Review – Alvin and the Chipmunks: The Road Chip (2016)

Informatie
Regie: Walt Becker
Cast: Jason Lee, Tony Hale, Justin Long, Jesse McCartney & Kimberly Williams-Paisley
Genre: Animatie, avontuur, komedie
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 3 februari 2016
Releasedatum Home Video: 8 juni 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.
© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.

Recensie
Je kan het alleen maar toegeven: soms doet het ongelooflijk deugd om een film te kijken die niet gemaakt is voor jouw leeftijdscategorie. Kinderfilms, familiefilms of animatiefilms zijn misschien niet steeds waar je naar op zoek bent, maar ze geven je vaak wel een ongelooflijk gevoel. Neem nu bijvoorbeeld het kersverse Finding Dory, het langverwachte vervolg op het ongelooflijk vermakelijke Finding Nemo (2003). Die film lokt zo veel nieuwsgierige volwassenen naar de bioscoop, dat je haast zou vergeten dat het er één voor kinderen is. Maar ook films als Up (2009) en het prachtige Wall∙E (2008) lokten heel veel volwassenen én kinderen naar de bioscoopzalen. Het bewijst dat iedereen eeuwig kind blijft, hoe volwassen we ons ook voelen. Ook semi-geanimeerde films blijven het volwassen publiek aanspreken. Denk maar aan films zoals Stuart Little (1999) en Paddington (2014), die beiden door een ongelooflijk publiek werden bekeken. Een andere film die in dit rijtje past is het ongelooflijk schattige Alvin and the Chipmunks (2007). Ook die film viel over de hele wereld behoorlijk in de smaak. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat filmstudio Twentieth Century Fox snel met een vervolg op de proppen kwam. Dit jaar presenteerde de filmstudio al het vierde deel in de reeks. Maar blijven de films ook echt een schot in de roos?

© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.
© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.

In Alvin and the Chipmunks: The Road Chip maken we opnieuw kennis met de drie schattige kleine diertjes: Alvin, Simon en Theodore. Ze genieten van hun leventje en zetten zoals altijd het huis van hun baasje Dave – of zoals zij hem noemen: papa – totaal op zijn kop. Dave is amper thuis en werkt hard aan de nieuwe album van een veelbelovende artieste. Bovendien heeft hij een nieuwe vrouw leren kennen: Samantha. De Chipmunks worden ongerust, want ze hebben het gevoel dat Dave hen helemaal niet meer ziet staan. Dave is van plan om Samantha mee te nemen op zakenreis naar Miami en dat zint de kleine diertjes al helemaal niet. Zeker wanneer ze erachter komen dat Samantha’s zoon Miles, arrogant en kwetsend, gedurende de afwezigheid van Dave bij hen komt logeren, beseffen de Chipmunks dat het weer tijd is voor actie. Maar dat is nog niet alles: Alvin vond tussen de spullen van Dave een verlovingsring en vermoedt dat Dave Samantha ten huwelijk zal vragen in Miami. En omdat noch de Chipmunks en noch Miles het zien zitten om familie te worden, beslissen ze om daar een stokje voor te steken. En zo vertrekken Alvin, Simon en Theodore samen met hun vijand Miles op een road trip richting Miami. Als dat maar goed afloopt…

© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.
© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.

Op het eerste zicht lijkt het verhaal over een road trip behoorlijk interessant. Wanneer de eerste beelden van een soort Project X-feestje verschijnen, heb je immers het gevoel dat de film misschien wel eens heel erg goed kan worden. Als je daar bovendien ook nog eens bijneemt dat de makers er in slagen om de zoon van Daves nieuwe vriendin totaal onuitstaanbaar te laten lijken, wordt alles nog veel beter. Jammer genoeg wordt het enthousiasme al snel getemperd. Wanneer de ene soortgelijke scene na de andere de kop opsteekt en je stilaan doorhebt dat de gehele road trip totaal overbodig wordt, besef je dat je alle hoop in de stevigste kast mag opbergen. Het verhaal is oppervlakkig, verrast na verloop van tijd totaal niet meer en wordt voorspelbaarder met de minuut. En dat is jammer, want op zich weet je dat de Chipmunks garant staan voor een serieuze portie schattigheid en entertainment. Alleen slaan de makers de bal in deze prent totaal mis. Alvin and the Chipmunks: The Road Chip bevat bovendien een té opzichtige moraal die vandaag de dag misschien wat achterhaald is. Het verhaal over een nieuw samengesteld gezin en hoe je als kind moet omgaan met een nieuwe broer of zus, lijkt al te vaak verteld. Je interesse zoekt dus al snel betere oorden op.

© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.
© 2015 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved.

Het enige dat de film hier en daar nog een beetje doet pruttelen, zijn de leuke muzikale scenes. Dan zien we de Chipmunks immers in hun vertrouwde atmosfeer treden en komen ze ook het beste tot hun recht. Maar ook hier doen de makers het niet helemaal zoals het hoort. Er is teveel van hetzelfde, er zijn te lange liedjes en originaliteit is ver zoek. Zelfs een klein kind dat vol enthousiasme de bioscoopzaal binnenloopt, zou bij het kijken van deze film meteen in slaap vallen. Geen enkel element is interessant, origineel of frappant. Iets waar je je wel mee kan amuseren is de ongelooflijke schattigheid van Theodore en zijn vrouwelijke tegenhangster van de Chipettes. De dikkerdjes doen je telkens weer glimlachen, maar ook dat stopt na verloop van tijd. Gewoon omdat je je totaal begint te irriteren aan de film. En dat is jammer. The Chipmunks zijn slachtoffer geworden van hun eigen succes. De franchise wordt totaal uitgemolken, de originaliteit wordt té ver opgeborgen. Het is duidelijk dat de makers van deze prent te hard focusten op wat ze zouden verdienen en te weinig op kwalitatief filmmaken. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de film in de bioscoop mega hard flopte.

Het verdict
Alvin and the Chipmunks: The Road Chip is een film die je helemaal mag overslaan. Geen enkel moment in de film doet je geïnteresseerd naar het scherm kijken. Familiefilm of niet, het is geenszins de bedoeling dat films gemaakt worden voor een compleet hersenloos publiek. Het hele verhaal is overbodig en ook de moraal – die net iets te duidelijk naar voor wordt geduwd – is een beetje voorbijgestreefd. Het acteerwerk is zoals in iedere Chipmunks-film net dat tikkeltje overdreven, maar dat past wel in de sfeer van deze prent. De dansjes, de liedjes, de Chipmunks die zingend het beste van zich geven en Dave die om de minuut ‘Alviiiiiiin’ roept: het is allemaal genoeg geweest. De Chipmunks hebben hun lied gezongen en mogen nu weer in het bos gedropt worden. Hopelijk verschijnen deze kleine diertjes nooit meer op een bioscoopscherm. Wil je Alvin and the Chipmunks: The Road Chip toch een kans geven? De prent ligt sinds 8 juni 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer en laat je – uhum – overtuigen.

KOOP

Denk jij dat deze vierde film van de Chipmunks iets voor jou is? Ben je niet (geheel) akkoord met onze kijk? Heb je de film al in de bioscoop gezien of wist je hem al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

  1. Helemaal met je eens, vond het een verschrikkelijke film en ik heb ‘m nog in de bios gezien…had beter ergens anders met m’n dochter naar toe kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *