Review – The Snitch Cartel (2016)

Informatie
Regie: Carlos Moreno
Cast: Manolo Cardona, Tom Sizemore, Juana Acosta, Kuno Bekcer & Diego Cadavid
Genre: Thriller, actie
Distributeur: Excesso Entertainment
Releasedatum: 10 maart 2016, beschikbaar op DVD

© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.
© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.

Recensie
Gangsterfilms zijn weer helemaal in. Het lijkt alsof de filmdistributeurs fris goud hebben gevonden. Films over bendes en hun vijanden, een oorlogje tussen de twee en drugstrafiek lijken het publiek immers enorm aan te trekken. En wie kan hen dat nu kwalijk nemen? Het is gewoon topentertainment. Neem nu bijvoorbeeld Black Mass met Johnny Depp. Die knap geregisseerde gangsterfilm zorgde voor een gigantische box-office in 2015. En dat was uiteraard volkomen terecht. Maar ook in de seriewereld blijven de verschillende wereldspelers compleet gefascineerd door het onderwerp. Zo presenteerde streamingdienst Netflix vorig jaar Narcos, een spannende en op ware feiten gebaseerde reeks over het doen en laten van de beruchte Pablo Escobar. Ook die reeks werd een wereldwijd succes en het komt dan ook niet als verrassing dat het tweede seizoen van de reeks binnenkort van start gaat. Filmdistributeur Excesso Entertainment zag het succes van de serie en probeerde een graantje mee te plukken van het succes rond Escobar.  Op 10 maart 2016 presenteerde de distributeur The Snitch Cartel, maar is deze ook wel echt de moeite waard?

© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.
© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.

In The Snitch Cartel maken we kennis met de doodgewone Martin Gonzales. Hij is een volwassen man uit een lagere sociale klassen, maar dat maakt hem niet minder ambitieus. Al sinds zijn jeugd is hij stapelverliefd op Sofia, een aantrekkelijke vrouw die door iedereen achterna gezeten wordt. Als Martin hoort over de drugshandel in zijn stad, denkt hij dat dit dé ultieme kans is om eindelijk het hart van Sofia voor zich te winnen. Samen met zijn beste vriend werkt hij zich omhoog en belandt hij in de top van het beruchte en ongelooflijk gevaarlijke Cartel Del Norte, een organisatie vol meedogenloze topgangsters die zichzelf als hét drugskartel van Colombia beschouwt. Maar na jaren van vlekkenloos ‘zaken doen’ en moorden voor het kartel, belandt Martin in de problemen. Hij moet een enorme schuld vereffenen en dat lijkt volkomen onmogelijk. En dan biedt iemand hem een uitweg: hij kan als mol voor het DEA aan de slag. Maar dat zorgt ervoor dat zijn hele leven compleet instort en dat hij iedere dag op zijn hoede moet zijn. Zal dit allemaal goed aflopen voor Martin?

© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.
© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.

Knallende scenes, spannende momenten en bijzonder aangenaam entertainment… Dat is wat je denkt als je bij aanvang van de film klaar zit met je drankje en een potje chips. Gangsterfilms zijn immers altijd enorm spannend en actievol, dus wat kan er eigenlijk nog mis gaan? Het verhaal van The Snitch Cartel is op zich heel erg mooi. De film gaat immers over een man die zich tot over zijn oren in de problemen werkt en dat voor een vrouw die hij misschien nooit rond zijn vinger zal kunnen draaien. Dat een man alles voor zijn geliefde wil doen, wekt natuurlijk een grote interesse. Omdat het emotionele in deze prent een grote rol speelt, zou je immers denken dat alles in deze prent knap is uitgewerkt en dat de makers je een goed inzicht geven in de beweegredenen van de personages. Bovendien zou je denken dat er doorheen de film een aantal knappe evoluties te zien zijn, die je als kijker volledig meezeulen in het verhaal. Maar helaas, daar slaagt The Snitch Cartel de bal compleet mis. De prent kruipt op een eentonige manier voort als een saaie slak die niet echt weet waar ze heen wil. En dat is het grootste probleem van de prent: na afloop van de film besef je dat het verhaal eigenlijk helemaal nergens heen gaat.

© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.
© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.

Zoals bij vele films in het actiegenre, lijkt er in het begin helemaal geen vuiltje aan de lucht te zijn. We zien een mooie trouw met mensen die elkaar allemaal omhelzen enzovoort. En dan wordt de hele boel verstoort en start een ware nachtmerrie voor het hoofdpersonage. Het grootste struikelpunt van The Snitch Cartel is dat er, naast de liefde als beweegreden voor de daden van Martin, niet meteen een duidelijke rode draad te bespeuren is. Over de hele lijn lijkt de film een aaneenschakeling van gebeurtenissen die niet meteen samen horen. Het had dan ook beter geweest als de prent zich op één van de verschillende elementen had gefocust, in plaats van zo veel te willen vertellen op een kleine 100 minuten. Je hebt immers het gevoel dat de filmmakers niet veel inspiratie hadden en dat ze snel een film in elkaar wilden flansen. Uiteraard zorgt dat ervoor dat je vertrouwen in de prent steeds verder en verder zoek raakt.

© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.
© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.

Toch behoeft dat een beetje nuancering en is het belangrijk om te zeggen dat The Snitch Cartel geen slechte film is. Alles wat je te zien krijgt is immers knap in beeld gebracht en het feit dat de film compleet verteld wordt door het hoofdpersonage, maakt dat je toch naar een aangename vertelling kan kijken. Daarnaast is het ook niet meteen een verrassing dat regisseur Carlos Moreno verschillende gebeurtenissen aan elkaar knoopt tot één geheel. The Snitch Cartel is immers de conclusie van een reeks die al vanaf 2008 in Colombia liep. Veel interessante verhaallijnen zullen er wellicht niet meer overgebleven zijn. Dit maakt een oordeel vellen natuurlijk wel lastig, omdat je niet weet hoe de reeks was en in hoeverre deze film nu echt samenhangt met de reeks of in hoeverre de film op zichzelf staat. Wat dan wel weer ongelooflijk goed is aan deze gangsterprent, is dat alles mooi ‘action packed’ is. Je rolt op een aangename manier van de ene actiescène in de andere en dat zorgt uiteraard voor op en top entertainment.

© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.
© 2016 11 11 Films. All Rights Reserved.

Het acteerwerk dat de kijker in The Snitch Cartel te zien krijgt, is van een zeer degelijk niveau. De rol van Martin wordt heel knap gespeeld door Malono Cardona. Zijn geloofwaardigheid maakt dat het onsamenhangende in de film minder stoort. Ook Martin’s eeuwige geliefde Sofia wordt knap neergezet door de getalenteerde Juana Acosta. De twee leveren een mooie chemie op het scherm en dat zorgt uiteraard voor vuurwerk. Het acteerwerk van Robinson Diaz, die de ultieme slechterik ‘El Cabo’ speelt, laat dan weer te wensen over. Het is moeilijk om hem serieus te nemen omdat zijn prestatie bijzonder wisselvallig is. Verder wordt de cast aangevuld door degelijke acteurs die ervoor zorgen dat het werk van de hoofdcast mooi tot zijn recht komt. Tot slot is ook het regiewerk van Carlos Moreno dik oké, al valt op dat hij hier en daar wat steken laat vallen. Niet elke scène overtuigt even hard en dat zorgt ervoor dat je als kijker ook twijfelachtig tegenover de prent staat.

Het verdict
The Snitch Cartel – of in het Spaans El Cartel de los Sapos – is een entertainende film. Meer kan je over deze actievolle gangsterfilm niet zeggen. De achtergrond van de personages is niet mooi uitgewerkt en een degelijke rode draad doorheen het verhaal is ver zoek. En dat is toch vreemd, aangezien de prent gebaseerd is op het leven van een echte voormalige drugsbaas. Bovendien heb je het gevoel dat het geheel een aaneenschakeling van gebeurtenissen is, wat maakt dat je interesse soms naar andere oorden lijkt te vertrekken. De actie die je in The Snitch Cartel ziet is wél overtuigend en zorgt er uiteraard voor dat het entertainment-gehalte een degelijk niveau bereikt. The Snitch Cartel is niet meteen een echte must, het verhaal laat te wensen over en het regiewerk is soms twijfelachtig. Alleen als je echt een fan bent van dit soort films, zal het je allemaal kunnen bekoren. De film ligt sinds 10 maart 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD. Bekijk nu de trailer.

Is The Snitch Cartel een film voor jou? Hou jij wel van knallende actie en hoeft het voor jou inhoudelijk niet allemaal zo sterk te zijn? Heb je de film al gezien en ben jij wel overtuigd? Laat weten wat jij van deze gangsterfilm denkt door hier onder een reactie te plaatsen of koop de gangsterfilm om Screendependent te steunen.

WEBSHOP

2 reacties

    1. Ja inderdaad jammer, want op zich is de insteek wel cool. Achja, het kan niet allemaal van topniveau zijn, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *