Review – Ratter (2015)

Informatie
Regie: Branden Kramer
Cast: Ashley Benson, Matt McGory & Rebecca Naomi Jones
Genre: Drama, thriller, horror
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment
Releasedatum: 16 maart 2016, beschikbaar op Blu-Ray en DVD

© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Recensie
Iedereen staat in verbinding met iedereen, of je dat nu wil of niet. Het is iets dat we eigenlijk voortdurend uit het oog verliezen. Met de technologie die we vandaag hebben, is het haast onmogelijk om iemand niet te kunnen bereiken. Als je niet kan bellen, kan je chatten. En als dat niet mogelijk is, kan je ook nog proberen om met Skype een video-call te doen. Sociale media als Twitter en Facebook zijn voor velen onder ons een ware drug aan het worden. Maar wie kan die mensen het nu echt kwalijk nemen. Het is gewoon een deel van ons leven en als je niet mee bent met de ontwikkelingen van vandaag, dreig je immers compleet uit de boot te vallen. Wat veel mensen echter helemaal lijken te vergeten, is dat er op sociale media niet echt een monitoring is. Als je een Facebookaccount hebt, ga je er immers mee akkoord dat Facebook je gegevens en foto’s zonder je te verwittigen mag gebruiken of doorspelen aan derden. Nog iets waarbij slechts enkelen onder ons stilstaan, is het feit dat je accounts of toestellen eigenlijk ieder moment gehackt kunnen worden. Iemand kan overal – behalve effectief in je huis – inbreken en zo je leven helemaal overhoop gooien. En daar gaat Ratter over, een spannende thriller over de gevaren van internet, laptops en smartphones.

© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.

In Ratter maken we kennis met de intelligente Emma. Ze studeert aan de Universiteit van New York, waar ze nu ook woont. Oorspronkelijk komt ze van het Midwesten, waar ze een relatie had met Alex. Maar omdat het haar allemaal een beetje te veel werd, besloot ze iedereen achter te laten en helemaal opnieuw te beginnen in de Big Apple. En alles verloopt geweldig: haar appartement is ongelooflijk knap, haar studies verlopen vlekkeloos en ze leert zelfs een nieuwe knappe kerel kennen. Michael, één van haar medestudenten, toont meteen interesse in haar, iets wat zij ongelooflijk kan smaken. Emma leidt een luxeleventje. Ze doet alles op haar gemakje en moet met helemaal niemand rekening houden. En toch vindt ze iets raar. Af en toe krijgt ze telefoontjes van een geblokkeerd nummer, maar de persoon die haar opbelt lijkt niet te antwoorden. Ze vermoedt dat het Alex is, haar ex-vriendje die de relatiebreuk maar moeilijk kan verwerken. Maar beetje bij beetje komt de jonge studente er achter dat er veel meer aan de hand is en dat dit allemaal wel eens verschrikkelijk kan aflopen…

© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Spanning, spanning en nog eens spanning. Dat is wat je denkt als de eerste beelden van de prent op het scherm verschijnen. Een zwart scherm met witte letters, die duidelijk maken dat iemand een computer aan het hacken is. En dan wordt het duidelijk: de hacker heeft het gemunt op een jonge studente. Heel het verhaal volgen we Emma door de ogen van de hacker. Hoewel dat niet helemaal correct is. De hacker heeft toegang tot alle camera’s die Emma bij zich draagt of die in haar appartement staan, dus eigenlijk is ze echt nergens veilig. Als kijker wordt je daar wel ongerust van. Want eigenlijk denk je er nooit goed bij na. Je smartphone draag je altijd bij je en heeft meestal ook twee camera’s. Je computer, die in de meeste gevallen ook een webcam heeft, zet je dagelijks aan en laat je soms ook gewoon uren aanstaan. Dat iemand je op die manier zou bespioneren kan je maar amper geloven. Of beter nog: je weigert het te geloven. Door alles wat je in Ratter te zien krijgt, ga je wel nadenken. En dat is ook wat de film wil bereiken. Het wil de kijker bewuster laten omgaan met al die online en technologische dingen die we dagelijks zonder zorgen en al dan niet virtueel bij ons dragen.

© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.

De manier waarop de makers van de prent ons tot dat inzicht willen laten komen, loopt niet altijd even vlekkeloos. De hele prent gaat eigenlijk behoorlijk traag. Heel wat beelden die je eerder spannend vond, lijken na verloop van tijd weer de kop op te steken en worden daardoor stilaan een beetje vervelend. Bovendien slaagt Ratter er nooit in echt helemaal interessant te worden, waardoor je als kijker echt niet weet of je de film nu goed of slecht moet vinden. Want eerlijk, het onderwerp triggert je interesse wel meteen. En als je naar het einde toe dichter en dichter tegen de uiteindelijke finale kruipt, kan je maar tot één conclusie komen. Eigenlijk is de ruim negentig minuten durende prent een beetje langdradig en eigenlijk zelfs nutteloos. Wat je aan het einde van de film te zien krijgt, had je immers al na de eerste beelden kunnen verwachten. En dat is echt jammer. Ratter blijft over de hele lijn een redelijk eentonige prent die maar op een aantal momenten je wenkbrauwen echt doet fronsen.

© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Houston Street Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Het leuke aan Ratter is wel dat debuterend regisseur Branden Kramer over de hele lijn heel erg trouw blijft aan zijn concept. Nergens kleurt hij buiten de lijntjes, wat maakt dat zijn prent er op visueel vlak wel echt helemaal staat. We zien bovendien ook niet veel films die cinematografisch de wat experimentelere tour opgaan. Kramer toont dat hij durf heeft en wil met zijn debuutfilm zeker niet op veilig spelen. Jammer genoeg schreef hij het verhaal ook helemaal zelf, iets wat hij misschien beter niet had moeten doen. Hij voorziet de kijker jammer genoeg niet van voldoende boeiende elementen, waardoor Ratter ietwat plat overkomt. Desalniettemin mag gezegd worden dat het acteerwerk van de jonge en redelijk onervaren Ashley Benson echt wel sterk is. Het is absoluut geen gemakkelijke opdracht om in je eentje anderhalf uur film staande te houden, wat Benson dus voortreffelijk doet. Ze wekt sympathie en zorgt ervoor dat je vanaf het begin al volledig met de jonge studente meevoelt.

Het verdict
Is Ratter een slechte film? Neen, verre van. De thriller zit boordevol elementen die spannend hadden kunnen zijn, maar die niet voor de volle honderd procent goed uitgewerkt zijn. Regisseur en schrijver Branden Kramer presenteert een verhaal dat er niet helemaal lijkt te staan en dat is jammer. Ratter had immers een pak sterker kunnen zijn als er hier en daar wat beter nagedacht was geweest. Wat Kramer dan weer wel voortreffelijk doet, is trouw blijven aan de manier waarop hij zijn debuutfilm wilde brengen. Hij houdt zijn concept heel sterk vast en wijkt daar op geen enkel moment van af. Maar het lof voor deze film gaat vooral naar Ashley Benson, die de hele film op haar eentje perfect draagt. Ze wekt meteen sympathie op en boeit de hele tijd. Ratter is niet meteen een echte must, maar is zeker en vast en aanrader voor mensen die na het lezen van de recensie toch nieuwsgierig worden. De film ligt sinds 16 maart in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer.

Hou jij wel van films die je af en toe wat doen nadenken over wat je doet? Zag jij Ratter al en wist je de film op Blu-Ray of DVD te bemachtigen? Laat dan weten wat jij van de prent vindt of denkt door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *