Estafette-race – De Tien: Beste Actrices

Soms is het ook eens tijd voor wat anders op onze website. Vorige week nodigde Nostra van De Filmkijker Screendependent uit voor een echte estafette-race. Het is de bedoeling dat wij na afloop het stokje doorgeven aan een volgende gelukkige. Deze estafette-race gaat over de tien beste actrices. Maar wie zijn echt de beste? Welke vrouwen behoren tot de crème de la crème van de filmwereld? Ontdek het nu samen met ons…

Over de estafette-race

de-filmkijker-de-tien-beste-actrices-estafette-race-e1476007746195

Het idee achter de estafette-race

Wat is het idee achter deze estafette race? Nostra stelde een lijst op van de actrices die volgens hem de beste zijn. Aan het einde van zijn artikel, gaf hij het stokje door aan Screendependent. Van ons wordt verwacht dat we één actrice uit de lijst halen en een nieuwe actrice voorstellen die volgens ons in het lijstje thuishoort. Natuurlijk moeten we telkens onderbouwen waarom die actrice er bij mag en waarom die andere er niet meer in hoort.

Ook aan het einde van dit artikel wordt het stokje weer doorgegeven aan een andere blogger. Het hoeft niet per se te gaan om een andere filmblogger.  Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan. Op het einde is er dan een consensus en zie je de lijst met de tien beste actrices volgens bloggend België en Nederland.

Geen estafette zonder regels

  • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd
  • Gebruik het logo van deze estafette-race in je post en link naar het originele bericht van Nostra. Hij blijft deze updaten zodat iedereen alle gerelateerde artikelen kan vinden. Ook een link naar het artikel van diegene voor jou kan nuttig zijn. Dat is immers leuk voor de lezers.
  • Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race

Deze negen actrices mogen rustig blijven staan

audrey-hepburnAudrey Hepburn

Audrey Hepburn is zonder twijfel één van de beste actrices in de wereld. De actrice schitterde in heel wat films die een Oscar behaalde en zorgde met haar prestatie in Roman Holiday (1953) zelf voor een gouden beeldje. En trouwens: ze is geboren in België. Dat zegt toch genoeg, niet?  

cate-blanchett

Cate Blanchett

Dat ook deze Cate Blanchett in dit lijstje opduikt is volkomen terecht. De Australische blonde actrice heeft al meermaals haar talenten bewezen. Denk maar aan de manier waarop ze Galadriël vertolkte in de bekende The Lord of the Rings-trilogie. Deze dame is klassevol, getalenteerd en dus gewoon een uitstekende actrice.

"Mad Max : Fury Road" Premiere - The 68th Annual Cannes Film Festival

Julianne Moore

Julianne Moore is één van die actrices waarvoor een grote hoop respect niet misplaatst is. Haar carrière begon dan misschien wel in een soap, ze groeide doorheen de jaren uit tot een fijne actrice. Ze speelt haar rollen op een overtuigende manier zoals alleen zij dat kan. Denk maar aan haar rakende prestatie in Still Alice (2014) en haar rol als President Alma Coin in The Hunger Games.

marilyn-monroe

Marilyn Monroe

Een icoon als Marilyn Monroe kan je maar amper uit een lijst als deze laten. Monroe was in haar tijd een knaller van een actrice. Ze vulde het scherm met haar persoonlijkheid en wist iedereen telkens weer aan het scherm te laten kleven. Monroe is tot op vandaag iemand die nooit vergeten zal worden.

meryl-streep

Meryl Streep

Deze fijne en getalenteerde vrouw hoort zonder discussie ook in dit rijtje. Ze heeft zoals iedere acteur of actrice wel eens mindere rollen gespeeld, maar het overgrote deel van haar werk is gewoon subliem. In films als Doubt (2008) en het recente Florence Foster Jenkins (2016) schittert ze als de beste.

kate-winslet

Kate Winslet

Wie Kate Winslet zegt, zegt waarschijnlijk ook meteen Titanic. En dat is terecht. In deze film uit 1997 bewees de actrice wat voor een topper ze wel niet was én is. Winslet is een veelzijdige actrice die veel rollen aankan. Drama, actie, komedie… Niets is voor deze vrouw teveel gevraagd.

marion-cotillard

Marion Cotillard

Deze Franse topactrice staat terecht in dit lijstje. Cotillard is bij het grote publiek wellicht vooral bekend als arthouse-ster, maar ze verscheen ook al in echte blockbusters. Zo verscheen ze in de fenomenale The Dark Knight-trilogie. En bovendien: ze heeft een zwak voor onze Matthias Schoenaerts sinds hun samenwerking in De Rouille et d’Os (2012).

Frances McDormand plays Olive Kitteridge in the four-hour HBO miniseries adapted from Elizabeth Strout's Pulitzer Prize-winning book of short stori

Frances McDormand

Ook deze Frances McDormand werd door Hollywood voor haar acteerprestatie in Fargo (1997) met een Academy Award beloond. Telkens je een film met McDormand kijkt, weet je dat het goed is. Het zou dan ook een schande zijn om haar niet op te nemen in dit lijstje met de beste actrices.

tilda-swinton

Tilda Swinton

En last but not least hoort ook deze fenomenalte Tilda Swinton in dit rijtje thuis. De Oscarwinnende Britse actrice is zonder meer één van de beste actrices die de wereld ooit mocht aanschouwen. Haar presence, haar acteerwerk én haar persoonlijkheid maken haar een ongelooflijk merkwaardig persoon.

Deze actrice mag naar huis: Katharine Hepburn

katharine-hepburn

Bij Screendependent hebben we van deze actrice eigenlijk niet echt veel werk gezien. Hepburn zal wellicht wel een uitstekende actrice zijn, maar we vonden dat er wel wat meer hedendaags jong talent in het rijtje van beste actrices mocht staan. Daarom – excuseer Katharine – moet deze actrice plaats maken voor iemand anders.

Deze topper komt erbij: Alicia Vikander

alicia-vikander

Alicia Vikander mag dan misschien wel heel jong zijn en heeft wellicht ook nog heel wat te bewijzen, de actrice hoort zonder twijfel bij één van de beste die we vandaag de dag in Hollywood vinden. Haar rol in Ex Machina (2015) vertolkte subliem en ook haar Oscarwinnende prestatie naast Eddie Redmayne in The Danish Girl (2015) was gewoon geweldig. Vikander heeft als actrice al een behoorlijk indrukwekkend parcours afgelegd en lijkt de komende jaren niet stil te gaan staan. Zo zien we ze binnenkort als Lara Croft in de gelijknamige actiefilm. Alicia Vikander hoort om deze redenen zonder twijfel in dit lijstje.

Deze blogger neemt het van Screendependent over

De volgende die zich aan deze moeilijke opdracht mag wagen is Joachim van Fresh Bananaz. Hopelijk stuur jij niet meteen de geweldige Alicia Vikander naar huis. We zijn benieuwd naar jouw keuze. Je hebt een week de tijd om een artikel in elkaar te boxen, succes!

14 reacties

  1. Prachtvrouw en een goede actrice vind ik Vikander. Al denk ik wel dat er andere actrices zijn die zich iets meer bewezen hebben. Maar ja, er staan ook nog vrouwen in die ik ook niet in de lijst zou opnemen. Wie weet komen we ooit aan de beurt!

  2. Vikander is fantastisch! Niet alleen als actrice trouwens…

    Mag er van mij zeker in blijven. Ik denk zelfs mijn favoriete actrice van dit moment. Ik ga niet voor niets tóch naar de schijnbaar teleurstellende film ‘The Light Between Oceans’…

  3. Ik ben wel fan van Vikander, dus je hoort me niet klagen 🙂 Maar om nu een actrice er uit te gooien omdat je er niet veel werk van hebt gezien….heb ik een beetje dubbel gevoel bij…misschien moet ik nog een regel toevoegen voor de volgende estafette 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *