Review – The Huntsman: Winter’s War (2016)

Informatie

Regie: Cedric Nicolas-Troyan
Cast: Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Charlize Theron, Sam Claflin & Emily Blunt
Genre: Actie, avontuur, fantasy, drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 20 april 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 augustus 2016

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Of je nu een kind of een adolescent bent, een volwassene of een oudere, er is één soort van verhalen die je wellicht altijd interessant zal vinden. Al van jongs af aan worden we ondergedompeld in de mooiste sprookjes of fantasieverhalen. De gemakkelijke verhalen met een mooie verscholen boodschap zorgen altijd voor plezier. Ook filmstudio’s lijken dat ontdekt te hebben. De laatste jaren zagen we dan ook heel wat bekende sprookjes of verhalen in de bioscoopzalen. Disney is dé grote speler in dit gegeven. Denk maar aan het recente The Jungle Book (2016), het mooie Cinderella (2015) of het fantastische Maleficent (2014). Maar ook andere filmstudio’s proberen een stapje te zetten in dezelfde richting. Zo bracht Universal Pictures dit jaar The Huntsman: Winter’s War uit, een vervolg op Snow White and the Huntsman (2012). Past ook deze film in hetzelfde kwaliteitsvolle rijtje als die van Disney?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

In The Huntsman: Winter’s War keren we terug naar de wereld van Sneeuwwitje. De rust is teruggekeerd in het fantastische koninkrijk en de boosaardige Ravenna is verslagen. De diensten van Eric, die Sneeuwwitje redde van een vreselijke dood, zijn dus niet langer nodig. De dappere man trekt zich terug in een klein huisje midden in een bos. Wanneer Sneeuwwitje beslist de magische spiegel van Ravenna te verplaatsen om deze van zijn magie te ontdoen, verdwijnt deze plots. Opnieuw wordt Eric ingeschakeld om de gevaarlijke spiegel te vinden. Maar hij moet zich haasten, want Freya, de minstens zo gevaarlijke zus van Ravenna en tevens een oude bekende van Eric, hunkert ook naar het krachtige voorwerp. En zo begint Eric, vergezeld van twee dwergen, aan een schijnbaar onmogelijke queeste. En die zorgt voor heel wat (on)aangename verrassingen…

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Een mooi beeld en Liam Neesons stem trappen The Huntsman: Winter’s War af. Meteen voel je waar je aan toe bent: dezelfde sfeer en hetzelfde soort verhaal als zijn voorganger staat op je te wachten. Op zich lijkt het verhaal heel erg veelbelovend. Het gaat immers over wat er gebeurde voor en na het sprookje van Sneeuwwitje, iets waar velen zich af en toe zeker eens vragen bij gesteld hebben. The Huntsman: Winter’s War speelt zich af in twee verschillende tijdspannes. Enerzijds zien we eindelijk vanwaar de dappere jager Eric komt en anderzijds zien we hoe het nu eigenlijk allemaal verloopt na de overwinning van Sneeuwwitje. En dat komt heel erg goed over, zeker omdat het de film een tikkeltje moeilijker maakt, maar des te aangenamer om te volgen.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Jammer genoeg merk je al gauw dat het allemaal een stuk minder aangenaam is dan verwacht. Het verhaal voelt aan als een onnodig vervolg op een film die eigenlijk al helemaal niet zo geweldig was. Na verloop van tijd valt het allemaal stil en wordt het een pak saaier. De kijker krijgt een eentonig verhaal voorgeschoteld dat zeker niet slecht is, maar er is zo ongelooflijk weinig mee gedaan. Op geen enkel moment raakt de film en dat ligt helemaal aan de personages. Je komt wel duidelijk te weten waarom Freya nu net de Ijskoningin is en je begrijpt wel waarom alles zich voordoet zoals het zich voordoet, maar toch heb je een vreemd gevoel. Het komt niet op de juiste manier binnen en dat is heel erg jammer. De kijker wordt op een afstand gehouden en kan zich nooit met één van de personages vereenzelvigen. Bovendien is het allemaal wat te langdradig.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

De personages zijn dus wel uitgewerkt, maar blijven net dat tikkeltje te oppervlakkig. Gelukkig zet Cedric Nicolas-Troyan dat wel recht door een visueel knallende prent af te leveren. De fantastische wereld waarin het hele gebeuren zich afspeelt, komt ongelooflijk overtuigend over. De speciale effecten verbazen van het begin tot het einde en zorgen er uiteraard voor dat de kijker geboeid naar de film blijft staren. Maar jammer genoeg kan je vandaag als regisseur niet enkel beoordeeld worden op hoe de prent er uitziet. Ook het verhaal en de personages moeten helemaal juist zitten en dat is net waarmee de regisseur niet overtuigt. Bovendien is de boodschap van Nicolas-Troyans film compleet achterhaald en te cliché: “Liefde overwint alles.” Het acteerwerk is dan wel weer helemaal top. Chris ‘Thor’ Hemsworth kruipt opnieuw in de rol van de heldhaftige Eric en doet dat op een knallende manier. Ook Emily Blunt overtuigt als de slechte Ijskoningin. Verder schitteren ook Charlize Theron en Jessica Chastain in krachtige rollen.

Het verdict

The Huntsman: Winter’s War is een perfecte film als je zin hebt om hersenloos naar het scherm te staren. Het verhaal lijkt bij aanvang veelbelovend, maar valt na verloop van tijd compleet stil. De personages zijn uitgewerkt, maar net dat tikkeltje te weinig. Hier scoort regisseur Cedric Nicolas-Troyan slechte punten. Maar als het aankomt op de visuele kant van zijn film, levert de jonge regisseur wel een knaller van een film af. Alles is geloofwaardig en de kijker belandt in een knappe fantastische en sprookjesachtige wereld. Jammer genoeg weet Cedric Nicolas-Troyan de balans niet te vinden tussen de essentiële elementen. Het is dus geen slechte film, maar om het niveau van Disney te bereiken zal er nog serieus gesleuteld moeten worden. The Huntsman: Winter’s War ligt vanaf 24 augustus 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer nu.

KOOP VIA - klein

Ben jij fan van verfilmde sprookjes of bekende verhalen die naar het grote scherm komen? Denk jij dat deze The Huntsman: Winter’s War iets voor jou is? Spreekt het verhaal je aan of laat het je allemaal maar koud? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *