Review – The Divergent Series: Allegiant (2016)

Informatie
Regie: Robert Schwentke
Cast: Shailene Woodley, Theo James, Naomi Watts, Zoë Kravits & Jeff Daniels
Genre: Avontuur, actie, mysterie
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 9 maart 2016
Releasedatum Home Video: 13 juli 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.
© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Recensie
Heel wat films die in de bioscoop verschijnen focussen zich op tieners. Denk maar aan prenten zoals Pitch Perfect (2012) en The Fault in Our Stars (2014). Tieners zijn dan ook dé cinemagangers van dit tijdperk, ook al wordt er door hen bijzonder veel illegaal gedownload. De laatste jaren kregen ze dan ook heel wat filmreeksen op zich afgevuurd. The Hunger Games zorgden voor knallende spektakels in de bioscoopzalen en ook de films in de Maze Runner-wereld lokten heel wat nieuwsgierige adolescenten naar de bioscoop. Maar het tijdperk van de young-adult franchises lijkt een beetje voorbij. The Hunger Games zijn officieel beëindigd en ook het einde van de spannende Maze Runner-films is in zicht. Voorlopig heeft nog geen enkele studio de verfilming van een nieuwe boekenreeks in diezelfde sfeer aangekondigd. En dat komt wellicht omdat het allemaal net een beetje te hard op elkaar lijkt. Ook de films in The Divergent Series mogen niet ontbreken in dit lijstje. De films over Tris, Four en hun rebellie tegenover het hele systeem lokten net als de andere filmreeksen heel wat tieners naar de bioscoop. Hoe jammer het voor sommigen ook is: deze franchise loopt ook al op zijn einde. Distributeur Belga Films presenteerde dit jaar de voorlaatste film in de franchise. The Divergent Series: Allegiant verscheen op 13 juli 2016 in de winkelrekken, maar is het eigenlijk allemaal nog de moeite waard?

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.
© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

In Allegiant volgen we opnieuw de avonturen van Tris en Four. De twee verliefde rebellen hebben in het vorige deel definitief komaf gemaakt met het systeem van de facties en nu hebben ze hun ogen gericht op wat er zich eventueel bevindt achter de grote muur rond Chicago. Er is echter één groot probleem. Evelyn, de machtige vrouw die Tris steunde en tevens de moeder van Four, begaat dezelfde fouten als de verslagen Jeanine. Ze regeert als een tiran en verbiedt de inwoners van Chicago de wildernis buiten de muur te betreden. Tris en Four weigeren toe te geven en plannen zorgvuldig hun ontsnapping uit Chicago. Samen met een bescheiden groepje trouwe (en minder trouwe) rebellen slagen ze erin de andere kant van de muur te bereiken, waar een eindeloze leemte en een verwoest landschap op hen ligt te wachten. Wanneer ze door Evelyns soldaten worden opgejaagd, worden ze plots gered. ‘De mensen van de toekomst’ nemen het gezelschap mee naar een instelling die op het eerste zicht compleet veilig lijkt. Maar geleidelijk aan ontdekken Tris en Four meer over zichzelf en de wereld, waardoor ze alles in vraag beginnen stellen. Ze weten niet wat ze moeten doen en kunnen moeilijk inschatten wie ze kunnen vertrouwen. Zal het Tris en Four uiteindelijk lukken om de waarheid te achterhalen?

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.
© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Het is nu al de derde keer dat actrice Shailene Woodley ons meeneemt naar de verwoeste wereld en de totaal vernielde stad Chicago. Opnieuw krijgen we te zien hoe de ‘Afwijkende’ het evenwicht in de mensheid probeert te herstellen. Jammer genoeg lijken alle films na Divergent, de eerste film in de reeks, steeds een kopie van de vorige film. Opnieuw zien we schitterende speciale effecten, bombastische actiescènes en knappe stunts, die het magere verhaal mooi weten in te pakken. Want eigenlijk bevat de film bijzonder weinig interessante momenten of plottwists die je gebiologeerd naar het scherm doen staren. De filmmakers zijn inspiratieloos en dat valt bijzonder hard op. Wellicht is het grootste probleem van de hele franchise dat we – net zoals bij The Hunger Games – té vertrouwd worden met het hele gebeuren. Doordat de eerste film in de reeks ons zo veel vertrouwen heeft gegeven en zo degelijk alle personages aan ons voorstelde, wordt verrassen een serieuze en moeilijke opdracht voor de filmmakers. En daar slagen ze maar zelden in, want ook de twee laatste films in de Hunger Games-wereld wisten maar weinig te overtuigen. Hetzelfde probleem zie je bij The Maze Runner en wellicht zal hetzelfde probleem boven water komen in toekomstige gelijkaardige filmreeksen.

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.
© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Het grootste probleem is dus dat je alles al te goed kent. Ergens proberen de makers van Allegiant dat wel op te lossen door de personages voor het eerst de stad te laten verlaten, maar ook dat overtuigt niet helemaal. En dat komt ook omdat geen enkel personage in deze film een interessante ontwikkeling doormaakt. Over de hele lijn blijven de personages even oppervlakkig, wat natuurlijk ongelooflijk stom is. Want in Divergent kon je immers wél zien dat de personages interessant konden zijn. Wiens schuld dat uiteindelijk is, valt maar moeilijk te zeggen. Dat regisseur Robert Schwentke de franchise definitief heeft verlaten en dus niet terugkeert voor de laatste Ascendant, zegt misschien al genoeg. Toch kan je maar moeilijk begrijpen hoe dit allemaal kan. De man is zeker getalenteerd en wist met zijn Flightplan (2005) meer dan te overtuigen. Is het de schuld van filmstudio Summit Entertainment? Willen ze te veel geld halen uit de franchise en focussen ze daarom zo hard op de ‘blingbling’? En eerlijk gezegd, met de speciale effecten en het design van de verschillende locaties en voertuigen weet de film ook maar flauw te overtuigen. Je hebt immers het gevoel dat je naar een mengeling van Oblivion (2013) en Tomorrowland (2015) kijkt, gekruid met hier en daar wat restjes van The Hunger Games. Opnieuw: er is een gebrek aan originaliteit.

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.
© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Gelukkig wordt alles in de film wel degelijk geacteerd, maar hoe kan dat ook anders. De film barst van getalenteerde acteurs, die ons al sinds de eerste film meenemen op hun spannende strijd tegen het systeem. Shailene Woodley, die eigenlijk met haar rol als Tris compleet doorbrak in Hollywood, weet ook in deze film haar rol mooi te vertolken. Jammer genoeg blijft haar personage té eentonig, waardoor je al snel met je duimen begint te draaien. Four, die ook knap neergezet wordt door Theo James, blijft dan weer de vertrouwde stoere bink die Tris altijd zal ondersteunen. Verder wordt de cast aangevuld door rijzende ster Zoë Kravitz, Ansel Elgort, Naomi Watts en de ongelooflijk getalenteerde Hemlock Grove-ster Bill Skarsgård. De badguy in deze film wordt gespeeld door Jeff Daniels. Jammer genoeg slagen de makers van de film er niet in zijn rol slecht genoeg te maken. Jammer is dat zeker, want daardoor wordt alles een pak minder interessant. Regisseur Robert Schwentke levert een visueel interessante prent af, maar daar blijft het bij. Zijn werk is degelijk wat betreft het visuele, maar verhaaltechnisch is Allegiant niet meteen een meesterwerk.

Het verdict
Divergent was een bijzonder verfrissende en interessante film die echt een plezier was om in de bioscoop te ontdekken. Het vervolg The Divergent Series: Insurgent was een pak minder smakelijk, maar bezorgde de kijker alsnog een leuke ervaring. The Divergent Series: Allegiant, de derde en voorlaatste film in de reeks, is misschien niet meteen de moeite waard. Er zijn maar weinig echt interessante momenten in de film te bespeuren en ook de personages weten niet goed waar ze moeten kruipen. De makers van de film proberen alles wat op te smukken met spetterende speciale effecten, maar ook dat komt niet helemaal goed over. Je hebt immers voortdurend het gevoel dat het allemaal afgekeken is van andere bekende films. Allegiant is een slechte kopie van zijn voorganger Insurgent en dat is heel erg jammer. Alleen een hersenloze zal zich met deze prent écht kunnen amuseren. Opgepast: er zijn zeker slechtere film in filmland te bespeuren. Allegiant is gewoon niet origineel en dat stoort. Een aanrader? Neen, maar als je het verhaal van Tris en Four wil blijven volgen, kan je de film beter toch bekijken. The Divergent Series: Allegiant ligt sinds 13 juli 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer.

KOOP VIA

Ben jij een fan van The Divergent Series? Heb jij alle films al gezien en wil je het verhaal blijven volgen? Vind jij Allegiant een goede film of toch maar niet? Heb je de film in de bioscoop gezien of wist je hem al op DVD of Blu-Ray te kopen? Reageer nu en laat het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *