Review – Trapped: Seizoen 1 (2015)

Informatie
Regie: Baltasar Kormákur, Baldvin Z, Börkur Sigthorsson & Óskar Thor Axelsson
Cast: Ólafur Darri Ólafsson, Ingvar E. Sigurðsson, Ilmur Kristjánsdóttir & Bjarne Henriksen
Genre: Thriller, criminaliteit, drama
Datum eerste aflevering: 27 december 2015
Originele zender: RÚV
Distributeur: Lumière
Releasedatum: 15 april 2016, beschikbaar op Blu-Ray en DVD

© 2016 RVK Studio
© 2016 RVK Studio

Recensie
Wie kijkt er nu niet graag een uitstekende crimi-reeks? Het is toch entertainend om een aantal fantastische politiemensen te zien zoeken naar de waarheid achter een moord, verdwijning of andere verontrustende gebeurtenis in hun thuisstad. Die reeksen à la Broadchurch staan garant voor uren kijkplezier waarbij je voortdurend op het puntje van je stoel zit. Samen met de personages uit de reeks zoek je voortdurend naar tips die de uiteindelijke waarheid aan het licht zullen laten komen. In Vlaanderen kennen we heel wat reeksen die ons steeds meenamen naar geweldige politiekorpsen. Zo leerden we in het steengoede Flikken het politiekorps van Gent kennen. De reeks groeide na ruim tien seizoenen uit tot een van Vlaanderens meest populaire politiereeksen. Maar ook Witse, de reeks waarin de ietwat verbitterde gelijknamige rechercheur op zoek ging naar het antwoord op heel wat verontrustende zaken, werd in Vlaanderen een regelrechte hit. Een aantal jaren geleden was het dan weer Filip Peeters die met zijn steengoede reeks Salamander internationaal furore maakte. Uiteraard zijn er ook ongelooflijk sterke reeksen uit de VS die ons meenemen met de beste politie-teams die er maar zijn. Zo zijn het momenteel reeksen als Gotham, Homeland en True Detective die de harten van iedereen wereldwijd veroveren. Maar ook in Scandinavië en andere noordelijke landen worden er steengoede reeksen in dat genre gemaakt. Zo bracht distributeur Lumiere op 15 april Trapped uit, een Ijslandse serie met een interessante en onheilspellende titel. Past deze tussen de grootste kleppers uit Amerika?

© 2016 RVK Studio
© 2016 RVK Studio

Trapped neemt ons mee naar een klein en afgelegen stadje aan de Ijslandse kust. Het lokale politiekorps, bestaande uit hoofdinspecteur Andri en twee inspecteurs Hinrika en Ásgeir, heeft het verre van druk. Het stadje is bijzonder vredevol en er gebeurt nagenoeg niets. Maar daar dreigt verandering in te komen. Net wanneer een reusachtige ferry uit Denemarken aanmeert in het stadje, wordt er in de baai de romp van een lijk gevonden. Andri, Hinrika en Ásgeir schieten meteen in actie en vermoeden dat de moordenaar zich aan boord van de ferry bevindt. Om de zaak zo snel mogelijk op te lossen, willen de drie alle passagiers aan boord houden. Maar als blijkt dat de kapitein van het schip en de eerste stuurman bijzonder hard tegenwerken, wordt alles nog een pak moeilijker. Andri waarschuwt de recherche in de hoofdstad Reykjavik, maar wanneer een enorme storm de kop opsteekt en de enige toegangsweg naar het stadje afgesloten wordt, beseft hij dat hij en zijn collega’s er helemaal alleen voor staan. Met z’n allen zitten ze opgesloten. Niemand kan het stadje verlaten, ook de moordenaar niet. Zullen Andri, Hinrika en Ásgeir erin slagen de zaak op te lossen en de vredige sfeer naar het stadje terug te laten keren?

© 2016 RVK Studio
© 2016 RVK Studio

Trapped heeft een steengoed verhaal. Een lijk dat aanspoelt, zonder hoofd en dus zonder enige manier om het te kunnen herkennen: alleen dat is al genoeg om een spannende reeks op de kijker los te laten. Reeksen waarin politiemensen zoeken naar de waarheid achter een ietwat duister zaakje slagen immers altijd aan. Trapped doet dat perfect en laat de kijker in elke aflevering echt mee op onderzoek gaan en zorgt ervoor dat je net zoals de personages telkens weer compleet verrast kijkt naar wat er allemaal gebeurt. Het leuke is echter dat Trapped meer dan een doodgewone crimireeks is. Naast de rode draad die de reeks mooi staande houdt, levert de serie de kijker ook heel wat mooi uitgewerkte subplots die alles nog interessanter en verrassender maken. Bovendien zorgen die verschillende zijsprongetjes ervoor dat je steeds meer en meer te weten komt over de verschillende – en in Trapped zijn het er redelijk veel – personages die je gaandeweg leert kennen. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je in Trapped maar weinig platte opvullende karakters vindt en dat ieder personage een mooie achtergrond meekrijgt. Als kijker is dat natuurlijk een ongelooflijk cadeau, want het maakt de soms wat moeilijke verhaallijn een pak gemakkelijker om te volgen.

TRAPPED5
© 2016 RVK Studio

Niet alleen het verhaal en de personages die we in Trapped mogen aanschouwen zitten helemaal goed, ook de sfeer die je in de reeks ziet voelt heel aangenaam en toch onheilspellend. Sneeuw en koude, kille temperaturen spelen een belangrijke rol in de reeks. Dit zorgt er niet alleen voor dat de reeks er bijzonder knap uitziet, het maakt het politiewerk van de personages er ook aanzienlijk moeilijker op. En dat maakt alles enorm spannend, want soms kunnen de personages gewoon niet goed voortmaken en dat zet je telkens weer helemaal op het puntje van je stoel. Bovendien is de sfeer tussen de verschillende inwoners van de stad ook redelijk gespannen, waardoor je als kijker maar al te graag de verschillende maskers wilt zien afvallen. Dat Trapped zich in een heel winters klimaat afspeelt, is misschien niet meteen een grote verrassing. De reeks werd immers helemaal bedacht door Baltasar Kormákur, een naam die je wellicht bekend in de oren klinkt. Hij regisseerde vorig jaar Everest, een mooie en ijskoude prent over twee expedities op de Mount Everest. Trapped bevindt zich volledig in dezelfde sfeer, iets wat je alleen maar kan toejuichen. Kormákur weet wat hij doet en dat is in Trapped zeer duidelijk te zien.

© 2016 RVK Studio
© 2016 RVK Studio

Trapped is gewoon een reeks die op elke manier helemaal klopt. Als je daarbij ook nog eens ziet dat het acteerwerk in de reeks gewoonweg voortreffelijk is, weet je met je enthousiasme helemaal geen kant meer uit. De rol van Andri, die voortreffelijk gespeeld wordt door de talentvolle Ólafur Darri Ólafsson, draagt de reeks voortdurend heel mooi en komt ook gewoon heel erg goed over. Hem volg je doorheen de reeks eigenlijk heel de tijd met een vergrootglas en het doet dan ook ongelooflijk goed dat zijn personage gewoon perfect uitgewerkt is. Ook zijn politiecollega’s Hinrika, mooi gespeeld door Ilmur Kristjánsdóttir, en Ásgeir, die dan weer door Ingvar Eggert Sigurðsson perfect neergezet wordt, zorgen voor mooi spel en maken dat het personage van Andri mooi tot zijn recht komt. Verder wordt de cast aangevuld door sterke acteurs die stuk voor stuk sterke performances afleveren. En niet alleen de acteurs verdienen een pluim, ook de regisseurs die alles in goede banen leiden, mogen we niet vergeten. Zij zorgen ervoor dat Trapped ongelooflijk knap in beeld gebracht wordt en dat alles er bijzonder kunstig uitziet.

Het verdict
Trapped is voorlopig de veruit beste reeks die in 2016 in de winkelrekken verscheen. Het feit dat de reeks in Ijsland gemaakt werd, is uiteraard een heel groot pluspunt. Trapped neemt je mee op een ongelooflijke reis richting een schijnbaar vredevol stadje dat door één gebeurtenis compleet overhoop ligt. En dat is niet alleen ongelooflijk leuk om te zien, het is ook gewoonweg super spannend. De spanningsopbouw in de reeks is perfect omdat je hier en daar als kijker wat in het ongewisse moet ploeteren. Wat de reeks bovendien ook ongelooflijk sterk maakt, zijn de personages. Ieder karakter dat je in de reeks ziet verschijnen is voortreffelijk uitgewerkt en dat maakt de reeks gemakkelijk volgbaar. Het verhaal steekt goed in elkaar en de subplots die de kijker voorgeschoteld krijgt, zijn een enorme meerwaarde. Tot slot is ook de grimmige maar gezellige sfeer een grote troef van de reeks. Kortom: als je nog niet weet welke reeks je nu weer moet gaan volgen, is het antwoord heel simpel. Trapped is dé reeks die je gezien moet hebben. De Ijslandse serie ligt sinds 15 april 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Kijk nu de ijskoude trailer en laat je helemaal overtuigen.

Wat denk jij van Trapped? Ben jij fan van reeksen die niet uit Amerika komen en wil je deze Ijslandse reeks graag een kansje geven? Heb je de reeks al op DVD of Blu-Ray kunnen bemachtigen? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *