Review – Edge of Winter (2016)

Informatie

Regie: Rob Connolly
Cast: Joel Kinnaman, Tom Holland, Percy Hynes White, Rossif Sutherland & Shiloh Fernandez
Genre: Drama, thriller
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment
Releasedatum DVD: 2 november 2016

© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Een vaderfiguur is – in de mate van het mogelijke – van essentiëel belang in de opgroei van het kind. Voor velen onder ons is een papa iemand waar je altijd naar kan opkijken en waar je bovendien een heleboel dingen van leert. Je vader leert je fietsen, rijden enzovoort. Maar wat als je die vaderfiguur niet hebt? Wat als je ouders bijvoorbeeld beslissen te scheiden en je je vader niet meer vaak ziet? Daarover gaat Edge of Winter, een winterse dramafilm met Suicide Squad-ster Joel Kinnaman. Maar is deze dramathriller de moeite waard?

© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.

In Edge of Winter maken we kennis met Bradley en Caleb. De twee jonge pubers wonen al een ruime tijd bij hun moeder, die ondertussen een nieuwe partner heeft gevonden. Wanneer hun mama en Ted voor een tijdje op reis gaan, moeten de twee broers naar hun vader Elliot. Caleb ziet het wel zitten en wil er dolgraag het beste van maken, maar Bradley vind het allemaal niet zo leuk. Maar wanneer hun vader hen meeneemt in de prachtige Canadese natuur om daar te leren schieten, loopt het helemaal mis. De auto valt in panne en de drie moeten in het winterse landschap zien te overleven. Bradley en Caleb merken echter al gauw dat het echte gevaar niet de koude is, maar hun bloedeigen vader. Zullen de broers dit onverwachte avontuur heelhuids doorstaan?

© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal van Edge of Winter oogt meteen heel interessant. Natuurlijk zijn er al wel meerdere films gemaakt over gescheiden ouders en hun kinderen en is het onderwerp niet meteen heel vernieuwend. Toch weet Edge of Winter vanaf de allereerste seconde je aandacht helemaal mee te krijgen. Je weet bovendien ook meteen waarover de film zal gaan en de dramatische toon van het verhaal is er ook meteen. Daarnaast merk je ook dat de film vol zit met mooie personages: een totaal verloren gelopen vaderfiguur, de lieve naïeve zoon en de sceptische puberende tiener. De mix van deze personages zorgt er natuurlijk voor dat de film voldoende dynamiek heeft.

© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.

Edge of Winter is vooral een film die je echt goed kan begrijpen. Want na verloop van tijd krijgt Elliot te horen dat zijn kinderen samen met hun moeder naar Londen gaan verhuizen. En of je nu (al) kinderen hebt of niet, je kan je er wellicht wel iets bij voorstellen dat iemand je kinderen zomaar van je wegneemt. In Edge of Winter is dit echt het kantelpunt van het verhaal. Want de vader die voortdurend goed wil doen voor zijn zoons, wordt plots enorm protectionistisch en maakt een beslissing die zowel zijn leven als dat van zijn kinderen helemaal gaat veranderen. En hoewel dit misschien wel erg goed in het verhaal past, voelt het toch een beetje vreemd aan.

© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.

Het moment waarop er bij vader Elliot iets breekt, zorgt ervoor dat de film plots een totaal andere kant uitgaat. Het eerste deel van Edge of Winter is immers een braaf, lief en aangenaam drama over twee zonen die proberen de band met hun vader te herstellen. Het tweede deel wordt een soort van enge en claustrofobische thriller die het eerste deel eigenlijk echt oneer aandoet. Want de mooie personages worden weggeduwd en de interessante dramatische verhaallijnen lijken in het tweede deel zelf helemaal verdwaalt. En dat is jammer, want die dramatische focus maakte de film ongelooflijk boeiend. Rob Connolly, die met Edge of Winter zijn allereerste langspeelfilm presenteert, is er misschien nog niet helemaal klaar voor.

© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Wild Ontario Men Inc. and Baker Boys Productions Inc. All Rights Reserved.

Gelukkig maakt het acteerwerk van de kleine maar voortreffelijke cast heel veel goed. De rol van de zelf helemaal verdwaalde vader Elliot Baker wordt knap neergezet door de getalenteerde Joel Kinnaman. Hem ken je wellicht het beste van zijn rol als Rick Flag in Suicide Squad (2016) of de titelrol in Robocop (2014). De twee zonen, Brad en Caleb, worden dan weer knap vertolkt door respectievelijk Tom Holland en Percy Hynes White. Die eerste zie je trouwens binnenkort in de Spiderman-reboot Spiderman: Homecoming. Verder wordt de cast aangevuld met Rossif Sutherland en Shiloh Fernandez, die beide erg kleine rollen hebben.

Het verdict

Edge of Winter is zonder twijfel een heel erg interessante kleine dramafilm. De kern van het verhaal, zijnde een vader en zijn twee zonen die op avontuur trekken in Canada, wekt meteen je interesse en weet deze over het hele verhaal ook mooi vast te houden. Jammer genoeg kantelt de film na verloop van tijd helemaal om, waardoor het eerste deel van het verhaal een beetje in diskrediet wordt gebracht. Desalniettemin zorgen Joel Kinnaman, Tom Holland en Percy Hynes White voor schitterend acteerwerk, wat alles dan weer beter maakt. Rob Connolly moet misschien nog wel wat sleutelen aan zijn manier van verhaal vertellen, de beelden die hij maakt zien er schitterend uit. Edge of Winter is dus een meer dan middelmatige dramafilm die je best een kans mag geven. De film wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 2 november 2016 in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

edge-of-winter

Ben jij een echte dramafan en hou je van dramafilms? Ben je evan overtuigd dat de cast knap acteerwerk levert? Spreken het verhaal en de personages je aan? Of zeggen ze je maar niets? Ga jij de film op DVD kijken? Laat het weten door hier te reageren en je mening te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *