Review – The Transporter Refueled (2015)

Informatie

Regie: Camille Delamarre
Cast: Ed Skrein, Ray Stevenson, Loan Chabanol, Gabriella Wright & Tatiana Pajkovic
Genre: Actie, thriller, criminaliteit
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 30 september 2015
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 januari 2016

© 2015 Europacorp - TF1 Films Production. All Rights Reserved.
© 2015 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

Recensie

Vandaag zien we in filmland heel wat actiehelden de revue passeren. Sommige acteurs worden altijd gecast voor een knallende actiefilm en bij de meeste zien we dat ook graag. Denk maar aan de geweldige Liam Neeson, die al sinds 2008 dé belichaming is van de hele Taken-wereld. Een andere Hollywoodster die het voortreffelijk doet als actieheld, is Jason Statham. Zijn accent, presence én netheid zijn al jaren de dingen waarmee hij Hollywood verovert. De meest bekende filmreeks waarin de Britse topper schitterde, is ongetwijfeld Luc Bessons The Transporter-reeks. Vorig jaar zagen we voor het eerst een nieuwe actieheld in de huid kruipen van chauffeur Frank Martin. Maar is dat ook een goeie zaak?

© 2015 Europacorp - TF1 Films Production. All Rights Reserved.
© 2015 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

The Transporter Refueled doet ons opnieuw onderdompelen in de wereld van de getalenteerde chauffeur Frank Martin. Hij is een voormalig lid van een speciale eenheid, maar verdient nu de kost als chauffeur. Hij levert vreemde pakketjes voor nog vreemdere figuren. Wanneer zijn vader hem op een dag in het zuiden van Frankrijk komt bezoeken en ze een gezellige avond tegemoet gaan, loopt alles echter verkeerd af. Vier verleidelijke vrouwen zorgen ervoor dat Martin Junior en Senior verwikkeld geraken in een afrekening in het prostitutiemilieu. Al snel ontdekt Frank dat dé man achter de vrouwenhandel een oude bekende is. Om die uit te schakelen moet Martin zijn grootste talent gebruiken: snelle wagens. Zal het allemaal goed aflopen?

© 2015 Europacorp - TF1 Films Production. All Rights Reserved.
© 2015 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

Dat The Transporter in film- er serieland een erg gevraagde franchise blijft, staat vast. In 2012 zagen we nog de ietwat floppende Transporter: The Series en nu is er dus een nieuwe film. Het jammere is dat Refueled de originele trilogie, die eigenlijk echt schitterend was, compleet lijkt te negeren en dus een reboot is. Het had misschien beter geweest als de makers van deze actiethriller ervoor hadden gekozen om een prequel te maken. Want doordat het een reboot is, voelt het hele verhaal gewoon aan als een regelrechte kopie van het origineel, aangevuld met een aantal hedendaagse actiesnufjes. En meer is deze actiefilm ook echt niet.

© 2015 Europacorp - TF1 Films Production. All Rights Reserved.
© 2015 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

The Transporter Refueled is een typische actiefilm. Er is geen enkel element in de film dat origineel of vernieuwend overkomt. Maar laat ons even eerlijk zijn, dat was ook helemaal niet de bedoeling van Luc Besson en zijn Franse regisseursvrienden. Ze wilden gewoon het internationale publiek terug onderdompelen in de wereld van de straffe transporteur en daar zijn ze zonder twijfel ook helemaal in geslaagd. De vele spectaculaire actiescenes en verschillende ontploffingen zorgen er uiteraard voor dat het entertainmentgehalte van deze reboot op een redelijk aangenaam niveau ligt. Je zal je bij het kijken van deze film nooit vervelen, al komt het verhaal hier en daar net iets te voorspelbaar over.

© 2015 Europacorp - TF1 Films Production. All Rights Reserved.
© 2015 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

Het meest opmerkelijke aan deze film is wellicht het hoofdpersonage Frank Martin, die in dit hoofdstuk wordt gespeeld door de bekende Ed Skrein. Om even je geheugen op te frissen: Ed Skrein zag je als Daario Naharis in het derde seizoen van Game of Thrones, voor Michiel Huisman de rol van hem overnam. Dat hij een rol in één van ’s werelds meest succesvolle reeksen ooit opgaf voor een plaatsje in deze nieuwe The Transporter-film is misschien een beetje vreemd. Toch kan je van Skrein niet slechts zeggen, want ook in deze film doet hij het voortreffelijk. Hij zet de rol van Frank Martin op een geloofwaardige manier neer, maar ergens blijf je toch de stijl van Jason Statham missen. Maar die doet nu mee met de grote jongens in de Fast and Furious-wereld.

© 2015 Europacorp - TF1 Films Production. All Rights Reserved.
© 2015 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

Op visueel vlak is de film dus helemaal in orde. Regisseur Camille Delamarre, die in 2014 Brick Mansions regisseerde met Paul Walker in de hoofdrol, bezorgt de kijker een aangename kijkervaring. Op rust mag je wel nooit rekenen, want The Transporter Refueled is één lange rit door een hobbelig actielandschap. Delamarre bewijst met zijn werk wel dat hij klaar is voor het echte Hollywood-werk, want visueel is The Transporter Refueled wel een voltreffer. Maar hoe kan dat ook anders: de film is vooral gefilmd in het hemelse zuiden van Frankrijk.

Het verdict

Uiteraard zijn er veel betere films dan deze The Transporter Refueled. Alleen al de originele trilogie met Brits topacteur Jason Statham steekt er met kop en schouders bovenuit. Desalniettemin slaagt de film compleet in zijn opzet: de kijker echt entertainen. Want de verschillende actiescenes en vele ontploffingen zien er behoorlijk spectaculair uit. Regisseur Camille Delamarre doet het dus zeker niet slecht. Ook de cast, geleid door Ed Skrein, overtuigt. Naast Skrein zien we immers ook Ray Stevenson als Martin Senior. De interactie tussen die twee is perfect. The Transporter Refueled is dus geen echte topfilm, maar als je je wil ontspannen en je graag actiefilms kijkt, is het een echte aanrader. De film ligt sinds 20 januari 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Heb jij het gevoel dat Jason Statham in deze film ontbreekt? Of denk je dat de film het zonder hem even goed kan? Ben je overtuigd door het verhaal en de cast of net helemaal niet? Heb jij de film op DVD of Blu-Ray? Laat het weten door nu een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *