Review – The Conjuring 2 (2016)

Informatie

Regie: James Wan
Cast: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Madison Wolfe, Frances O’Connor & Simon McBurney
Genre: Horror, mysterie, thriller
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 8 juni 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 12 oktober 2016

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

De wereld is compleet gek op horrorfilms. En dat merk je ongetwijfeld ook aan de hoeveelheid recensies van enge films je op onze website kan lezen. Er verschijnen er heel erg veel in de bioscoop, maar het gebeurt niet snel dat een horrorfilm het ‘meest enge’-etiket opgeplakt krijgt. Toen The Conjuring in 2013 in de bioscoop verscheen, was de wereld het daarover zonder meer eens. De film lokte enorme aantallen naar de zalen, dus een vervolg bleef niet uit. Dit jaar presenteerde Warner Bros. The Conjuring 2. Maar zorgt die film ook voor zo’n enge ervaring?

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

In The Conjuring 2 volgen we opnieuw paranormale experten Ed en Lorraine Warren. Het koppel helpt nog steeds families die door duistere entiteiten worden lastiggevallen. Maar het begint Lorraine, die met behulp van visioenen demonen kan wegjagen, zwaar te worden. Wanneer de dappere vrouw zelf door één of andere entiteit wordt lastiggevallen, wilt ze ermee ophouden. Net dan komt de Kerk langs met een uiterst interessant geval in het Verenigd Koninkrijk: een alleenstaande moeder en vier kinderen zouden lastiggevallen worden. Ed en Lorraine beslissen de familie te helpen, maar dit kan misschien wel de allergevaarlijkste zaak uit hun carrière worden. Loopt het allemaal goed af?

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Je hoeft er niet al te veel over te zeggen: ook The Conjuring 2 is een rasechte horrorfilm. Op zich is het verhaal ongelooflijk gemakkelijk. Het gaat net zoals in de vorige film gewoon over de Warrens die een familie in nood gaan helpen. Maar om ervoor te zorgen dat de film net iets anders is dan de eerste, zorgen de makers ervoor dat het verhaal helemaal niet eentonig is. In het begin van de film zitten de Warrens immers nog in Amerika en volg je als kijker twee aparte verhaallijnen. Je kijkt immers ook mee naar de onverklaarbare gebeurtenissen bij het Engelse gezin. En hoewel je weet dat die twee verhaallijnen uiteindelijk wel samen zullen smelten, zorgt het voor een aangenaam gevoel en de nodige variatie.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Wanneer de twee verhaallijnen uiteindelijk samenkomen, krijgt de film eigenlijk een soort van miniclimax. En dat is helemaal niet slecht. The Conjuring 2 is immers een behoorlijk lange film die misschien ergens wat saai zou kunnen worden. Maar zoals gezegd is er een miniclimax: het tweede deel van de film is ongelooflijk intens, spannend, eng en gewoonweg fenomenaal. De speciale effecten en de manier waarop de spanning telkens weer wordt opgebouwd, zorgen hier en daar voor echte kippevelmomenten. The Conjuring 2 is zonder meer enger dan zijn voorganger. En dat heeft de film natuurlijk ook te danken aan de aangename maar onheilspellende duistere sfeer die je doorheen de film ervaart.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal en de sfeer mogen dan wel goed zijn, voor een horrorfilm van dit kaliber is ook het acteerwerk van onschatbare waarde. En zoals we dat ook konden zien in The Conjuring (2013) is het ook deze keer weer ongelooflijk. Ed en Lorraine Warren, respectievelijk gespeeld door Patrick Wilson en Vera Farmiga, zijn fenomenale personages. Dat komt ongetwijfeld deels door het feit dat ze echt bestaan, maar ook het acteerwerk van Wilson en Farmiga brengt de personages naar een heel erg hoog niveau. Ook de alleenstaande moeder en haar vier kinderen worden door getalenteerde acteurs neergezet. De meest speciale rol – dat merk je wel als je de film zelf kijkt – is weggelegd voor Madison Wolfe. Het getalenteerde meisje speelt de rol van Janet op een formidabele manier.

Het verdict

Dat The Conjuring 2 net zoals zijn voorganger een heus horrormeesterwerk genoemd mag worden, is eigenlijk helemaal geen verrassing. Ook deze film wordt geregisseerd door James Wan, die zich zonder problemen een waar horrormeester mag noemen. Hij regisseert een knaller van een prent die de kijker op elk vlak tevreden stelt. De visuele verrassingen, het verhaal, het acteerwerk en de sfeer jagen de kijker geregeld de stuipen op het lijf. The Conjuring 2 is dus opnieuw een schitterende horrorfilm die je gezien moet hebben. De film ligt vanaf 12 oktober 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Durf jij de onheilspellende trailer te bekijken?

koop-via-klein

Ben jij een echte horrorfan en hou jij wel van films als The Conjuring 2. Spreekt het verhaal je aan of net helemaal niet? Denk jij dat dit een goede horrorfilm is of ben je daar niet van overtuigd? Zag je de film al in de bioscoop? Laat het allemaal weten door hier te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *