Review – The Purge: Election Year (2016)

Informatie

Regie: James DeMonaco
Cast: Frank Grillo, Elizabeth Mitchell, Mykelti Williamson, Joseph Julian Soria & Betty Gabriel
Genre: Actie, horror, sciencefiction
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 29 juni 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 november 2016

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Als je vandaag een film tegenkomt die het nog maar een beetje goed doet, willen filmstudio’s er maar al te graag een vervolg aan toevoegen. Zeker bij horrorfilms, die relatief goedkoop zijn, is dat het geval. Kijk maar naar de hele Insidious-reeks, de Sinister-films en alle films die een link hebben met The Conjuring (2013). En hoewel niet iedere film steeds even kwalitatief in orde is, kan je het de studio’s niet kwalijk nemen. Het is en blijft een plezier om één van die films te kijken. Een andere franchise die sinds 2013 ook in filmland rondwandelt, is die van The Purge. Ook die reeks lokte immers heel wat nieuwsgierigen de bioscoopzaal in. Dit jaar bracht Universal Pictures de derde en laatste film in de reeks uit. Maar is het ook een waardig einde voor de filmreeks?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

In The Purge: Election Year zien we opnieuw de ervaren beveiliger Leo Barnes, die nu werkt als persoonlijke lijfwacht van Senator Charlie Roan. Zij werd 18 jaar geleden zelf het slachtoffer van de Zuivering. Haar familie werd brutaal uitgemoord en alleen zij overleefde de vreselijke nacht. Daar wil zij nu iets aan doen. Door op te komen als presidentskandidaat hoopt ze verkozen te worden om de Zuivering daarna voor eens en voor altijd uit de Grondwet te schrijven. Maar de leiders van de NFFA, een partij die lijnrecht staat tegenover Roans ideeën, zien een radicale machtswissel niet zitten. Barnes ruikt onraad en voelt dat er tijdens de komende Zuiveringsnacht heel wat staat te gebeuren. Zal het hem lukken om Roan doorheen de nacht te loodsen?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

The Purge: Election Year mag dan misschien de zoveelste film in deze franchise zijn, het is bij uitstek de interessantste. Het verhaal dat regisseur en schrijver James DeMonaco brengt, is zoals steeds in deze reeks weer ongelooflijk simplistisch. Het gaat wederom over een hoop mensen die worden achternagezeten en moeten zien te overleven. Maar in tegenstelling tot de eerste twee films in de Purge-reeks gaat het nu verder. Op één of andere manier sluit de film mooi aan bij de hedendaagse realiteit, aangezien het gaat over verkiezingen in de Verenigde Staten tussen een man en een vrouw. En dat maakt de film tot op het einde erg boeiend.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

DeMonaco blijft dus trouw aan de kern van de Zuivering, maar de uitwerking is dit keer veel sterker. En dat zie je ook aan de boeiende personages. Barnes, die we al kennen van zijn aandeel in The Purge: Anarchy (2014), is een mooi uitgewerkt personage wiens drijfveren nog duidelijker worden. Maar ook presidentskandidate Roan krijgt van de schrijver voldoende bagage mee. Ook de overige personages zijn verre van lege karakters die niet boeien. En ook dat is eigenlijk de allereerste keer voor de Purge-reeks. The Purge: Election Year brengt gewoon het mooiste, sterkste en meest volledige verhaal van de drie films en doet dat op een erg goede manier.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

En niet alleen het verhaal en de personages zorgen voor een sterkere film, ook de actiescenes zitten knap in elkaar. Wat je misschien wel jammer kan vinden, is dat het horror-element in deze film ver zoek is. Het gebeurt maar amper dat je echt schrikt van wat er in The Purge: Election Year gebeurt. Maar als je dan kijkt naar hoe knap de actiescenes in elkaar steken en hoe gevarieerd die zijn, vergeet je dat minpunt helemaal. Ook hier bezorgt de film je weer een mooie ervaring, want de spanning is op sommige momenten niet te snijden. James DeMonaco levert dus niet enkel een film die qua verhaal goed zit, ook de spanning en actie zitten goed in elkaar.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Natuurlijk is ook het acteerwerk belangrijk. Het merendeel van de castleden is redelijk onbekend, maar de hoofdrollen van Leo Barnes en presidentskandidate Charlie Roan zijn wel voor bekende koppen. Barnes wordt gespeeld door Frank Grillo, die wederom een sterke prestatie neerzet. De rol lijkt hem echt op het lijf geschreven. Roan wordt dan weer neergezet door Elizabeth Mitchell, die ook voor een heel erg geloofwaardige prestatie zorgt. Verder zien we ook Mykelti Williamson mooi acteren als winkeleigenaar Joe Dixon. Verder wordt de cast aangevuld met uitstekende acteurs.

Het verdict

Als je kijkt naar de hele filmreeks, komt deze The Purge: Election Year er zeker als de beste uit. Het verhaal brengt veel meer dan zijn voorgangers en er is zelfs een link met de realiteit. Ook de personages zijn voldoende uitgewerkt, wat het natuurlijk allemaal nog leuker maakt. James DeMonaco, die het verhaal schreef én de film regisseerde, levert een puike prestatie. Zijn film klopt op elk vlak, al is het af en toe net iets té eentonig. Gelukkig zorgen Frank Grillo en Elizabeth Mitchell voor knap en geloofwaardig acteerwerk. Er zijn dus ongetwijfeld betere films dan The Purge: Election Year, maar als je echt eens wil ontspannen en niet te veel wilt nadenken, is deze film een echte aanrader. Universal Pictures brengt de film op 16 november uit op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Heb jij alle films van The Purge al gezien en vond jij Election Year ook de beste? Zag je deze film al in de bioscoop of ben je van plan de DVD of Blu-Ray te kopen? Spreken het verhaal en de personages jou aan? Of niet? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *