Review – Krampus (2015)

Informatie
Regie: Michael Dougherty
Cast:  Adam Scott, Toni Collette, David Koechner, Allison Tolman & Emjay Anthony
Genre: Horror, komedie, fantasie
Distributeur: Universal Pictures Benelux
Releasedatum bioscoop: 16 december 2015
Releasedatum Home Video: 27 april 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie
Het is een trend die we al jarenlang opvallend voorbij zien lopen. Filmdistributeurs houden van horrorfilms. Maandelijks krijgen we er wel een aantal naar ons hoofd gesmeten. En is het niet in de bioscoop, dan is het wel op DVD of Blu-Ray. En dat distributeurs ons zo veel horrorfilms geven, komt natuurlijk omdat de vraag ernaar groot is. En eerlijk? Welke filmliefhebber houdt er nu niet van om nu en dan eens lekker te griezelen in de bioscoop of je eigen zetel? Het is toch ongelooflijk leuk om af en toe totaal op het puntje van je stoel te zitten en er net niet af te vallen wanneer je je alweer rot schrikt. En in die wereld van horrorfilms, valt het op dat distributeurs maar al te graag samenwerken met Blumhouse Productions, het productiehuis van Jason Blum dat zich vooral focust op horrorfilms. De laatste jaren presenteerde het productiehuis ons dan ook de meest memorabele horrorprenten. Zo kregen we films voorgeschoteld als Sinister 2, Insidious: Chapter 3 en M. Night Shyamalans geweldige come back-prent The Visit. Universal Pictures presenteert de kijker deze maand Krampus, een horrorfilm die niet geproduceerd werd door Jason Blum en zijn productiehuis. Weet Krampus net zo te overtuigen als al die andere prenten waarvoor je liefst onder een dekentje schuilt?

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

In Krampus volgen we de jonge Max. Kerstmis ligt op de loer en daar houdt hij van. Ieder jaar kijkt hij enorm uit naar wat volgens hem de geweldigste periode van het jaar is. Maar er is echter één groot probleem, waar hij totaal niet naar uitkijkt. Elk jaar beslissen zijn ouders de dagen rond kerst door te brengen met zijn tante en nonkel. En om het zacht uit te drukken: het zijn hele vreemde mensen. Desalniettemin beslist hij er het beste van te maken, maar wanneer ze met z’n allen aan tafel zitten en er een hevige ruzie uitbarst, verliest Max het kerstgevoel helemaal. Hij verscheurt zijn brief voor de Kerstman en bergt zijn gelukkige gevoel helemaal op. Maar wat hij niet wist, is dat hij door zich ijskoud op te stellen tegenover Kerstmis iemands aandacht trekt. Max doet Krampus ontwaken, een kwade demoon die maar al te graag mensen straft die niet in Kerstmis geloven. In hun rustige wijk barst een ware hel los en binnen in hun huis komen allerlei bekende kerstfiguren tot leven. Ze willen de familie kwellen en hen meesleuren naar de hel. Er is maar één oplossing: de hele familie zal moeten samenwerken om zo de demoon te verslaan. Maar zal dat hen ook wel lukken?

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Een gelukkig gezinnetje dat zich klaarmaakt om van een hemelse periode te genieten… Zo begint Krampus. Zoals veel film in het horrorgenre lijkt er bij aanvang van de film geen vuiltje aan de lucht te zijn. De eerste scenes van de film vullen je dan ook echt met geluk en doen je weer verlangen naar die enorm warme en gezellige periode rond Kerstmis. Maar al snel heb je door dat schijn bedriegt. Na verloop van tijd wordt de film een echte nachtmerrie voor de personages, iets wat natuurlijk meteen je interesse wekt. Het verhaal dat je voorgeschoteld krijgt is eigenlijk bijzonder simplistisch. Het gaat gewoon over een totaal verstoorde familie die moet zien te overleven, terwijl iedereen elkaar levend kan opeten. En dat is natuurlijk bijzonder leuk om te volgen, want niet alleen Krampus en zijn vrienden zorgen voor enge momenten, ook de familieleden zelf geven de film hier en daar serieus wat dynamiek. Het jammere aan Krampus is dat het zich echt wel tot die elementen beperkt. Meer dan vreemde wezens die terreur zaaien en een familie die niet overeenkomt, is er jammer genoeg niet. En dat is wel jammer, maar valt heel gemakkelijk te verklaren.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het grootste probleem met deze film, is dat er eigenlijk totaal geen personages zijn. Alles wat je te zien krijgt, is bijzonder mooi gemaakt. De vreemde wezens die de makers op de kijker loslaten zijn een mooie samensmelting van echte creaties en CGI, maar de focus ligt daar gewoon veel te hard op. Daardoor zijn de personages eigenlijk gewoon ‘flat charachters’, personen die eigenlijk doorheen de hele prent gewoon bijzonder eentonig blijven en die op geen enkel moment een interessante ontwikkeling doormaken. En het komt dan ook niet als een echte verrassing dat de dialogen ook maar mager zijn. Er wordt eigenlijk over de hele lijn bijzonder weinig gepraat in de film. En ook hier merk je weer dat de focus veel te hard ligt op die vreemde wezens, wat bijzonder jammer is. Want eigenlijk verwachten we vandaag de dag toch dat een horrorfilm meer biedt dan louter vreemde wezens die iedereen de schrik van hun leven aanjagen? Toch mag wel gezegd worden dat de makers van deze film terugkeren naar wat horror eigenlijk echt is. Er is geen vreemde geest die alleen verschijnt wanneer niemand het ziet en er is ook geen ‘menselijke’ boosdoener die iedereen wil vernietigen. Voor het eerst sinds lang zien we echt een gedaante uit de onderwereld verschijnen en dat is wel goed. Want alle films die we de laatste jaren op ons afgevuurd kregen, cirkelden eigenlijk rond dezelfde gedachte.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Visueel is Krampus dus geweldig knap. Maar ook dat is geen verrassing, want alle dingen die je in de film te zien krijgt, zijn gefabriceerd in de Weta Workshop. En voor diegenen bij wie nu nog geen belletje begint te rinkelen: het is de plek waar alle effecten en creaties werden gemaakt voor prenten als The Lord of The Rings-trilogie en het recentere Mad Max: Fury Road (2015). De man die Krampus in goede banen leidt, is Michael Dougherty. Hij regisseerde eerder Trick ‘r Treat (2007), een film die eigenlijk zowat hetzelfde doet als Krampus, maar dan rond Halloween. Hij regisseert de prent heel goed en brengt alles bijzonder mooi in beeld. Zijn regiewerk zorgt ervoor dat Krampus er wel mooi staat. Jammer genoeg doen de personages zijn regiewerk niet meteen eer aan. We zien platte personages die het verhaal op geen enkele manier interessant maken. Toch is het acteerwerk van de hele cast mooi en komen hun personages wel goed over. Vooral de rol van Emjay Anthony, die Max speelt, springt eruit. Hij is een opkomend kindersterretje dat we de komende jaren erg goed in het oog moeten houden.

Het verdict
Is Krampus een slechte film? Neen, verre van. De prent levert de kijker voldoende entertainment en is visueel zeker de moeite waard. Het probleem is echter dat de personages de film echt naar beneden trekken, wat natuurlijk bijzonder jammer is. Hier en daar wordt de film bovendien ook een beetje vervelend, iets wat een horrorfilm uiteraard absoluut moet vermijden. Hoewel Krampus hier en daar soms wel eng wordt, is de film over het algemeen niet meteen een horror-voltreffer. Dit komt wellicht omdat niet elke scene even serieus is. Het acteerwerk dat we te zien krijgen, is wel heel degelijk. Krampus is een erg middelmatige film, die er nooit in slaagt om echt helemaal interessant te worden. Toch is het een film die je best niet overslaat, want wie weet kan hij jou wel helemaal bekoren. Krampus ligt sinds 27 april 2016 in de winkelrekken. De horrorfilm is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer en kijk of deze prent jou kan overtuigen.

Is Krampus echt een film voor jou of helemaal niet? Zag jij de film in de bioscoop en was jij er helemaal (niet) door overtuigd? Wil je de film dolgraag op DVD of Blu-Ray? Laat ons weten wat jij van deze horror-film denkt door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *