Review – Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)

Informatie
Regie: J.J. Abrams
Cast: John Boyega, Daisy Ridley, Harrison Ford, Carrie Fisher, Oscar Isaac & Adam Driver
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Lucasfilm – Disney
Releasedatum bioscoop: 16 december 2015
Releasedatum Home Video: 16 april 2016, beschikbaar op DVD en BluRay

© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

Recensie
2015 was een reboot-jaar. Heel wat bekende franchises werden een nieuw leven ingeblazen. Neem nu bijvoorbeeld die ene filmreeks over gigantische dino’s in een park, inderdaad: Jurassic Park. In 2001 leek het alsof de verbluffende films geen vervolg meer gingen krijgen, maar dat was uiteraard helemaal verkeerd. In 2015 kregen we van de getalenteerde regisseur Colin Trevorrow Jurassic World voorgeschoteld, een prent die de hele franchise een nieuwe boost geeft en die in 2018 wordt vervolgd. Maar ook de bekende Terminator-franchise kreeg van Paramount Pictures een nieuwe film. Maar dat hadden ze beter helemaal niet gedaan, want de film met Arnold Schwarzenegger en Emilia ‘Khaleesi’ Clarke werd een regelrechte flop. Een andere franchise die in 2015 ook terug het licht zag, is Star Wars. De films over een rebellie in de ruimte en de bekende ‘Force’ zorgde al in 1977, wanneer de originele Star Wars-film uitkwam, voor een ongelooflijk succes. En toen in 2005 de hele live-action franchise met Revenge of the Sith tot een einde kwam, leek het verhaal verteld. Fans moesten het doen met zes films, waarvan vooral de eerste drie subliem waren. Maar dan, plots uit het niets, werd in 2012 duidelijk dat Lucasfilm, het productiehuis achter de ruimtefilms, in handen kwam van entertainmentgigant Disney. Meteen begon iedereen te speculeren over een nieuwe film in de franchise en, ja hoor! Disney kondigde een nieuwe trilogie aan, gevuld met heel wat ‘Force.’ Star Wars: Episode VII – The Force Awakens zou de hele wereld terug laten ontwaken en een nieuwe era in de wereld van de Jedi aankondigen. Maar ontwaakt de film ook de ongelooflijk hongerige fans?

© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

The Force Awakens neemt ons mee naar de wereld die iedere Star Wars-fan kent. Drie decennia na de val van het Keizerrijk en Darth Vader, is alles wat betreft de Jedi een regelrechte legende geworden. Mensen van eender welke planeet weten niet wat er nu allemaal echt is en of Jedi’s zelfs ooit hebben bestaan. Ook Rey, een wrakverzamelaar uit de woestijn, weet niet wat ze nu allemaal moet geloven. Terwijl de jonge vrouw op zoek is naar waardevolle delen van oude ruimteschepen, komt ze BB-8 tegen, een kleine droid die haar zijde maar niet wil verlaten. Hij is verdwaald, op zoek naar zijn meester. Rey beslist de droid te helpen en net dan loopt ze Finn tegen het lijf, een verdwaalde vreemdeling die vlucht van de First Order, een nieuwe duistere beweging die is opgestaan uit het as van het compleet vernielde Keizerrijk. Aan het hoofd ervan staat Kylo Ren, een gevaarlijke man die minstens zo ambitieus is als Darth Vader zelf. Ze vluchten weg en lopen dan Han Solo en Chewbacca tegen het lijf, die aan Rey bevestigen dat alles wat ze ooit hoorde over Jedi’s en het Keizerrijk geen fictie is. En zonder dat ze het beseft, belandt Rey middenin een alsmaar durende strijd tussen het Verzet en diegenen die willen heersen over de hele Melkweg. En om nog maar de meest geringe kans op slagen te hebben, moeten Ren, Finn en een aantal andere verzetsstrijders op zoek naar een oude bekende…

© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

The Force Awakens is voor de hele trouwe fans echt terug thuiskomen. Kijkers die al vanaf de eerste film echte fan zijn, zullen dan ook smullen van de bekende elementen waarmee die de prent gevuld is. Er zijn veel knipogen naar eerdere gebeurtenissen, al dan niet impliciet. Bovendien zit het verhaal ook vol met nieuwe elementen en debuterende personages, die dan weer helemaal verrassen. Een aantal keer weet de film je zelfs zo te verrassen, dat je het gewoonweg niet gelooft. Keerzijde van de medaille is wel dat het dan soms allemaal weer een beetje te veel lijkt te worden. Het lijkt soms alsof The Force Awakens een beetje te geknutseld overkomt. En dat is misschien ook wel echt zo. Deze film is immers de start van een nieuwe trilogie en moet voldoende basis geven aan de komende prenten in de reeks. Desalniettemin is de film absoluut geslaagd in zijn opzet: het wil zowel de fans als fans in wording aanspreken. Door bekende personages en elementen als gloednieuwe dingen in de prent te steken, is er voor ieder wat wils.

© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

Kijkers die voor het eerst een Star Wars-prent aanschouwen, zullen deze film wellicht soms een beetje te moeilijk vinden. Niet elk subplot wordt door de filmmakers even goed uitgelegd, wat eigenlijk wel jammer is. Bovendien krijgt niet ieder personage evenveel achtergrond mee, waardoor het af en toe een beetje gissen wordt waarom die ene nu weer die daad stelde. Toch moet gezegd worden dat de zevende episode in de reeks er echt gewoon ‘boenk op is.’ Alles wat je te zien krijg klopt: de personages zitten best goed, het verhaal flaneert als een aangenaam briesje voorbij en de badguy is gewoon weer subliem. Net zoals in elke Star Wars-film kan je verwachten dat de slechterik echt heel slecht. En ook in deze film is dat zo. Kylo Ren, de leider van de nieuwe First Order is zelfs zo slecht, dat hij helemaal op Darth Vader begint te lijken. En dat is ook gewoon zo. Zijn pak en helm lijken enorm hard op die van Vader.

© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
© 2015 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

Dat Star Wars: Episode VIIThe Force Awakens een schot in de roos zou zijn, viel eigenlijk wel te verwachten. De regie van de film werd immers verzorgd door de ongelooflijk getalenteerde J.J. Abrams, de man die eerder al furore maakte met films als Star Trek (2009) en Mission Impossible III (2005). De manier waarop hij films brengt, past perfect in de wereld van de Jedi’s en Clones. J.J levert de kijker dan ook een film met fenomenale beelden en oogverblindende speciale effecten. Maar eigenlijk… Had dat anders kunnen zijn? Disney heeft echt een smak geld uitgegeven voor deze productie en zorgde ervoor dat de beste van de beste aan deze film meewerkten. Ook de cast van The Force Awakens is er eentje waar kwaliteit het beste woord voor is. Zo schitteren knallers als Adam Driver, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Oscar Isaac en Domhnall Gleeson in deze intergalactische prent. Maar ook relatief jonge sterren als Daisy Ridley en John Boyega geven het beste van zichzelf. En als dat nog niet genoeg is komen ook oude bekenden opdagen. Zo kruipt Harrison Ford terug in de rol van opperrebel Han Solo en schittert Carrie Fisher opnieuw als Leia.

Het verdict
Star Wars: Episode VII – The Force Awakens is een streling voor het oog. De film zit cinematografisch zo sterk in elkaar en levert beelden die gewoon ongelooflijk zijn. De speciale effecten die je in de film ziet zijn bovendien ook van een enorme kwaliteit. En dat komt door de voortreffelijke regie van superregisseur J.J. Abrams. Hij leidt alles in goede banen en zorgt ervoor dat elke scène van de film echt af is. Het verhaal dat de kijker voorgeschoteld krijgt boeit, en dat van de eerste minuut tot de laatste seconde. The Force Awakens is een heel boeiende queestefilm, gevuld met hier en daar wat interessante zijweggetjes. De cast geeft het beste van zichzelf en dat zorgt ervoor dat er telkens weer heel wat boeiende dialogen zijn die je concentratie heel mooi weten vast te houden. Daarnaast heeft de nieuwe Star Wars-film respect voor de oudere fans en zit de film vol met elementen die je kent uit eerdere films, maar ook nieuwe kijkers krijgen een waar feest gepresenteerd. Ook al is het soms misschien allemaal een beetje moeilijk: The Force Awakens is een echte must die je moét opnemen in je filmverzameling. En dat kan, want sinds 16 april 2016 ligt de prent op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk nu de trailer en voel de ‘Force.’

Heb jij deze nieuwe Star Wars-film al gezien in de bioscoop of wachtte jij nog tot de release van de blu-ray en DVD? Spreekt de film jou aan of net helemaal niet? Laat weten wat jij van deze film vind door hier onder een reactie te plaatsen en je bevindingen met de wereld te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *