit is een bijzonder aangenaam element dat The Visit alleen maar ten goede komt. Het standpunt van waaruit je de film bekijkt, is ook heel interessant. Becca en Tyler maken een documentaire over hun grootouders, dus je volgt alles voortdurend door de lens van één van hun camera’s. En neen, dit is natuurlijk niet ongelooflijk origineel, maar regisseur M. Night Shyamalan kan er wel bijzonder kundig mee overweg. Dit maakt dat je nooit meer ziet dan de personages en dat je steeds alles met hen tezamen ontdekt, waardoor iedere verrassing nog spannender wordt. Het enige wat opvalt, is dat het na de enorme plottwist plots bijzonder snel lijkt te gaan. Een relatief rustige film wordt plots een hardcore horror-film en dat is jammer, zeker omdat de horror doorheen heel het verhaal zich op zo een subtiele manier manifesteerde.

4
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het acteerwerk in The Visit is geweldig. De twee kinderen spelen hun rol ongelooflijk sterk. Hun broer-zusrelatie komt bijzonder geloofwaardig over, waardoor je jezelf meteen met de twee kan vereenzelvigen. Olivia DeJonge, die de rol van de 15-jarige documentairemaakster Becca speelt, weet door haar reacties op alle gebeurtenissen voortdurend te boeien. Daarnaast is het spel tussen broer en zus ook enorm leuk om te zien. Het biedt heel wat ademruimte en zorgt voor voldoende variatie. De andere ster van de film is Ed Oxenbould. Hij speelt de rol van de rappende broer Tyler ook bijzonder geloofwaardig en komt een aantal keer heel erg onverwachts uit de hoek. Bovendien is het heel aangenaam om te zien hoe zowel DeJonge en Oxenbould hier en daar een knap streepje humor in het verhaal weten te steken, waardoor alles nog veel boeiender wordt. Verder worden de rollen van oma en opa, respectievelijk vertolkt door Deanna Dunagan en Peter McRobbie, ook voortreffelijk gespeeld.

Het verdict
Regisseur M. Night Shyamalan is weer helemaal terug! Na een floppende The Last Airbender (2010) en een al bij al nog meevallende flopper After Earth (2013), presenteert hij opnieuw een heel aangename horrorfilm die op geen enkel moment verveelt. Dit komt omdat Shyamalan in zijn laatste twee films veel te ambitieus was en hij dat in deze film serieus weet te matigen. The Visit is een ambitieuze prent, maar gaat er op geen enkel vlak of geen enkel moment compleet over. Nergens wordt de horror té fel en dat is natuurlijk voor iedereen bijzonder aangenaam. En eerlijk? Een film die begint met het logo van Blumhouse Productions kan nauwelijks teleurstellen. Daarnaast is ook de cast geweldig. Sterren Ed Oxenbould en Olivia DeJonge nemen je mee op een heel interessante, angstaanjagende en vooral amusante trip. The Visit is dus over de hele lijn een entertainende kwaliteitsfilm die voor de volle honderd procent de moeite waard is en jij kan hem nu bij je thuis kijken. De film ligt sinds 16 maart 2016 in de winkel en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer… Als je durrrrrrrrft!

Durf jij The Visit aan? Heb je de film al in de bioscoop gezien en wist hij je te bekoren of net helemaal niet? Kan jij niet wachten tot je de film op DVD of Blu-Ray kan bekijken? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *