Review – The Forest (2016)

Informatie

Regie: Jason Zada
Cast: Natalie Dormer, Taylor Kinney, Yukiyoshi Ozawa & Eoin Macken
Genre: Horror, mysterie, thriller
Distributeur: Splendid Film Benelux
Releasedatum bioscoop: 2 maart 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 25 augustus 2016

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Recensie

Wie geregeld een bioscoop bezoekt, zal wellicht al gemerkt hebben dat er altijd wel een horrorfilm in de zalen speelt. Filmstudio’s hebben zich de laatste jaren dan ook fel gefocust op enge films, al dan niet met een paranormaal tintje. En dat het publiek er ook zo gek op is, is heel goed voor de industrie. Horrorfilms zijn immers behoorlijk goedkoop om te maken. Terwijl je binnenkort in de zalen kan genieten van het schitterende Don’t Breathe, ligt er een andere horrorprent op je te wachten in de winkelrekken: The Forest met Nathalie Dormer.

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

In The Forest trekken we naar Japan. Wanneer de jonge Sara plots een telefoontje krijgt dat haar tweelingzus Jess verdwenen is, trekt ze meteen naar het Aziatische eiland. Jess is immers niet zomaar verdwenen. Een aantal getuigen zagen haar vertrekken richting het bekende Aokigahara-bos, een plaats waar veel mensen heen gaan om zelfmoord te plegen. Sara vreest het ergste, maar ze gelooft niet dat Jess in staat zou zijn om dat te doen. Maar wanneer ze zelf in het midden van het bos staat, begrijpt ze waarom de Japanners er liever uit wegblijven…

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

The Forest is een doodgewone horrorfilm. We zien klassieke horrorelementen die je in andere films ook al vaker kon terugvinden. De enge momenten zijn behoorlijk voorspelbaar en ook het verhaal is eigenlijk ongelooflijk eentonig. Maar dat wil niet per se zeggen dat het allemaal slecht is. Het is misschien niet allemaal bijzonder vernieuwend, The Forest weet de kijker toch mee te nemen op een uiterst boeiende en spannende trip richting het meest enge bos ter wereld. Dit heeft de film vast en zeker te danken aan de perfecte mysterieuze sfeer, die de zwakke punten aan de film over het algemeen knap weet te maskeren.

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Doordat je dus helemaal in het verhaal en de sfeer wordt gezogen, lijk je de verschillende gaten in het verhaal te vergeten. Dit neemt echter niet weg dat de personages ongelooflijk mager zijn. The Forest wordt compleet gedragen door Natalie Domers personage Sara. We reizen mee als een soort van onzichtbare reisgezel die heel dicht bij Sara zou moeten staan. Jammer genoeg is haar persoon niet open genoeg, waardoor dat effect niet helemaal wordt bereikt. Je blijft steeds op een enorme afstand van ieder personage, wat na verloop van tijd ook wel wat storend overkomt.

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Wat wel leuk is aan deze horrorfilm, is dat de schrijvers ook aandacht schenken aan de bijzondere band tussen tweelingzussen en -broers. Er wordt immers vaak gesproken over een onzichtbaar gevoel van connectie tussen Sara en Jess, waardoor de ene kan voorspellen of de andere nog steeds in leven is. Dat dit unieke en speciale gevoel ook de uiteindelijke drijfveer van Sara is, maakt het verhaal er natuurlijk veel beter en mooier op. Maar het wordt nooit echt heel goed uitgewerkt, waardoor de kijker zich ook op dit vlak wat verwaarloosd voelt.

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Gelukkig worden de personages wel neergezet door fenomenale acteurs. Alleen al het feit dat de hele prent gedragen wordt door een personage dat gespeeld wordt door Natalie Dormer, doet je een gat in de lucht springen. De actrice, die vooral furore maakte met haar rollen in The Tudors en Game of Thrones, doet het voortreffelijk. Ze komt ongelooflijk geloofwaardig over en trekt de kijker vanaf het eerste moment mee in het verhaal. Jammer genoeg blijft haar personage een beetje te oppervlakkig, waardoor de kijker ook hier verwaarloosd achterblijft. Gelukkig doet de performance van Taylor Kinney het verhaal en Dormers personage hier en daar wat opfleuren.

Het verdict

Jason Zada, die met The Forest zijn intrede maakte in de fameuze Hollywoodwereld, levert eigenlijk geen slecht werk. Met zijn horrorfilm speelt hij natuurlijk ongelooflijk op veilig en hij is bovendien ook niet bang van horrorclichés. Alles heb je ooit al wel eens gezien, maar de sfeer die hij in zijn film brengt is ongelooflijk uniek. Bovendien zijn de acteerprestaties van Natalie Dormer en Taylor Kinney meer dan geloofwaardig, waardoor ook hier een degelijk niveau wordt bereikt. Jammer genoeg zijn hun personages net iets te oppervlakkig. Het verhaal sleurt de kijker wel mee, maar laat hem na verloop van tijd verdwaald achter. The Forest is ondanks alles toch een aanrader voor de echte horrorfan. De film ligt sinds 25 augustus 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk nu de onheilspellende trailer.

koop-via-klein

Denk jij dat The Forest een film voor jou is? Spreek het verhaal je aan? Of spreekt niets aan de hele film je aan? Zag je de film al in de bioscoop? Wist je al een exemplaar van de film op de kop te tikken? Of ben je dit (niet) van plan? Laat het weten door hier te reageren.

2 reacties

    1. Ik zeg het inderdaad dat het maar een doodgewone horrorfilm is, maar ik hou enorm van de mysterieuze sfeer. Je zou bovendien eens moeten nadenken over de symboliek achter het hele gebeuren. Is er überhaupt een tweelingzus? Of beeld Sara het maar in? Is het een manier om om te gaan met haar kindertrauma?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *