Review – Andron (2016)

Informatie

Regie: Francesco Cinquemani
Cast: Alec Baldwin, Danny Glover, Leo Howard, Michelle Ryan & Gale Harold
Genre: Actie, sciencefiction, thriller
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum DVD: 15 november 2016

© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.
© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.

Recensie

In 2015 liep voor heel wat filmfanaten een fenomenale filmreeks op zijn einde. We kregen de allerlaatste film te zien over Katniss Everdeen en haar deelname aan The Hunger Games. En hoewel die films niet steeds even goed waren, wisten ze toch keer op keer heel wat bioscoopzalen vol te laten lopen. Die andere franchise over een hoop tieners die een revolutie willen ontketenen – ja, het gaat over The Maze Runner – volgde niet veel later. Ook die filmreeks sprak een soortgelijk publiek aan en werd een regelrecht kassucces. Het kan dan ook niet anders dat kleinere filmstudio’s ook met een soortgelijke film op de proppen komen. Zo bracht filmdistributeur Just Entertainment even geleden Andron uit. Maar hoort die film thuis tussen die magistrale blockbusters?

© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.
© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.

In Andron maken we kennis met tien jonge mannen en vrouwen. Ze weten niet meer wie ze zijn, waar ze zijn en hoe ze er komen. Na wat ronddwalen in de donkere plek, begrijpen ze dat ze in een soort doolhof belandt zijn. Ze moeten elkaar vertrouwen en leren kennen om zo heelhuids de uitgang van het enorme complex te bereiken. Maar dat is niet gemakkelijk, want vanop afstand manipuleert de machtige Adam alles en iedereen. En terwijl iedereen op zoek is naar aanwijzingen of proeven probeert op te lossen, beginnen herinneringen terug te komen. En dan wordt het pas gevaarlijk, want vertrouwen is ver zoek. Zullen de tien deelnemers elkaar alsnog kunnen vertrouwen en uit het vreselijke labyrint kunnen ontsnappen?

© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.
© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Andron is echt één van de meest typische films die je dit jaar kan ontdekken. Het gaat – alweer – over een post-apocalyptische wereld waarin – alweer – een hoop jonge mensen – alweer – gedwongen wordt om te vechten voor hun leven. Eerlijk, we hebben het de laatste jaren al genoeg gezien. Andron is dus eigenlijk niet meer dan een mix tussen The Hunger Games en The Maze Runner. Geen enkel element in het verhaal is vernieuwend, wat concentreren eigenlijk compleet onmogelijk maakt. Op geen enkel moment raakt de film je en dat is echt ongelooflijk jammer.

© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.
© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.

Niet alleen het feit dat de film alles klakkeloos kopieert is problematisch. Andron is ook gewoon een vreselijk uitgevoerde sciencefiction film. Alleen al bij de begingeneriek zie je hoe belachelijk slecht de CGI in deze film wel niet is. Soms wordt het zelfs compleet lachwekkend. Bovendien merk je ook net iets te hard dat de film gewoon in een leegstaande hangar werd gefilmd. De regisseur slaagt er dus niet in je echt dat post-apocalyptische gevoel te geven, iets waarin zowel The Hunger Games als The Maze Runner helemaal goed zitten. En ja, misschien mag je deze film visueel niet vergelijken met big-budget blockbusters, maar dan hadden ze het verhaal maar niet zo moeten kopiëren. Andron is visueel echt één grote rommel.

© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.
© 2014 Andron Films srl & Christie Movie Ltd. All Rights Reserved.

Los van het gemis aan originaliteit en het magere aanbod aan kwalitatieve speciale effecten, is er nog iets erger aan Andron. Regisseur en schrijver Francesco Cinquemani vergeet het verhaal achter het hele gebeuren uit te leggen. Je krijgt niets mee over het verleden van de wereld waarin de film zich nu afspeelt. En wat je krijgt, voelt ongelooflijk vaag aan. En ja, Andron probeert op die manier mysterieus over te komen, maar ook dat lukt op geen enkel moment. Het is gewoon een film met een flinterdun verhaal en personages zonder achtergrond. En daar heeft de filmkijker vandaag de dag echt geen nood meer aan, zelfs niet als je hersenloos wil ontspannen.

Het verdict

Andron is een vreselijk slechte film. Regisseur en schrijver Francesco Cinquemani kopieert op een slechte manier alle films in het post-apocalyptische genre en gooit er nog wat miserabele CGI bij. Het verhaal wordt op geen enkel moment interessant en de personages blijven op kilometers afstand van de kijker. Als je daarnaast ook nog eens merkt dat het acteerwerk van de hele cast, geleid door Alec Baldwin, bijzonder twijfelachtig is, weet je eigenlijk al genoeg. Andron is helemaal niet de moeite waard en schreeuwt om genegeerd te worden. De film wordt verdeeld door Just Entertainment en ligt sinds 15 november 2016 op DVD in de winkel. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Ben jij wel fan van films zoals The Hunger Games en The Maze Runner en ben je er van overtuigd dat deze Andron ook in dit rijtje thuishoort? Wil je de film op DVD kijken of toch maar liever niet? Spreekt het verhaal je aan? Laat het nu weten door hier onder te reageren.

2 reacties

  1. Vreselijke film. Volledig eens met je review. Ik had beter mijn vrouw aangeboden om in haar plaats de strijk te doen. Even vervelend, maar tenminste was het eindresultaat bevredigend geweest. Strijk gedaan en mijn vrouw content …. Crap movie of the year !
    Kan je hier ook nog eens nalezen : http://bit.ly/2fcUOrB
    🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *