Review – Warcraft: The Beginning (2016)

Informatie

Regie: Duncan Jones
Cast: Travis Fimmel, Ben Foster, Dominic Cooper, Paula Patton, Toby Kebbell & Daniel Wu
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 1 juni 2016
Releasedatum DVD, Blu-Ray & Blu-Ray 3D: 28 september 2016

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Er komen heel wat verrassende films in de bioscoopzalen. Veel onder hen komen compleet onverwachts uit de hoek. Denk maar aan de horrorthriller Don’t Breathe die het momenteel wereldwijd fenomenaal doet. Sommige films worden dan weer jarenlang fel geanticipeerd. Filmfans, critici en bij uitbreiding de hele wereld kijken uit naar het verhaal, de personages en het acteerwerk in een bepaalde prent. Één van de films waar de laatste jaren erg naar uitgekeken werd, is Warcraft: The Beginning, een bombastische avonturenfilm gebaseerd op de games van World of Warcraft. Kan het spannende en epische avontuur de kijkers ook echt boeien?

warcraft-5
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

In Warcraft: The Beginning trekken we naar het vredige koninkrijk Azeroth. Al jaren regeert Koning Llane over een koninkrijk waar alle soorten – van mensen tot elfen tot dwergen – zonder problemen naast elkaar leven. Maar daar komt verandering in, want wanneer Llane en zijn dapperste soldaat Anduin Lothar horen dat hun koninkrijk geplunderd wordt door een vreemd ras, moeten ze de hulp inschakelen van de machtige Medivh. Er is immers iets ongelooflijk vreemds aan de hand en dat zou het einde voor Azeroth kunnen betekenen. En terwijl Llane, Anduin Lothar en Medivh proberen het koninkrijk te redden, blijven ze zich één ding afvragen: wie zijn die vreemde wezens en waar komen ze vandaan? Zal het de helden uiteindelijk lukken Azeroth te redden?

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het is al even geleden dat we een complete serieuze fantasyprent op ons losgelaten kregen. We weten immers uit een ver én recent verleden dat knallers als The Lord of the Rings en The Hobbit enorm goed scoren bij het publiek. Warcraft: The Beginning voelt dan ook als een meer dan welgekomen knaller, die veel fantasyfans vol verwachting doet uitkijken naar wat de film te brengen heeft. Voor het eerst sinds de laatste Hobbit-film kunnen de filmliefhebbers opnieuw compleet verdrinken in een nieuwe wereld, vol met fantastische wezens en tonnen magische elementen. Warcraft: The Beginning heeft dan ook alles wat een fantasyfreak wenst, en toch komt het allemaal maar plat over.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Al meteen bij aanvang van de film, merk je op wat het probleem van deze prent is. Warcraft: The Beginning heeft gewoon geen sterk verhaal. Het is voor de makers dan ook een serieuze opdracht om ervoor te zorgen dat de kijker mooi in het verhaal meegaat. Het eerste half uur van de film wordt er dan ook voortdurend geprobeerd om je mee te krijgen, maar het lukt geenszins. Je hebt het gevoel dat je naar een onsamenhangend geheel van gebeurtenissen aan het staren bent, zonder dat er ook maar één deeltje van het verhaal echt raakt. Wat wel gezegd mag worden, is dat de makers er in slagen een hele nieuwe wereld op een mooie manier te presenteren. De kijker weet meteen hoe het allemaal zit in Azeroth en dat is natuurlijk een pluspunt.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Gelukkig sluipt er na verloop van tijd toch een mager interessante verhaallijn binnen die het verhaal ietwat op gang trekt. De kijker wordt uiteindelijk toch meegezogen in het verhaal tussen de mensen en de vreselijke indringers. Het geheel wordt gedragen door geloofwaardige personages. Dat is natuurlijk compleet te danken aan het meer dan degelijke acteerwerk van de voltallige cast. Dé hoofdrol in Warcraft: The Beginning, die van Anduin Lothar, is weggelegd voor de immens getalenteerde Travis Fimmel. Hem ken je wellicht beter als Ragnar Lothbrok van de fenomenale reeks Vikings. Fimmel speelt ook hier een mooi leidersfiguur dat hem op het lijf is geschreven. Hij zorgt voor een aantal boeiende momenten die de film echt ten goede komen. Al is het wel jammer dat zijn personage bijzonder dicht ligt bij dat van Vikings. Ook Paula Patton, die een soort van verzoeningsrol speelt tussen de slechten en de goeden, komt sterk over. Ze geeft het verhaal vaak wat rust, wat ook voor de kijker heel aangenaam overkomt.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Duncan Jones, de zoon van de intussen overleden David Bowie, werkte heel wat jaren aan deze bombastische klepper. En dat ziet de kijker ook wel. Het merendeel van de speciale effecten is gewoonweg formidabel. Maar jammer genoeg voel je ook hier wat twijfel. Nu en dan komen de effecten iets te ‘gamerig’ over, waardoor de lijn tussen een game en een film soms behoorlijk dun lijkt te worden. Desalniettemin levert Jones een visueel erg prikkelende film af. Je kan dan ook alleen maar stellen dat Duncan Jones de juiste man was, op de juiste plaats en dat op het juiste moment.

Het verdict

Warcraft: The Beginning is jammer genoeg niet wat de kijker ervan verwachtte. Het verhaal komt ongelooflijk traag op gang, waardoor het als kijker heel erg moeilijk is om er helemaal in mee te gaan. Wanneer het dan uiteindelijk allemaal toch op gang komt, voelt het een beetje flauw aan. Gelukkig zijn de personages in Warcraft: The Beginning wel goed uitgewerkt en levert de cast, geleid door Travis Fimmel, Ben Foster, Dominic Cooper en Paula Patton, ook degelijk werk. Duncan Jones levert na zijn schitterende Source Code (2011) een visuele parel, maar op narratief vlak stelt zijn Warcraft: The Beginning heel erg teleur. Desalniettemin is deze fantasyprent wel een aanrader, al is het al alleen om te genieten van de speciale effecten. Warcraft: The Beginning ligt vanaf 28 september 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu deze trailer.

koop-via-klein

Denk jij dat deze fantasyklepper Warcraft: The Beginning iets voor jou is? Spreekt het verhaal je heel hard aan of denk je net dat het heel flauw is? Ben jij een echte fantasyfan of laat het genre je maar koud? Ga jij deze film kijken? Laat het weten door hier te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *