Review – The Green Inferno (2015)

Informatie

Regie: Eli Roth
Cast: Lorenza Izzo, Ariel Levy, Aaron Burns, Magda Apanowicz & Daryl Sabara
Genre: Avontuur, horror
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 4 november 2015
Releasedatum DVD & Blu-Ray:  8 maart 2016

© 2013/2016 The Searchers
© 2013/2016 The Searchers

Recensie

We dragen veel te weinig zorg voor onze planeet. Milieubewust leven is voor de meeste onder ons al bijna sciencefiction geworden. We consumeren te veel, produceren te veel en maken alles wat de planeet ons geeft compleet kapot. Zo worden er dagelijks heel wat voetbalvelden weggekapt in de Amazone. Tegen 2020 zou er immers al 25 procent van het woud weg zijn. Niet alleen voor de natuur is dat catastrofaal, ook voor de lokale stammen die er al eeuwen verscholen zitten, is dat een regelrechte ellende. De horror-thriller The Green Inferno probeert dit probleem – op een creatieve manier weliswaar – aan te kaarten. Do or don’t?

© 2013/2016 The Searchers
© 2013/2016 The Searchers

In The Green Inferno maken we kennis met Justine, een eerstejaarsstudente aan de universiteit. Wanneer een lokale groep milieuactivisten protesteert op de binnenplaats van de universiteit, geraakt Justine getriggerd. Ze beslist naar één van de bijeenkomsten te gaan en voor ze het weet zit ze op een vliegtuig richting Peru. Samen met de actiegroep wil ze een lokale stam redden. Door de boskapping en het meedogenloze gedrag van de bedrijven erachter, dreigt de stam immers voor eeuwig van de aardbol te verdwijnen. Maar wanneer Justine en de rest van de activisten na een vliegtuigcrash in het midden van de jungle belanden, staan ze oog in oog met de stam. En wat ze dan ontdekken, is nog erger dan de vreselijkste nachtmerrie.

© 2013/2016 The Searchers
© 2013/2016 The Searchers

Brandend actueel is het verhaal van The Green Inferno zeker. De insteek is immers ongelooflijk interessant, want de laatste jaren lijkt het probleem van de razendsnelle ontbossing immers een beetje van de planeet verdwenen. Dat de makers van deze horrorfilm op die manier de prent starten, doet je verwachtingen ook meteen in hogere sferen belanden. Een horrorfilm die met een sterke boodschap op de proppen komt vind je immers ook niet vaak. De vraag is natuurlijk hoe het horrorgegeven in deze film wordt geïmplementeerd.

© 2013/2016 The Searchers
© 2013/2016 The Searchers

Zoals vele films in het genre lijkt er bij het begin totaal niets aan de hand. We zien allemaal gewone mensen die zich van geen kwaad bewust zijn. Ook eenmaal ze in de jungle aankomen, lijkt alles perfect te gaan. Maar op hun terugweg richting de stad, belanden ze met hun vliegtuig in het midden van de jungle en maken ze kennis met de stam die ze probeerden te beschermen. En wat blijkt? Het zijn moordlustige kannibalen die de overlevende van de vliegtuigcrash één voor één villen om ze vervolgens compleet op te peuzelen.

© 2013/2016 The Searchers
© 2013/2016 The Searchers

Voor wie houdt van echte horror, is The Green Inferno dus zeker geen foute prent. Maar het verhaal verzwakt hierdoor wel enorm. Het tweede deel van de film focust enkel op het enge en barst van de gore. Hier en daar duikt er plots een glimpje van de rode draad op, maar daar blijft het bij. Het leuke en interessante aan de film moet plots plaatsmaken voor typische horrorscenes. En als je houdt van horror stoort dat zeker voor geen meter, maar het onderbreekt het verhaal volledig. Bovendien lijkt het ook niet te passen, want plots wil iedere activist dat de stam toch weggevaagd wordt. Raar, want waar is de boodschap van de film plots heen getrokken? Gelukkig verschijnt er op het einde weer een sterke boodschap, al komt deze dan veel ongeloofwaardiger over. The Green Inferno gaat in de mist.

© 2013/2016 The Searchers
© 2013/2016 The Searchers

Het verhaal is dus niet slecht, maar verzwakt naarmate de film verdergaat. Ook het acteerwerk komt niet echt helemaal overtuigend over. De hoofdrol wordt gespeeld door een relatief onbekende Lorenza Izzo. Ze draagt de film wel, maar hier en daar zie je twijfels in de manier waarop ze acteert. En dat is heel erg jammer. Het goede is wel dat ze trouw blijft aan de uiteindelijke insteek van het hele gebeuren. Ariel Levy en Magda Apanowicz leveren ook geen slecht acteerwerk, maar het komt allemaal niet zo bijster professioneel over. Verder wordt de cast aangevuld door onbekende namen. Gelukkige is het regiewerk van horrormeester Eli Roth wel dik in orde. Maar dat kan ook niet anders. Hij is immers de maker van Hostel (2005) en Cabin Fever (2002).

Het verdict

Eli Roth levert een mooi gefilmde horrorfilm die je met tijd en stond effectief de stuipen op het lijf jaagt. Er is veel – heel veel – bloed en er zijn echt ronduit degoutante scenes. Horrorfans zullen samen met de kannibalen van The Green Inferno kunnen smullen. Jammer genoeg is de insteek van het verhaal niet voldoende uitgewerkt en komen ook de acteurs niet zo ongelooflijk sterk over. Er is teveel twijfel, maar dat komt wellicht door de weinige ervaring van de cast. The Green Inferno is dus geen misse horrorfilm en alleen al daarom kan je hem best eens een kans geven. Bekijk nu deze huiveringwekkende trailer. The Green Inferno ligt sinds 8 maart 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray.

KOOP VIA - klein

Denk jij dat The Green Inferno een goede film is? Durf jij het aan deze kannibalen-horrorfilm te kijken? Zag je de film in de bioscoop? Wist je al een DVD of Blu-Ray van de film te bemachtigen? Of ben je dat niet van plan? Laat het weten door hier te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *