Review – The Driftless Area (2016)

Informatie

Regie: Zachary Sluser
Cast: Anton Yelchin, Zooey Deschanel, John Hawkes, Alia Shawkat & Frank Langella
Genre: Criminaliteit, drama
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment
Releasedatum DVD: 10 augustus 2016

© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Jaarlijks verliezen filmfans heel wat bekende sterren. Mensen waar we naar opkijken zijn er van de ene dag op de andere plots niet meer. Ook in 2016 lieten heel wat filmsterren het leven. Fans van Harry Potter zullen zich immers nog wel herinneren dat Alan Rickman, de acteur die de legendarische rol van professor Snape voor zijn rekening nam, begin dit jaar stierf. De recensie van zijn op één na laatste film, Eye in the Sky, lees je binnenkort hier. Totaal verrassend was echter de dood van de jonge en ongelooflijk getalenteerde Anton Yelchin. De jonge acteur, die je wellicht kent van zijn rol als Chekov in de Star Trek-films, timmerde aan een veelbelovende carrière. Één van zijn laatste films is The Driftless Area, een kleinere dramafilm die nu bij ons in de winkelrekken ligt. Maar is hij de moeite waard?

© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.

In The Driftless Area maken we kennis met Pierre, een doodgewone jongeman. Wanneer zijn ouders sterven en hij helemaal blut is, beslist Pierre terug naar zijn thuisstadje te trekken. Onderweg wordt hij opgepikt door Shane, die één van de gevaarlijkste mannen van de omgeving blijkt. Shane beslist echter Pierre niet meer te willen helpen en zet hem af op een godverlaten plek. Die laatste verliest zijn geduld en zorgt dat Shane bewusteloos geraakt. Pierre berooft Shane en trekt verder naar zijn eindbestemming. Daar ontmoet hij na enkele ongelukkige gebeurtenissen de mysterieuze Stella. Hij valt als een blok voor de jonge vrouw, maar wat hij niet weet is dat Shane het op hem heeft gemunt. Loopt dat allemaal wel goed af?

© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.

The Drifless Area begint op een heel mooie manier. We zien Pierre, een beeld van hem alleen, terwijl hij met een plant over de weg slentert. Dat simpele beeld zet meteen de toon voor de rest van de film. Over de hele lijn blijft The Driftless Area een heel simpele film met niet al te veel plottwists of ingewikkelde subplots die je onnodig veel doen nadenken. Het verhaal zou dan eigenlijk ongelooflijk eentonig moeten zijn, maar dat is het niet. Er wordt creatief omgegaan met ietwat onduidelijke flashbacks, maar dat geeft het verhaal wel een mooie dynamiek.

© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.

De structuur van het verhaal is dus niet meteen simpel, maar dat maakt het verhaal natuurlijk niet super goed. Eigenlijk begrijp je maar heel weinig van The Drifless Area. Regisseur Zachary Sluser presenteert een ietwat vreemde debuutfilm die nergens heen lijkt te gaan. Er is te weinig verhaal om een interessante film te leveren en bovendien is er met het magere verhaal bitter weinig gedaan. Je ziet een saaie vertelling over een opgesmukt crimineel verhaal dat je compleet koud laat. Bovendien wordt er door de personages belachelijk veel gefilosofeerd, wat in dit geval als compleet storend en nutteloos overkomt. Sluser probeert een vernuftige film te presenteren, maar eigenlijk blijft alles gewoon te simpel.

© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 Driftless Area, LLC. All Rights Reserved.

En dat is nog niet alles. Ook de personages in The Drifless Area zijn eigenlijk niet om over naar huis te schrijven. Opnieuw probeert Sluser met zijn karakters ingewikkelde constructies op te zetten, maar dat lukt geenszins. Stella, Shane en Pierre hebben een mislukte diepgang die nooit raakt en verre van goed overkomt. En dat zorgt er natuurlijk ook voor dat het acteerwerk helemaal niet degelijk is. Anton Yelchin komt als een sulletje over en Zooy Deschanels manier van acteren laat al helemaal te wensen over. En Shane, die gespeeld wordt door de met een Oscar genomineerde John Hawkes, komt al helemaal niet goed over als slechterik. Bovendien spreken de personages met een soort mislukte poëtische langzaamheid die ronduit storend overkomt.

Het verdict

The Driftless Area moest Zachary Slusers debuutjuweeltje worden, maar jammer genoeg slaagt de jonge regisseur de bal compleet mis. De film wordt op geen enkel moment interessant en het verhaal is gewoonweg veel te zwak. Daarnaast weet ook het acteerwerk geenszins een hoog niveau te bereiken en zijn de filosoferende dialogen irritant. The Driftless Area is dus helemaal geen aanrader, maar als je de recent overleden Anton Yelchin nog eens aan het werk wil zien kan je het wel proberen. De film ligt sinds 10 augustus 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD. Bekijk nu de trailer.

KOOP VIA - klein

In The Driftless Area een film die jou wel kan bekoren? Spreken de cast of het verhaal jou wel aan? Of is er niets aan de film dat je interesseert? Wil je de film ook op DVD bemachtigen of ben je dat totaal niet van plan? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen met je mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *