Review – Game of Thrones: seizoen 6 (2016)

Deze recensie is spoilervrij. Je leest hier niets over het verloop van het zesde seizoen van Game of Thrones. Lees dus gerust verder.

Informatie
Regie: Miguel Sapochnik, Mark Mylod & andere
Cast: Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke & Carice Van Houten
Genre: Avontuur, drama, fantasy
Originele zender: HBO
Vlaamse zender: Telenet
Datum eerste aflevering: 24 april 2016

©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.
©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Recensie
Het zit er weer helemaal op. Het afgelopen half jaar konden de fans van de hitserie Game of Thrones weer bij elke aflevering hun vingers aflikken. Tien afleveringen vol ongelooflijke gebeurtenissen verder, blijven de fans van de reeks weer achter met heel wat prangende vragen. En één vraag blijft ons allen bezig houden, zeker nu je weet dat de reeks nog maar twee seizoenen krijgt. Wie zal uiteindelijk op de felbegeerde Ijzeren Troon plaatsnemen en bijgevolg ook de rust in de Zeven Koninkrijken terugbrengen? Wel, het kan zoals altijd nog alle kanten uitgaan. Je weet immers niet hoe het uiteindelijk allemaal zal uitdraaien en je kan ook niet voorspellen of de huidige vriendschappen wel zullen standhouden. Kortom: Game of Thrones is en blijft een reeks die de kijker keer op keer weet te verrassen. Maar slaagt de reeks er in om ook boeiend te blijven nu ze de boeken van schrijver George R.R. Martin ingehaald heeft? Tijd om het recentste zesde seizoen te bespreken.

©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.
©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Het zesde seizoen van de epische fantasy-dramareeks begint waar het vorige seizoen ophield. De kijker wordt weer helemaal meegezogen in het Spel der Tronen, waar opnieuw heel wat kandidaten zich aanbieden om op de plaats van de koning te zitten. Opvallend is dat er in de eerste afleveringen veel meer plaats lijkt te zijn voor dialoog. Dat komt wellicht omdat de boeken ingehaald zijn en de scenes moeten worden opgevuld met verhelderende conversaties. Maar dat is maar een illusie, want na de tweede aflevering van de reeks heb je helemaal door dat het zesde seizoen misschien wel het beste zou kunnen worden. En dat is het ook. In dit seizoen van de reeks hoeft de kijker niet tot de laatste aflevering te wachten om wat belangrijke gebeurtenissen te zien passeren. De reeks barst van de plottwists en dat maakt uiteraard dat de kijker zich op geen enkel moment verveelt. De felicitaties voor de makers van de reeks zijn bij dit seizoen misschien wel het meeste op hun plaats, want eerlijk gezegd kan je op dit seizoen gewoonweg niets aanmerken.

©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.
©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Wat erg leuk is om te zien, is dat de makers van Game of Thrones duidelijk door hebben dat het belangrijk is om sterke vrouwen in de reeks te hebben. Eerder zagen we Gwendoline Christie al als de onoverwinnelijke Brienne door de reeks daveren en trotseerde Khaleesi de grootste gevaren. Nu zijn het ook Sansa en Arya die het heft in eigen handen nemen. Hun verhaallijn leek in de vorige reeksen misschien wat te ver uit te wijden, maar in dit seizoen komen ze pas echt helemaal tot hun recht. Het leuke is ook dat we in dit seizoen voor het eerst echt leuke dingen zien gebeuren. In de vorige seizoenen zagen we vooral heel erge dingen de revue passeren, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Maar wees gerust: hier lees je geen spoilers. En oh ja, voor het geval dat je het al mist: in het zesde seizoen verschijnen ook heel wat porties Khaleesi. Emilia Clarke, die de rol van de Queen of Dragons voortreffelijk blijft spelen, levert ook in dit seizoen weer knallend acteerwerk. Dat het met haar rol nog lang niet gedaan is, was al zeker vanaf het allereerste seizoen.

©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.
©2016 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Verhaalgewijs maken de bedenkers van de reeks wel duidelijk dat alles stilaan op zijn einde loopt. Je merkt dat de uiteidelijke climax – bevrijdend of geheel destructief – op de loer ligt. Verhaallijnen smelten samen, er worden belangrijke allianties gevormd en er ontstaat wrevel op een plaats waar je het nooit verwachtte. Kortom: Game of Thrones belooft de komende seizoenen misschien nog wel wat interessanter te worden. En hoewel het verhaal van de reeks de boeken heeft ingehaald, blijft het niveau van de reeks steeds hogere oorden opzoeken. Het mag dan volgens criticasters misschien allemaal wel te veel afwijken van de boeken, maar op het scherm ziet alles er voortreffelijk uit. Wist je trouwens dat de laatste en voorlaatste afleveringen uit het zesde seizoen de allerhoogste ratings van het publiek kregen tot nog toe? En dat is ook helemaal terecht. Bovendien hoor je zoals in elk seizoen ‘Winter is Coming’ een paar keer passeren, maar op het einde van de reeks wordt duidelijk dat die er ook echt aan ziet te komen. Dat belooft!

Het verdict
Game of Thrones doet het weer helemaal – en misschien nog wel veel beter – in dit zesde seizoen van de reeks. Opnieuw wordt de kijker getrakteerd op reusachtige porties verraad, oorlog, onvoorspelbare verrassingen en prachtige speciale effecten. De vele verhaallijnen lijken eindelijk een beetje juist te vallen en dat doet de kijker dan ook behoorlijk goed. Bovendien lijkt dit zesde seizoen het eerste waarin er echt heel erg veel gebeurt. En dat komt wellicht omdat er niet al te veel belangrijke nieuwe karakters worden geïntroduceerd. Er is veel tijd voor de bekende personages en ook dat doet de kijker goed. HBO blijft de hele wereld met deze knallende reeks compleet verbazen en het kwam dan ook voor vele kijkers als een echte schok dat de reeks nog maar twee seizoenen zal krijgen. Maar wees niet getreurd, want wellicht komen er nog tal van spin-offreeksen en misschien zelfs een film. Het verhaal van het Spel der Tronen is dus nog lang niet helemaal verteld. En nu is het wachten… Wachten tot we opnieuw kunnen smullen van dit staaltje topentertainment. Bekijk nu de trailer van het zesde seizoen (OPGEPAST: niet zonder spoilers). En als je deze reeks nog nooit hebt gezien: Shame… Shame… Shame… Shame…

Heb jij het zesde seizoen van Game of Thrones ook gezien en vond je het ook zo schitterend? Heb je de reeks nog niet bekeken maar wekt ze wel je nieuwsgierigheid? Deel je mening met de hele wereld door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *