Review – Eye in the Sky (2016)

Informatie

Regie: Gavin Hood
Cast: Helen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul, Iain Glen, Barkhad Abdi & Jeremy Northam
Genre: Drama, oorlog, thriller
Distributeur: Entertainment One
Releasedatum bioscoop: 12 mei 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 september 2016

© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.
© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Ondanks de inspanningen van heel wat organisaties, overheden en individuen, moeten we ook vandaag met spijt zeggen dat oorlogen nog steeds bestaan en wellicht ook gaan blijven bestaan. Al sinds het begin van de mensheid zijn we altijd bezig met macht en aanzien en dat gaat zeker niet veranderen. De manier waarop die machtsstrijd gevoerd wordt daarentegen verandert wel. Ooit liepen we met stenen naar elkaar toe en nog niet zo lang geleden waren er enorme schietgevechten aan het front. Het laatste decennium is er echter nog een nieuwere versie van oorlogsvoering bijgekomen: drones. En daarover gaat Eye in the Sky, een dramatische oorlogsthriller met Helen Mirren.

© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.
© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.

In Eye in the Sky nemen we een kijkje in het leven van Kolonel Katherine Powell. Samen met haar Amerikaanse collega Ed Walsh en de Britse Generaal Benson leidt ze een antiterrorisme-operatie in Kenia. Het multinationale team volgt alles op de voet via drones en andere geavanceerde opnameapparatuur. Wanneer Powell van één van haar agenten te horen krijgt dat de bekeerde en gevaarlijke geradicaliseerde Susan Helen Danford zich samen met een aantal bekende terroristen in een huis in Kenia bevindt, moet ze een moeilijke knoop doorhakken. Gaan ze door met de geplande arrestatie of bombarderen ze het huis en dus de terroristen? Samen met Walsh en Benson bekijkt ze wat de meest plausibele oplossing is.

© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.
© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.

Eye in the Sky is niet de eerste film die het probleem van drone-oorlogen aankaart. Zo zagen we vorig jaar al Good Kill, een aangrijpende dramafilm over een aantal dronepiloten in de Verenigde Staten. Net zoals die film met Ethan Hawke focust Eye in the Sky op het van op afstand bombarderen van doelwitten in Afrika. En zo’n film is meer dan welkom, want eigenlijk is het toch wel vreselijk. Dagelijks wordt er in de hele wereld heel wat gebombardeerd met toestellen die bestuurd worden vanuit een kleine cabine nabij Las Vegas, Nevada. Is het niet moeilijker om zelf echt de trekker over te halen wanneer je recht in iemands ogen kijkt? Dat is misschien wel te kort door de bocht, want Eye in the Sky toont dat de dronepiloten ook last hebben van heel wat gewetenswroegingen.

© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.
© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.

Gelukkig vertelt Eye in the Sky veel meer dan dat. De film legt het hele systeem bloot achter een droneaanval. Naast het persoonlijke aspect en de problemen die je als persoon hebt, gaat de film ook over het juridische en het politieke aspect van het hele gebeuren. De film laat zien dat er veel meer mensen betrokken zijn bij zo’n aanval dan dat je aanvankelijk dacht. En dat maakt Eye in the Sky eigenlijk ontzettend interessant, want de gewone man in de straat moet zulke dingen ook weten. Naast heel dat apparaat achter die aanval, gaat deze oorlogsthriller ook over de zogezegde ‘collateral damage’. Want uiteraard zullen er steeds onschuldige mensen mee sterven bij zulke aanvallen. Eye in the Sky kaart die problematiek aan op een heel gevoelige manier: een klein meisje dat steeds in de weg loopt… Hoe moeten ze hier mee omgaan?

© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.
© 2016 eOne Films (EITS) Limited. All Rights Reserved.

De personages die je in Eye in the Sky ziet zijn stuk voor stuk geloofwaardig en mooi uitgewerkt. Het zijn allemaal begrijpelijke personages die doorheen het verloop van de film een mooie ontwikkeling doormaken. En dat maakt de film nog sterker, want als kijker kan je je steeds met één van hen vereenzelvigen. Dat komt natuurlijk ook door het voortreffelijke acteerwerk van de gehele cast. De hoofdrol van Kolonel Powell wordt knap neergezet door Oscarwinnares Helen Mirren. Zij draagt de film helemaal en doet dat nagenoeg perfect. Ook de recent overleden Alan Rickman kan je in deze prent voor een laatste keer zien schitteren. De man bewijst met zijn rol als Generaal Frank Benson wat voor een topper hij wel niet is. Verder zien we ook nog Aaron Paul en Game of Thrones-ster Iain Glen de cast aanvullen.

Het verdict

Eye in the Sky is een heel interessante en entertainende film over een onderwerp dat ons allemaal aangaat: de oorlog met drones. De film laat heel mooi zien hoe een aanval met drones er aan toegaat en dat het vaak niet zo eenvoudig is als men eigenlijk denkt. Ergens zou je misschien wel kunnen stellen dat de film de gehele problematiek net iets té fel goedpraat. Op vlak van het verhaal staat de film er dus helemaal, maar ook visueel ziet het hele plaatje er behoorlijk indrukwekkend uit. Regisseur Gavin Hood, die in 2013 Ender’s Game regisseerde, doet het voortreffelijk. De film is mooi gemonteerd en aangenaam om naar te kijken. Ook het acteerwerk zit helemaal goed. Helen Mirren, Alan Rickman en Aaron Paul bezorgen de kijker een enorm aangename filmervaring. Eye in the Sky is dus een niet te missen én boeiende dramatische oorlogsthriller. De film ligt sinds 7 september 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Denk jij soms aan de vele doden die vallen door een aanval met een drone? Sta je soms stil bij het ‘onpersoonlijke’ aspect van oorlogsvoering op die manier? Denk je dat Eye in the Sky een goede film is of helemaal niet? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *