Review – The Night Before (2015)

Informatie
Regie: Jonathan Levine
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anthony Mackie, Michael Shannon & Jillian Bell
Genre: Komedie
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 9 december 2015
Releasedatum Home Video: 13 april 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie
Hoe je het ook draait of keert: de periode tussen Kerstmis en nieuwjaar is één van de gezelligste van het jaar. Iedereen zit gezellig in zijn of haar zetel, lekker warm en knus naast de kerstboom. En sommigen onder ons hebben zelfs een mooie open haard die de woonkamer met warmte en gezelligheid vult. Maar hét absolute hoogtepunt van die periode is Kerstmis zelf. Met het gezin of de hele familie komen we volgens traditie samen om gewoon te genieten van het feit dat iedereen samen is. Anderen komen dan weer samen met vrienden om een onvergetelijke avond te beleven. Nog anderen genieten van die typische kerstfilms, zoals het bekende Home Alone (1990), een film die echt nooit zal vervelen. Jaarlijks komen distributeurs op de proppen met nieuwe kerstfilms, in de hoop dat ook deze als ware kerstklassiekers zullen worden bestempeld. En ook in 2015 presenteerde filmdistributeur Sony Pictures de kijker een nieuwe kerstprent: The Night Before. Maar weet deze prent boven water te blijven tussen al die tijdloze knallers van klassiekers?

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

The Night Before neemt ons mee naar New York. Het is kerstavond en ieder gezinnetje in ‘The Big Apple’ kruipt dicht bij elkaar om te genieten van de gezellige sfeer die er rond Kerst heerst in de grootstad. En dat geldt ook voor Ethan, Isaac en Chris. Het zijn drie boezemvrienden die al tien jaar lang volgens hun jaarlijkse traditie Kerst vieren. De drie hebben echter beslist om ermee op te houden, want Chris wordt stilaan een te beroemd sporter en Isaac wordt binnen een aantal weken vader. Dit jaar gaan ze voor het laatst samen op stap en ze willen er absoluut het beste van maken. En dat gaat ook lukken, want Ethan heeft geweldig nieuws. Terwijl hij eerder op de dag aan het werken was, wist hij drie tickets voor het “Nutcracka Ball” te bemachtigen, een feest waar ze elk jaar al heen wilden maar waar ze nooit eerder tickets voor vonden. De drie vrienden vertrekken op hun nachtelijke toer en doen de dingen die ze elk jaar doen. Maar gaandeweg worden ze hier en daar onaangenaam verrast, waardoor dit misschien wel de meest verschrikkelijke kerst ooit zou kunnen worden. Zullen Ethan, Isaac en Chris uiteindelijk nog kunnen genieten van hun laatste ‘boys only’ kerstfeest?

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Het verhaal van The Night Before kan je eigenlijk het best vergelijken met dat van The Hangover (2009). Ook in die film gingen drie vrienden op stap en werden ze – om het zacht uit te drukken – een aantal keer onaangenaam verrast. En ook in deze prent is dat zo. De verhaallijn is verre van moeilijk en is eigenlijk gewoon een aaneenschakeling van losstaande gebeurtenissen die mooi aan elkaar geweven worden. En op het eerste zicht zal je ook niet meteen opvallen wat de echte kern van het verhaal is, maar naarmate de film vordert, besef je dat het om meer gaat dan een knotsgekke kerstnacht vol ongelooflijke gebeurtenissen. The Night Before zit vol met genres. Zo heb je nu en dan het gevoel dat je aan het kijken bent naar een avonturenfilm, dan heb je weer het gevoel dat je een typische Amerikaanse komedie aan het kijken bent en nog later heb je door waar het allemaal eigenlijk echt om gaat: de film is een soort coming of age-prent. De drie vrienden gaan eigenlijk door het leven als grote kleine kinderen en ze hebben zelf ook door dat daar een einde aan moet komen. Door de dingen die ze meemaken tijdens hun laatste kersttrip zullen de jongens stilaan evolueren tot mannen, en dat is leuk om te zien.

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Dat je nooit verwachtte dat de film uiteindelijk die richting uit zou gaan, maakt alles echt bijzonder verrassend. Verder wordt de prent opgevuld met romantiek die je van mijlenver zag aankomen en een aantal momenten waarop de hoofdpersonages ware moraalridders zijn. Maar dat stoort geenszins. Want de personages die regisseur Jonathan Levine de kijker presenteert, zijn verre van plat of oninteressant. Wat The Night Before bovendien ook zo geweldig maakt, is gewoon het feit dat de prent totaal geschift is. Je trotseert samen met de personages de allergrootste verrassingen én tegenslagen. Het leuke is ook dat je vanaf het begin meteen in het hele verhaal gezogen wordt en dat je gedurende de volle 100 minuten ook echt compleet in het verhaal blijft. Dit komt wellicht doordat de film aan een bijzonder mooi tempo vooruitgaat. Op geen enkel moment leggen de filmmakers te hard de focus op humor, drama of een ander element in het verhaal, waardoor je ook nooit als kijker begint na te denken of je begint te storen aan bepaalde elementen van het verhaal. De film is totaal niet zwaar en kan je eender wanneer kijken. Alles is perfect met elkaar verweven, en dat maakt The Night Before een heel mooie prent die gewoon echt heel leuk is om te volgen.

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

De regie van The Night Before is in erg goede handen. Dat bewijst Jonathan Levine, de man die eerder prenten als Warm Bodies (2013) en 50/50 (2011) op de kijker losliet. The Night Before is een ongelooflijk leuke film die heel knap in elkaar steekt. Alles wat je als kijker te zien krijgt, is mooi in beeld gebracht en komt op geen enkel moment amateuristisch over. Levine presenteert een frisse kerstfilm die uitnodigt om bekeken te worden. De kwaliteit van zijn film heeft Levine ongetwijfeld ook te danken aan het mooie acteerwerk van zijn sterren. De rol van Ethan wordt mooi neergezet door The Walk-ster Joseph Gordon-Levitt. Hij speelt op het eerste zicht misschien wel de kinderachtigste van het trio, maar gaandeweg wordt zijn rol zo interessant en leuk om te volgen, waardoor je interesse meteen volledig naar hem gaat. Levitt bewijst ook in deze film weer wat voor een kanjer hij wel niet is. Verder spelen ook Seth Rogen en Anthony Mackie een rol in deze komedie. Rogen zet de meest geschifte rol neer en zorgt voor de meest hilarische momenten in de film. En die rol gaat hem bijzonder goed af. Mackie speelt dan weer de rol van een groeiende vedette die eigenlijk zijn eigen reputatie laat primeren boven de sterke vriendschap tussen de drie. De drie acteurs zorgen voor een knap, grappig en mooi samenspel. Telkens wanneer de drie mannen tezamen op het scherm verschijnen, spat het vuurwerk ervan af.

Het verdict
The Night Before is een schitterende komediefilm. Het zit boordevol leuke en verrassende elementen die je nagenoeg voortdurend geïnteresseerd naar het scherm doen staren. Bovendien is de film echt een mengelmoes van verschillende genres, waardoor er ook voor elk wat wils is. Nu heb je het gevoel dat je een komedie bekijkt, dan heb je het gevoel dat je een rasechte romantische dramafilm aan het bekijken bent en bovendien wordt je ook helemaal meegezogen in een spannend avontuur. Dat de film tot slot ook nog een soort van coming of age-verhaal blijkt te zijn, maakt alles nog beter. Het verhaal over drie vrienden die hun traditie tot een einde laten komen, komt gewoon bijzonder fris en aangenaam over. En dat komt natuurlijk ook door het mooie regiewerk van Warm Bodies-regisseur Jonathan Levine en zijn drie schitterende castleden: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen en Anthony Mackie. The Night Before is als kerstfilm gewoon een schot in de roos. Maar ook wanneer de kerstperiode niet op de loer ligt, is deze film een absolute must. En jij kan hem nu bemachtigen, want de prent ligt sinds 13 april 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu deze trailer en laat je nog harder overtuigen.

Wat denk jij? Denk jij dat The Night Before iets voor jou is? Of net helemaal niet? Wist je de film al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen of zag je hem al in de bioscoop? Laat weten wat jij van deze prent vindt door hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

  1. Morgen staat mijn recensie op de planning en ben het helemaal met je eens, heb er zelf ook erg van kunnen genieten. Vooral dat Grinch personage was erg grappig gedaan met haar verwijzingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *