Review – The 5th Wave (2016)

Informatie

Regie: J Blakeson
Cast: Chloë Grace Moretz, Liev Schreiber, Nick Robinson, Ron Linvingston & Alex Roe
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 23 maart 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 29 juni 2016

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Ieder jaar verschijnen er wel wat films over het einde van de wereld, net zoals er ieder jaar wel iemand beweert dat het einde van de wereld echt nabij is. We zijn compleet geboeid door de Apocalyps en filmmakers maken van die interesse graag gebruik. Films als World War Z (2013), Doomsday (2008) en The Book of Eli (2009) schieten je wellicht meteen te binnen. Ook dit jaar kwamen er al heel wat films over het einde van de wereld in de zalen. Momenteel kan je in de bioscoop gaan kijken naar Independence Day: Resurgence. Eerder dit jaar presenteerde Sony Pictures The 5th Wave, de zoveelste film over aliens die neerdalen op onze geliefde planeet. Past de film ook in het rijtje van de beste (post)-apocalyptische films?

In The 5th Wave volgen we het doen en laten van Cassie Sullivan, een doodgewoon meisje in een doodgewoon dorpje. Maar op een dag vliegt er een enorm ruimteschip de atmosfeer van onze planeet binnen. Eerst gebeurt er totaal niets, maar al snel wordt duidelijk dat de ‘Anderen’ verre van vriendelijke gasten zijn. Er volgen vier golven van ongelooflijk geweld. De elektriciteit valt uit, een vreselijke aardbeving verwoest de wereld en een ziekte roeit langzamerhand de hele mensheid uit. Cassie moet alleen zien te overleven, want zowel haar vader als haar moeder hebben de golven niet overleefd. De enige van wie ze zeker is dat hij nog leeft, is haar kleine broer Sammy. Hij werd door militairen naar een basis gebracht. Cassie wil haar broertje terugzien en begint aan een lange tocht richting de militaire basis. Maar het gevaar loert om de hoek, want de ‘Anderen’ hebben zich gemengd tussen de mensen. Zal het Cassie lukken haar broertje te bereiken en de aankomende vijfde golf te overleven?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Sony Pictures en Columbia Pictures hoopten met The 5th Wave het startschot te geven voor een nieuwe franchise à la The Hunger Games of The Divergent Series. En dat is helemaal geen slecht idee, zeker als je ziet dat elke grote tienerfranchise stilaan op zijn einde loopt. The 5th Wave heeft dan ook echt alles in zich om het te maken. Net zoals meerdere franchises is ook deze film de eerste van een hele trilogie. Vervolgen zijn dan ook verzekerd, toch? Bovendien is er een soort van ‘superheldin’ die haar broer probeert te redden, een spannende invasie en valt er voldoende romantiek te bespeuren. Jammer genoeg slaat de prent de bal compleet mis, waardoor het momenteel onzeker is of de volgende boeken ook verfilmd zullen worden. Op zich is het inderdaad allemaal wel boeiend en triggert het verhaal je interesse. Maar waar gaat het dan eigenlijk mis?

Het grootste probleem waarmee The 5th Wave kampt, zijn de personages. Je verwacht immers van een ambitieus project als dit dat er voldoende uitgewerkte personages ten tonele verschijnen. Jammer genoeg is dat helemaal niet het geval en krijg je enkel oppervlakkige personages op je afgevuurd. Je kan jezelf maar nauwelijks met de personages identificeren waardoor de film op een hele grote afstand van de kijker blijft. Desalniettemin kan je je wel amuseren met alles wat er gebeurt. Een film over een invasie door buitenaardse wezens is immers altijd interessant, hoe stom de personages ook mogen zijn. Niet alleen de personages vergeten te overtuigen, ook het verhaal op zich weet soms zelf niet goed waar het heen wil. Alles gaat veel te traag en wanneer je denkt dat er eindelijk iets heel spannends staat te gebeuren, is de film gedaan. Jammer dat de makers niet voldoende aandacht besteedden aan het hele plaatje, want The 5th Wave had de nieuwe Hunger Games kunnen zijn.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Regisseur J Blakeson komt heel erg twijfelachtig over, waardoor zijn film ook maar weinig weet te overtuigen. De speciale effecten die de kijker voorbij ziet vliegen overtuigen wel, maar gaan gebukt onze de middelmatige kwaliteit van het hele plaatje. Ook het acteerwerk komt niet goed over. De jonge Chloë Grace Moretz speelt overtuigend en meer dan degelijk de rol van Cassie, maar de overige castleden zetten zwakke performances neer. Nick Robinson, die één van de irritante kinderen uit Jurassic World (2015) speelde, komt gewoon niet sterk over. Hij aarzelt en dat zie je uiteraard aan de manier waarop hij voor de camera’s verschijnt. Ook Liev Schreiber en Alex Roe komen maar matig overtuigend over.

Het verdict

Als een standalonefilm met een open einde kan The 5th Wave er nog mee door. Jammer genoeg had deze film het begin moeten zijn van een nieuwe franchise, maar die kans heeft het zeker gemist. Op geen enkel moment bereikt de film een degelijk tempo, waardoor je als kijker met een heel erg vervelend gevoel achterblijft. Zowel bij de regisseur als bij de verschillende leden van de cast merk je té veel twijfels op. The 5th Wave is jammer genoeg geen voltreffer, maar de kijker kan zich wel amuseren met wat er allemaal gebeurt.  Verwacht je aan een plat verhaal zonder te veel extra, wat de film niet meteen een echte aanrader maakt. The 5th Wave ligt sinds 29 juni 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer, die overigens wél spectaculair lijkt.

KOOP VIA - klein

Heb jij het boek van The 5th Wave gelezen en vind je de film wel dik oké? Denk je dat The 5th Wave iets voor jou is of net niet? Laat het weten door hier onder te reageren.

3 reacties

  1. Ik ben groot fan van de boekenreeks The 5th Wave, maar de verfilming heb ik nog altijd niet gezien. Door de vele negatieve recensies online ben ik toch een beetje huiverig geworden voor de film. Misschien dat ik het verhaal liever voor me blijf zien zoals in mijn eigen fantasie?

    1. Ik heb het bork gelezen en vond het zeer goed, maar persoonlijk vond ik de film geweldig, ik vond de acteur die Evan speelde niet echt goed maar al bij al vond ik heht een geweldige film en ik vind het verschrikkelijk dat er waarschijnlijk geen vervolg op zal komen!

    2. Ghoh… ik weet niet of je hem echt moet passen als je de boeken heel goed vond. Ik zou zeker eens proberen, want wie weet bevalt het jou allemaal wel! Hou de website goed in het oog (TIP) 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *