Review – JeruZalem (2015)

Informatie
Regie: Doron Paz & Yoav Paz (The Paz Brothers)
Cast: Yael Grobglas, Yon Tumarkin, Danielle Jadelyn, Tom Graziani & Steven Hilder
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Splendid Film Benelux
Releasedatum: 28 april 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.

Recensie
Begin mei mochten we er al even van proeven, maar nu snellen we in een laatste rechte lijn richting de zomer. Voor de studenten komt de vervelendste periode van het jaar eraan, maar die wordt dan weer beloond met een verdiende lange vakantie. Hmmmm, de zomer! Die staat garant voor heerlijke temperaturen, lekker zonnebaden en natuurlijk ook heel wat frisse – al dan niet alcoholische – drankjes op een terrasje. Sommigen onder ons begeven zich zelfs naar plekken waar het nog warmer wordt: lange reizen, korte citytrips of heerlijk kamperen ergens in Zuid-Frankrijk. Iedereen vindt wel iets wat hij of zij leuk vindt. En wat heb je nodig voor je op reis vertrekt? Ja hoor, je moet op zoek naar één of ander reisboekje waarin je vindt welke coole plekken je op je bestemming allemaal moet bezoeken. Zo kan je, zeker in het geval van een citytrip, je reisje zorgvuldig plannen en mis je absoluut niets. Dan kan er zeker niets misgaan, toch? Wat zou er nu nog kunnen gebeuren, wat zou er nog voor kunnen zorgen dat je reisje niet leuk wordt? Om daar een antwoord op te geven, presenteerde Splendid Film Benelux in april JeruZalem, een spannende film over twee meiden die op citytrip gaan. Maar is het wel een goed idee om deze film de avond voor je citytrip te bekijken?

© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.

In JeruZalem maken we kennis met Sarah en Rachel. De twee zijn beste vriendinnen en leven al samen sinds ze klein zijn. Ze hebben elkaar zien opgroeien en de vriendschap is nooit gestopt. Samen met Rachel heeft Sarah een ongelooflijke citytrip naar Tel Aviv gepland, de knappe Israelische stad aan de Middellandse Zee. Net voor het vertrek, krijgt Sarah van haar vader een Google Glass, een soort supersonische bril waarmee ze gemakkelijk kan telefoneren, foto’s kan maken en de weg kan opzoeken. Sarah en Rachel kunnen maar amper geloven dat ze daadwerkelijk op citytrip vertrekken en voor ze het nog maar beseffen, zitten ze op het vliegtuig. Daar ontmoeten ze de knappe en avontuurlijke Kevin, die de twee jonge vrouwen in een mum van tijd helemaal rond zijn vinger weet te draaien. Wanneer hij hen voorstelt om eerst het oude Jeruzalem te bezoeken alvorens af te zakken naar hun beoogde bestemming, twijfelen ze geen minuut. Ze zijn met vakantie en kunnen immers gewoon doen wat ze willen. En daar krijgen ze geen spijt van: ze zien de mooiste monumenten, amuseren zich rot in de hipste kroegen en tenten en slapen hun roes elke dag lekker uit. Maar al snel voelt Kevin dat er iets aan de hand is, en wanneer hij wat meer onderzoek begint te doen, merkt hij dat de drie totaal niet veilig zijn in Jeruzalem. Een onvergetelijke citytrip wordt zo plots een ongelooflijke nachtmerrie. Zullen Kevin, Sarah en Rachel de stad heelhuids kunnen verlaten?

© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.

Een man die wat geschiedenis over Jeruzalem en de gebeurtenissen in de oude stad voorleest, zo begint JeruZalem. En dat is meteen een schot in de roos. Het zet meteen de toon voor de rest van de film en maakt de kijker duidelijk wat hij het komende anderhalf uur mag verwachten. En dan begint het eigenlijke verhaal. Zoals vele films in het horrorgenre lijkt er in het begin geen vuiltje aan de lucht. Alles is vrolijk, iedereen doet nietsvermoedend wat hij moet doen… Kortom: de film begint met een hele positieve noot. Het leuke aan JezuZalem is dat het positieve in de film bijzonder lang blijft aanhouden, maar dat je door allerhande gebeurtenissen wel beseft dat er iets verschrikkelijks op de loer ligt. Keerzijde van die medaille is natuurlijk wel dat je als kijker bijzonder lang op je honger blijft zitten. Tijdens de eerste 45 minuten lijkt er immers niet veel interessants te gebeuren, waardoor je vertrouwen in de prent wel minder dreigt te worden. Maar geen zorgen: zodra de prent helemaal omslaat en je ziet waar het allemaal echt om draait, wordt de ware horrorfan wel degelijk getrakteerd op een aangename en mooie portie huiveringwekkende cinema.

© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.

Het verhaal dat JeruZalem aan de kijker presenteert is eigenlijk bijzonder simpel. De film gaat immers niet verder dan twee jonge vrouwen die op citytrip gaan en vervolgens de confrontatie aangaan met hun ergste nachtmerrie. Maar dat het verhaal zo enorm simpel is, stoort eigenlijk helemaal niet. Want de rode draad die als een soort wasdraad doorheen JeruZalem is opgehangen, wordt vergezeld van een aantal heel knappe elementen die de kwaliteit van de film naar een heel degelijk niveau tillen. Bovendien worden de meeste elementen in de prent goed uitgelegd, waardoor je goed begrijpt waarom de personages nu net die daad stelden. Het is dan wel weer jammer dat de makers van de prent hier en daar wat vergeten uit te leggen, waardoor er soms wel plotholes ontstaan. Een ongelooflijk pluspunt aan JeruZalem, zijn de presonages. De film levert, in tegenstelling tot heel wat horrorfilms, niet de typische platte en lege personages. Hoewel in het begin van de film niet meteen duidelijk is wie Sarah, Rachel en Kevin nu zijn, kom je doorheen het verhaal steeds meer te weten. En dat maakt JeruZalem beter dan de doorsnee horrorfilm.

© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Splendid Film Benelux. Alle Rechten Voorbehouden.

Naast het leuke verhaal en de mooie personages, mag JeruZalem er visueel ook wezen. De hele prent wordt gefilmd vanuit het standpunt van het hoofdpersonage, iets wat je kan vergelijken met Hardcore Henry. Het leuke is echter dat JeruZalem nooit te druk wordt en dat de kijker af en toe de tijd krijgt om tot rust te komen. Bovendien is het leuk dat je als kijker weet dat alles gefilmd wordt door de Google Glass, een ‘personage’ dat bij aanvang van de film meteen wordt geïntroduceerd. De speciale effecten die je in JeruZalem te zien krijgt, zijn ongelooflijk eng en zien er dan ook schitterend uit. Regisseursduo Doron Paz en Yoav Paz leveren een visueel heel aantrekkelijke prent en dat hebben ze niet alleen te danken aan zichzelf. Ook het acteerwerk van de hele cast mag er wezen. Zo speelt Yael Grobglas zeer knap de rol van de ietwat naïeve en gekke Rachel, een rol die de film over het algemeen een pak lichter doet worden. Ook Yon Tumarkin, die de rol van Kevin voor zijn rekening neemt, speelt mooi en maakt dat de dialogen tussen de personages bijzonder goed overkomen.

Het verdict
JeruZalem is een goede horrorfilm. De prent is niet geheel foutloos, maar de fouten die gemaakt worden wegen echt niet op tegen de goede elementen waarmee de film opgevuld wordt. Al meteen vanaf de eerste seconde wekt de prent je interesse en weet de film je concentratie ook voortdurend vast te houden. Alles wat er in de film gebeurt, is leuk, al moet je op de echte horror wel een tijdje wachten. Maar ook dat stoort niet, want van zodra de horror zich manifesteert, kan iedere horrorfan weer smullen van de enge beelden die de revue passeren. Dat de film volledig gefilmd is vanuit het perspectief van het hoofdpersonage komt bijzonder origineel over. Bovendien is het heel aangenaam dat de kijker, in tegenstelling tot bij Hardcore Henry, voldoende rust krijgt en dus niet voortdurend in de actie gegooid wordt. De speciale effecten die de regisseurs op de kijker loslaten zijn heel geloofwaardig, waardoor de film nog beter wordt. Als je daarnaast ook nog eens mooi acteerwerk in JeruZalem waarneemt, kan je alleen maar concluderen dat regisseurs Doron en Yoav Paz een bijzonder knappe prent neerzetten die je absoluut gezien moet hebben. De prent ligt sinds 28 april 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer en ga mee op citytrip naar Tel Aviv… euhm JeruZalem.

Denk jij dat het een goed idee is JeruZalem te kijken alvorens je op citytrip vertrekt? Spreekt de film of het genre je aan? Denk jij dat het cool is om alles mee te maken vanuit het perspectief van het hoofdpersonage? Laat het weten door nu te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: