Review – Burnt (2015)

Informatie

Regie: John Wells
Cast: Bradley Cooper, Sienna Miller, Omar Sy, Daniel Brühl & Alicia Vikander
Genre: Drama, komedie
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 2 december 2015
Releasedatum DVD: 29 maart 2016

© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.
© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Werken in de horeca is verre van gemakkelijk en ontspannend. Je moet er altijd staan en je moet zorgen dat de mensen op en top in de watten worden gelegd. De meeste mensen die bijvoorbeeld op restaurant gaan, staan bijna nooit stil bij de hoeveelheid energie die in hun hoofdgerecht kruipt. Koks, kelners en afwassers zorgen ervoor dat er een perfect bord voor je neus staat. Maar hoe gaat het er aan toe in de keuken? Hoe ziet het eruit bij de crème de la crème van de restaurants? Het dramatische Burnt toont je hoe een kok zijn keuken runt.

© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.
© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.

In Burnt maken we kennis met Adam Jones, een ongelooflijk bekende naam in de kokswereld. Jarenlang werkte de getalenteerde Jones in een toprestaurant in Parijs, maar op een dag liep alles in het honderd. Drank, drugs en een ongezonde levensstijl doen hem de das om. Adam verlaat Parijs en wordt nooit meer teruggezien. Maar nu is hij terug. Hij wilt in de Britse hoofdstad Londen een drie-sterrenzaak openen en gaat op zoek naar iedereen die hij nog kent van zijn tijd in Frankrijk. De meeste onder hen zijn natuurlijk ook meteen enthousiast en willen maar al te graag bij hem aan de slag. Jones is immers één van de beste koks ter wereld. Maar zijn verleden blijft hem achtervolgen en dat zorgt voor heel wat onaangename verrassingen. Zal het Adam en zijn team lukken de Michelin-recensenten te overtuigen?

© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.
© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.

Je kan het alleen maar toegeven: alles wat er in de keuken van een restaurant gebeurt, is interessant. Zeker in de toprestaurants zou je graag eens zien hoe alles er aan toegaat. Burnt neemt je dan ook mee naar de keuken van een echt toprestaurant. Wanneer je ziet hoe het leven in de keuken en het eten ongelooflijk mooi in beeld worden gebracht, weet je helemaal dat het goed is. Alles ziet er echt zo lekker en verleidelijk uit. Dus wie houdt van een heerlijk etentje, zal na afloop van deze film vermoedelijk meteen in één of ander restaurantje reserveren. Want Burnt doet je echt watertanden.

© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.
© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.

Maar na verloop van tijd is het nieuwe van de film helemaal weg en weet het eten niet meer te boeien. De kijker begint zich meer en meer te focussen op het verhaal en de personages. En op zich is het allemaal eigenlijk wel boeiend. Burnt gaat immers over een ongelooflijk getalenteerde kok die zorgde voor zijn eigen ondergang, maar die nu helemaal opnieuw wil beginnen. De wereld kent natuurlijk zijn naam en ook de mensen met wie hij samenwerkte staan sceptisch tegenover zijn ideeën. Dus Burnt zou een interessante dramafilm moeten zijn, met een grote focus op het hoofdpersonage Adam Jones.

© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.
© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.

Dat is ook wat de film probeert. We krijgen inzicht in het hoofdpersonage en begrijpen maar al te goed waarom hij net nu de sterrenzaak wil openen. Het gaat immers om iemand die absoluut zijn doel wil bereiken en dat is dan ook boeiend om te zien. Jammer genoeg laat regisseur John Wells, bekend van het met twee Oscars genomineerde August: Osage County (2013), de kijker veel te lang rond het hele gebeuren circuleren. Je blijft alles te lang bekijken als een buitenstaander en voelt maar weinig mee met de personages. Gelukkig is er na verloop  van tijd – lees: tegen het einde van de film – een heel erg geloofwaardige plottwist die voor een volledige ommekeer zorgt. Plots wordt de kijker een deel van de film en voel je je heel nauw betrokken bij het verhaal. Maar dit gebeurt veel te laat, heel erg veel te laat. Het doet de rest van het verhaal overbodig overkomen en dat is jammer.

© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.
© 2015 The Weinstein Company LLC. All Rights Reserved.

Maar Burnt is geen slechte film. Integendeel: het is een boeiende vertelling over een restaurant en een keukenploeg. En die leden van de keukenploeg worden stuk voor stuk neergezet door getalenteerde acteurs. Adam Jones wordt mooi naar het scherm gebracht door Bradley Cooper. Hij trekt de kijker dicht bij zich en dat zorgt ervoor dat je vaak mooi meevoelt. Hij draagt de film volledig, maar ook de andere acteurs doen het uitstekend. Omar Sy, die sinds zijn rol in Intouchables (2011), stilaan de wereld verovert, speelt een heel begrijpelijke rol op een heel mooie manier. Ook Sienna Miller speelt mooi haar rol als souschef. Maar dé verrassendste rol is misschien wel die van Oscarwinnares Alicia Vikander. Plots verschijnt ze in het verhaal en dat doet ze wederom fantastisch.

Het verdict

Burnt is een interessante film over een man die de culinaire wereldtop wil bereiken. Het verhaal is zeker boeiend en neemt de kijker dan ook mee op een mooie trip door de keuken van een potentiële sterrenzaak. Jammer genoeg wordt de kijker een beetje te lang op afstand gehouden, waardoor het na verloop van tijd wat langdradig lijkt te worden. John Wells regisseert een mooie film met knappe beelden. En ook het acteerwerk zit helemaal goed. Bradley Cooper, Sienna Miller, Omar Sy en de verrassende Alicia Vikander zorgen voor geloofwaardig acteerwerk. Burnt is dus geen perfecte film, maar loont zeker de moeite. De film ligt sinds 29 maart 2016 op DVD in de winkelrekken. Bekijk nu deze fenomenale trailer.

KOOP VIA - klein

Spreekt het verhaal van Burnt je wel aan? Denk je dat het een interessante film is of heb je er je twijfels over? Zag je de film al in de bioscoop of wist je een DVD-exemplaar op de kop te tikken? Wat vond je ervan? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

  1. Zelf vond ik ‘m erg tegenvallen omdat ik eigenlijk nooit om de hoofdpersoon gaf, was gewoon geen “likeable character”. Geef mij dan maar Chef om nog een keer te zien 🙂

    1. Neee ik geef je hier helemaal gelijk. Ik vind deze film behoorlijk moeilijk om over te schrijven! Maar wanneer het kantelmoment er is en Omar Sy’s personage roet in het eten gooit, voel je plots wel mee? Niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *