Review – Jason Bourne (2016)

Informatie

Regie: Paul Greengrass
Cast: Matt Damon, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Julia Stiles, Vincent Cassel & Riz Ahmed
Genre: Actie, thriller, drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 10 augustus 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 30 november 2016

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Hoe je het ook draait of keert, de wereld is en blijft compleet in de ban van actiehelden. Filmstudio’s hebben dat natuurlijk ook helemaal door. Het is dan ook geen verrassing dat we een nieuwe film in de Hitman-reeks zagen en dat Belga Films een nieuwe Transporter-film op het Belgische publiek losliet. En natuurlijk is dé actieheld bij uitstek de Britse superspion James Bond. De laatste twee films, Skyfall (2012) en Spectre (2015), lokten dan ook heel wat cinefielen naar de bioscoopzalen. Maar die James Bond heeft ook zijn Amerikaanse tegenhanger: de gevaarlijke quasi-geest Jason Bourne. En dit jaar kregen we ein-de-lijk nog eens een film over zijn personage te zien. Maar kan de film de originele trilogie overtreffen?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Jason Bourne neemt ons mee naar Griekenland. Bourne verblijft aan de Grieks-Albanische grens en is compleet van de radar verdwenen. Maar wanneer een ex-CIA-agente vanuit Ijsland de computers van de CIA hackt en een aantal gevoelige documenten weet te stelen, neemt zijn contact op met Bourne. Na jaren van leven in totale rust, moet Jason Bourne opnieuw risico’s trotseren. Bourne ontdekt wat er in de gestolen bestanden staat en na het winnen van meer informatie heeft hij slechts één keuze: het opnieuw opnemen tegen de top van de CIA. En net dan komt er hulp van binnen de CIA zelf. Zal het Bourne lukken om eindelijk een einde te maken aan de ellende waarin hij al jaren leeft?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het verhaal van deze vierde film in de originele Jason Bourne-reeks – er is ondertussen ook een spin-off geweest met Jeremy Renner – is eigenlijk redelijk klassiek. Zoals steeds in de filmreeks wordt Jason Bourne opnieuw achternagezeten door een hoop CIA-agenten terwijl de arme man meer te weten probeert te komen over zichzelf en de reden waarom hij nu Jason Bourne is. Het is dan ook de eerste film die echt duidelijkheid geeft over het hoe en waarom de ex-agent een echte moordmachine is geworden. Op dat vlak stelt Jason Bourne wel tevreden, maar het verhaal beperkt zich gelukkig niet tot deze kern.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het is misschien allemaal wat afgezaagd geworden. De originele trilogie, die telkens op één van de boeken van Robert Ludlum gebaseerd was, wisten telkens een soort maatschappelijk probleem aan te kaarten. Was het niet op politiek vlak, dan ging het wel over iets economisch. Ook deze film doet dat weer, maar er is één groot probleem: alles wat je te zien krijgt weet je gewoon al. Zo kaart deze Jason Bourne-prent het privacyprobleem van sociale media aan, de onmacht van de gewone burger in die materie en de inmenging van overheden in het beleid van die websites. En ja, het mag dan misschien wel sterk ogen, maar we weten het allemaal al. Jason Bourne brengt qua boodschap dus niets nieuws onder de zon.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het verhaal mag dan misschien niet op elk vlak even hard overtuigen, Jason Bourne is en blijft een echte knaller van een film. De prent gaat aan een aangenaam tempo vooruit – al wordt er bij sommige actiescenes net iets te lang stilgestaan –  en wat je te zien krijgt is een ware streling voor het oog. Ook deze actiethriller van regisseur Paul Greengrass is perfect gemonteerd en geproduceerd. Niets aan de film zelf kan je echt slecht noemen. De actie zit helemaal op punt, de spanning wordt perfect opgebouwd en ieder shot is essentieel. Greengrass levert dus op visueel vlak wederom een echte voltreffer. Jason Bourne is dus zeker geen mislukking.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.
© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Ook het acteerwerk is om je vingers bij af te likken. Opnieuw zijn de personages mooi uitgewerkt en begrijp je waarom iedereen handelt zoals hij handelt. Matt Damon, die je zonder twijfel een uitstekend acteur kan noemen, doet het opnieuw schitterend als gevaarlijke ex-CIA-agent Jason Bourne. Damon heeft nog steeds plezier in die rol. De beste nieuwkomer in deze reeks is de getalenteerde en Oscarwinnende Alicia Vikander. Zij belichaamt eigenlijk de nieuwe wind in de film, die zich dus vooral focust op het ‘cyber’-element. Vikander bezorgt de kijker weer een knaller van een acteerprestatie. Verder zie je in de film ook een hemelse Tommy Lee Jones, Vincent Cassel en Julia Stiles

Het verdict

Een echte topper is Jason Bourne niet. Het verhaal zoekt net zoals de vorige delen een link met onze maatschappij, maar deze keer voelt het allemaal wat achterhaald. Paul Greengrass levert misschien wel een film die qua verhaal iets teleurstelt, visueel is het allemaal wel ongelooflijk knap. De actie, de shots, de spanning… alles is schitterend. En niet alleen Greengrass schittert, ook Matt Damon doet het opnieuw voortreffelijk als Jason Bourne. Als je naast hem ook nog eens perfecte prestaties van Alicia Vikander en Tommy Lee Jones ziet, weet je meer dan genoeg. Jason Bourne is een ontspannende film die je niet mag missen. Bekijk de spectaculaire trailer nu.

koop-via-klein

Zag jij deze nieuwe film in de Jason Bourne-reeks al in de bioscoop of wachtte je op de DVD of Blu-Ray? Spreken het verhaal en de personages je aan? Of denk je dat het helemaal geen goede film is? Laat het weten door nu hier onder een reactie te plaatsen met je mening.

2 reacties

  1. Inderdaad geen topper en het bevat een aantal momenten die ik niet in deze film vond passen (zoals de achtervolging in Las Vegas). Toch biedt het wel wat entertainmentwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *