Review – Black Mass (2015)

Informatie
Regie: Scott Cooper
Cast: Johnny Depp, Joel Edgerton, Kevin Bacon, Corey Stoll & Benedict Cumberbatch
Genre: Biografie, drama, criminaliteit
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 25 november 2015
Releasedatum Home Video: 30 maart 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

WBL207_003.tif
© 2015 Warner Bros. Pictures

Recensie
Johnny Depp… De laatste jaren leek de immens bekende acteur een beetje verdwaald. Het grote publiek kent de man ongetwijfeld als de enge, maar vriendelijke Edward Scissorhands (1990). Maar ook zijn rol als Captain Jack Sparrow uit de Pirates of the Carribean-franchise wist heel wat cinefielen steeds naar de zalen te lokken. Wist je zelfs dat Depp de overleden Heath Ledger verving in The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) toen die laatste, bekend van The Joker in The Dark Knight-trilogie, het leven liet midden tijdens de opnames? De laatste jaren schitterde de rijke acteur in films die het publiek redelijk koud lieten. Het waren wel peperdure blockbusters, maar kwalitatief gezien ging Depps werk compleet de mist in. Zo speelde hij de rol van de ietwat gekke Tonto in Disney’s The Lone Ranger (2013), een film die gewoonweg veel te lang duurt en waar Depp te hard probeert om een personage à la Jack Sparrow neer te zetten. Ook zijn volgende grote rol in Transcendence (2014) was niet echt een schot in de roos. Kortom: Depp was van zijn schitterende pad aan het afwijken. Maar daar leek vorig jaar verandering in te komen. Johnny Depp werd gecast in een langverwachte gangsterfilm. Meteen begonnen journalisten te speculeren over Depps terugkeer naar de wereld van kwaliteitsvolle rollen die je compleet verbouwereerd naar het scherm doen staren. Maar is deze gangsterfilm Black Mass ook echt Depps terugkeer?

BLACK MASS
© 2015 Warner Bros. Pictures

In Black Mass vliegen we terug naar 1975 en volgen we de ongelooflijk gevaarlijke gangster James ‘Whitey’ Bulger. Wanneer hij via zijn broer Billy, een machtige senator, in contact komt met FBI-agent John Connolly, verandert zijn hele leven. Bulger sluit een ‘verdrag’ met de FBI en zal vanaf nu als informant aan de slag gaan. Connolly is fier op zijn werk, want dankzij Bulger zal de FBI er in slagen het netwerk van de Italiaanse Cosa Nostra-maffia bloot te leggen en de belangrijkste leiders op te pakken. Na verloop van tijd komen zowel Connolly als de oversten van de FBI-agent er echter achter dat de samenwerking met Bulger verre van optimaal is en dat het geleidelijk aan allemaal uit de hand loopt. Door de Cosa Nostra uit te schakelen, maken ze het pad voor Bulger alleen maar gemakkelijker. Hij heeft immers door zijn statuut een grenzeloze macht die hem toelaat alles te doen wat hij maar wil. En zo groeit James ‘Whitey’ Bulger uit tot één van de meest beruchte gangsters in de Amerikaanse geschiedenis. Zal de FBI er nog in slagen om Bulger af te remmen en hem ook uit te schakelen?

BM1
© 2015 Warner Bros. Pictures

Het verhaal van Black Mass is niet het gemakkelijkste dat je ooit zag. Hoewel de film chronologisch heel erg simpel in elkaar steekt, zijn er heel wat personages en heel wat subplots die de film een pak moeilijker maken. Black Mass puilt uit van de personages en dat is misschien wel té moeilijk. Je moet je aandacht voortdurend bij de film houden, anders loop je gewoonweg helemaal verkeerd. Maar dat vormt niet meteen een probleem, want de personages die de film aan de kijker introduceert, zijn stuk voor stuk interessant en goed doordacht. Daardoor is het nauwelijks onmogelijk dat je je interesse compleet vergeet mee te nemen. En hoewel het verhaal niet gemakkelijk is, roept het vanaf de eerste minuut al meteen op tot concentratie. De duistere en dramatische muziek waarmee Black Mass begint, kondigt twee uur schitterende cinema aan, en niets is minder waar. Black Mass neemt de kijker mee op een reis door het verleden van de meest beruchte gangster uit de VS en dat is gewoonweg fenomenaal.

BLACK MASS
© 2015 Warner Bros. Pictures

Niet alleen het verhaal maakt Black Mass bijzonder interessant, ook de manier waarop regisseur Scott Cooper de film op het scherm brengt, wekt meteen interesse. Black Mass is een reis door de tijd. De film moet in totaal eigenlijk 36 jaar overbruggen en dat zonder dat het een saaie vertelling wordt. Cooper, die onder meer bekend is van schitterende prenten als Out of Furnace (2013) en zijn eerste Crazy Heart (2009), slaagt erin een erg lange film te presenteren die op geen enkel moment verveelt. Black Mass is niet alleen enorm knap gefilmd, ook het verhaal steekt vernuftig in elkaar. Het is een gangsterfilm die zowel het grimmige als het dramatische van het hele gebeuren knap op het grote scherm vertoont. Zo draait de hele film rond de bekende gangster Jimmy Bulger, die misbruikt maakt van zijn positie als informant om te kunnen doen wat hij wil. Het goede is dat de film zich dus niet beperkt tot het slechte van de man, maar dat hij ook de zachte kant van de meedogenloze gangster naar voren brengt. Black Mass is een film die je dus geenszins een vertekend beeld wil meegeven, het is een eerlijke biografische gangsterfilm die foutloos oogt en dat eigenlijk ook wel is.

BLACK MASS
© 2015 Warner Bros. Pictures

Black Mass was maar amper de film geweest die hij nu is, had Johnny Depp de rol van de ongelooflijk gevaarlijke gangster niet op zich genomen. Depp levert een acteerprestatie af die je gewoonweg voortdurend met open mond naar het scherm doet staren. Alleen al zijn eerste scene toont de kijker dat Depp het nog steeds in zich heeft. Hij zet de rol op meesterlijke wijze neer en draagt de prent volledig. Bovendien is Johnny Depp knap opgemaakt, waardoor je hem hier en daar niet meer herkent. Met zijn rol in Black Mass bewijst Depp dat hij helemaal terug is en dat ons vertrouwen in de man totaal niet zoek mag – of beter: moet – zijn. Depp is een knaller van een acteur, maar ook andere rollen in deze prent zijn bijzonder opvallend. Zo schittert Joel Edgerton, de man die in 2015 ook nog verraste met zijn The Gift, als de FBI-agent John Connolly. Ook hij zet de rol voortreffelijk neer en biedt naast Depp een heel interessant personage aan. Voorts komt ook Benedict ‘Sherlock’ Cumberbatch aan bod, die misschien wel voor de eerste keer een knap Amerikaans accent hanteert. En is het je trouwens al opgevallen dat Corey Stoll, de bad-guy uit Ant-Man (2015), aan een echte opmars bezig is?

Het verdict
Black Mass is een schitterende film. Het verhaal dat de prent aan de kijker presenteert is boeiend en verveelt op geen enkel moment. Hoewel er enorm veel personages zijn, is ook dat niet meteen een minpunt aan de film. Ieder personage dat ten tonele verschijnt, is boeiend en goed uitgewerkt. Scott Cooper, die de film op een ongelooflijk foutloze manier naar het scherm brengt, levert de kijker een prent die zowel het grimmige als het dramatische op een eerlijke manier toont. En dat komt deels door het ongelooflijke acteerwerk van knaller Johnny Depp. De man was een tijdje aan het verdwalen, maar met zijn rol als James ‘Whitey’ Bulger toont hij dat hij zelfs nooit weggeweest is. Hij zet de rol knap neer en draagt de film volledig. Ook Joel Edgerton speelt in Black Mass een ongelooflijk sterke rol. Kortom: Black Mass is niet alleen een regelrechte must, het is ook een film die je helemaal mag inkaderen. En dat kan, want de film ligt sinds 30 maart in de winkelrekken. De schitterende gansterfilm is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer.

Wat denk jij? Is Black Mass voor jou ook een voltreffer of net helemaal niet? Zag jij de film al in de bioscoop of wist je hem al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat weten wat jij van deze film vindt door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *