Review – Triple 9 (2016)

Informatie

Regie: John Hillcoat
Cast: Casey Affleck, Chiwetel Ejiofor, Anthony Mackie, Woody Harrelson, Gal Gadot & Kate Winslet
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Distributeur: Entertainment One Benelux
Releasedatum bioscoop: 7 april 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 31 augustus 2016

© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Er is gelukkig nog geen overaanbod aan gangsterfilms. Nu en dan verschijnen er interessante en minder interessante films in het genre, maar over het algemeen zijn het er zeker niet te veel. De laatste echt goede film over maffia en criminaliteit was ongetwijfeld Johnny Depps Black Mass (2015). Op  31 augustus bracht Entertainment One Triple 9 uit op Blu-Ray en DVD. De interessante cast van die criminele thriller maakt je enorm enthousiast. Maar is dat ook helemaal terecht?

© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.

Triple 9 neemt ons mee naar Georgia in de VS, waar we kennismaken met een groepje corrupte politieagenten en criminelen. Wanneer de gevaarlijke Russische maffiabazin Irene één van hen begint te chanteren, hebben ze helemaal geen keuze meer. Ze moeten voor Irene een gevaarlijke bankoverval plegen, die ze tot een goed einde brengen. Maar dan begint het nog maar pas. Irene beveelt hen om de gevaarlijkste kraak ooit te doen, en dat van een overheidsgebouw. Niemand weet hoe, tot één van de agenten met een idee komt: ze moeten de politie weglokken met een ‘triple 9’, de politiecode voor een neergeschoten agent. Zal het uiteindelijk lukken om van Irene af te geraken?

© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.

Dat gangsterfilms een genre apart is, staat helemaal vast. Als je beslist om een film in dat genre te draaien, moet je aan zo veel elementen denken. Het verhaal moet er helemaal staan, de personages moeten geheel op punt zijn en je moet verschillende genres met elkaar kunnen verweven. Jammer genoeg doet Triple 9 dat niet allemaal even goed. De film begint met een knallende actiescene die de kijker meteen meezuigt in het verhaal. En dat is zeker niet slecht. Het doet je enthousiasme naar een hoog niveau reizen, maar dat is misschien geen al te goede zaak.

© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.

Het verhaal dat Triple 9 brengt heeft zeker een aantal interessante elementen. Het feit dat het gaat om corrupte agenten die als criminelen door de stad rijden en dat zij door Russische maffia worden gechanteerd, klinkt ongelooflijk entertainend. En dat is het ook allemaal. Jammer genoeg hebben de makers van deze film niet genoeg aan het verhaal zelf gedacht. De verschillende interessante elementen worden op een klunzige manier aaneengelijmd. Er zijn veel gaten in het verhaal, waardoor er heel wat momenten zijn die je gewoon niet begrijpt.

© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.

En dat is nog niet alles. Ook van de personages voel je dat ze nog niet helemaal op punt staan. Het hoofdpersonage Marcus is tamelijk goed uitgewerkt, maar de rest van de karakters zijn plat en leeg. Je krijgt een magere – of zelfs geen – achtergrond mee en wordt als kijker eigenlijk eenzaam achtergelaten. Het is dan ook moeilijk om sympathie voor de personages op te brengen of je ermee te vereenzelvigen. De magere personages maken het quasi onmogelijk om helemaal mee te gaan in het verhaal van Triple 9.

© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.
© 2015 999 Holdings, LLC. All Rights Reserved.

Gelukkig maakt het acteerwerk van de sterrencast heel veel goed. En die is behoorlijk indrukwekkend. Zo zie je in de film onder andere Gal Gadot, Kate Winslet, Norman Reedus, Woody Harrelson en Anthony Mackie. Allen komen overtuigend over, wat niet gemakkelijk is als je een mager personage naar het scherm moet brengen. Harrelson doet het voortreffelijk als ‘goede’ detective, maar de beste rol wordt gespeeld door Casey Affleck. De jonge broer van Ben Affleck speelt een idealist met een kantje en doet dat ongelooflijk sterk. Maar zoals we al zeiden: de hele cast doet het goed.

Het verdict

Regisseur John Hillcoat, die eerder films als The Road (2009) en Lawless (2012) presenteerde, levert de kijker een entertainende en interessante film. Jammer genoeg gaat de regisseur met een te grote nonchalance aan het werk. Zijn verhaal is net iets te mager en bevat net te veel gaten, waardoor het voor de kijker moeilijk is om zich ten volle te concentreren. Daarnaast zijn ook de personages niet helemaal goed uitgewerkt. Gelukkig trekt het goede acteerwerk van o.a. Casey Affleck het niveau van de film naar boven. Triple 9 is dus geen slechte gangsterfilm, maar hij voelt een beetje onaf. Je vindt de film nu op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk nu de trailer.

koop-via-klein

Zijn gangsterfilms helemaal jouw ding? Denk jij dat deze Triple 9 een goede film is? Ben jij benieuwd hoe de sterrencast het er vanaf brengt? Of laat het verhaal je maar koud? Zag je de film al in de bioscoop of wist je hem op DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Reageer nu hier.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *