Review – The Neon Demon (2016)

Informatie

Regie: Nicolas Winding Refn
Cast: Elle Fanning, Jena Malone, Bella Heathcote, Abbey Lee, Karl Glusman & Keanu Reeves
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Cinéart
Releasedatum bioscoop: 15 juni 2016
Releasedatum DVD: 28 oktober 2016

© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.
© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.

Recensie

De meeste fillms die jij in de bioscoop gaat kijken, zijn wellicht echte Hollywood-blockbusters. En daar is niets mis mee. Zo ben je dit jaar wellicht naar de cinema gegaan voor knallers als Fantastic Beasts and Where to Find Them of Star Trek Beyond. Maar gelukkig is de filmwereld een pak groter dan dat. Kleinere distributeurs als Cinéart, Imagine en Lumière brengen in België nu en dan echte arthousefilms naar het witte scherm. Één van die releases die we dit jaar konden ontdekken, is The Neon Demon, een horror-thriller van Nicolas Winding Refn. Maar is deze arthousefilm ook echt de moeite waard?

© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.
© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.

In The Neon Demon volgen we het doen en laten van de 16-jarige Jesse. Aangezien ze geen ouders, familie of andere kennissen heeft, beslist Jesse een grote stap in haar leven te zetten: verhuizen naar Los Angeles om daar een succesvolle modecarrière te starten. Haar schoonheid wordt al snel opgemerkt door modellenbureaus en fotografen, maar ook andere modellen zien de bloedmooie Jesse opdrachten van hen wegsnoepen. De jonge tiener moet op haar hoede zijn, want schoonheid is meer dan een troef alleen. Het kan ook levensgevaarlijk zijn, zeker als ze merkt dat drie vrouwen jaloers zijn op haar succes en ze alles willen doen om haar schoonheid te bezitten. Zal Jesse overleven in de harde modewereld?

© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.
© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.

The Neon Demon begint op een aangename manier. Hoewel de begingeneriek van de film een beetje vreemd oogt, start de film al snel en goed. Je krijgt meteen de protagonist te zien en weet waar de hele film over zal gaan: het proberen te veroveren van de modewereld. De jonge Jesse loopt als een soort jong veulen in een degoutante wereld vol jaloezie en hoge eisen. Het verhaal van deze arthouseprent is dan ook interessant, want regisseur-schrijver Nicolas Winding Refn wil met zijn film onder andere aankaarten hoe verschrikkelijk het wel niet is om model te zijn. En daar slaagt hij ook helemaal in. Refn bezorgt de kijker een film met een duidelijke boodschap.

© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.
© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.

Samenhangend met het model zijn, gaat de film ook over schoonheid. Wat is mooi, wat is dat niet? Wat is perfect, wat is dat niet? The Neon Demon behandelt heel wat onderwerpen die daarmee samenhangen: jaloezie, narcisme en de potentieel fatale gevaarlijkheid van schoonheid.  Refn laat er geen gras over groeien en maakt duidelijk hoe zijn visie op de hele modewereld is. Hij vind het duidelijk heel gevaarlijk, maar weet ook dat het voor jonge aspirant-modellen heel aantrekkelijk oogt. The Neon Demon speelt voortdurend met die twee elementen: het gevaarlijke en het aantrekkelijke. En dat maakt het soms wel wat lastig.

© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.
© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.

De regisseur brengt een film die visueel echt een streling is voor het oog. De vele stiltes, kleurrijke effecten en vreemde elementen versterken het hele verhaal, al wordt het hier en daar misschien net iets te veel. Na verloop van tijd wordt de film immers een gigantische mengelmoes en lijkt Refn zijn focus helemaal te vergeten. Anders dan de erg smakelijke film Drive (2011) focust de Deense man in deze film veel te hard op het artistieke. Je kijkt voortdurend naar een film die vernuftig in elkaar steekt, maar het verhaal dreigt na verloop van tijd helemaal te verdwijnen. En dat is jammer, want Refn heeft meermaals bewezen dat hij dat evenwicht wel kan bewaren.

© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.
© 2016 Space Rocket, Gaumont, Wild Bunch. All Rights Reserved.

Gelukkig zorgt de cast voor een – op z’n zachts gezegd – heel indrukwekkende acteerprestatie. Die wordt geleid door de ongelooflijk getalenteerde Elle Fanning, die je eerder zag als Aurora in Maleficent (2014). Haar prestatie is feilloos, zeker als je in het achterhoofd houdt dat ze tijdens het filmen zelf slechts 16 jaar oud was. Ze straalt maturiteit en geloofwaardigheid uit. Naast Fanning zien we The Hunger Games-actrice Jena Malone schitteren, die op voortreffelijke wijze een heel vreemde rol naar het witte doek brengt. Verder zien we ook Abbey Lee en Bella Heathcote de revue passeren. Ook Keanu Reeves speelt in deze thriller een heel kleine rol.

Het verdict

The Neon Demon is een interessante film over de modewereld. Natuurlijk weet iedereen al lang dat het niet eenvoudig is om daar aan de slag te gaan, maar Nicolas Winding Refn maakt dat op een visueel heel prikkelende manier duidelijk. Zijn boodschap is sterk, maar jammer genoeg vervaagt die naar het einde toe. Refn ruilt zijn verhaal in voor visuele perfectie, terwijl een perfecte mix tussen de twee een betere optie was geweest. Gelukkig zorgt de getalenteerde Elle Fanning voor knallend acteerwerk. Als je houdt van speciale films die niet steeds even duidelijk maken waarover ze net gaan, dan is The Neon Demon de geknipte film voor jou. Maar wees gewaarschuwd: het is écht een vreemde film. Je vindt deze horror-thriller sinds 28 oktober 2016 op DVD. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Ben jij grote fan van het werk van Nicolas Winding Refn en denk je dat ook deze The Neon Demon een echte voltreffer is? Zag je de film al in de bioscoop? Spreken het verhaal en de personages je aan of net helemaal niet? Laat het weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *