Review – Everybody Happy (2016)

Informatie

Regie: Nic Balthazar
Cast: Peter Van den begin, Barbara Sarafian, Jeroen Leenders, Josse De Pauw & Leen Dendievel
Genre: Drama
Distributeur: Kinepolis Film Distribution & Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 28 september 2016
Releasedatum DVD: 27 januari 2017

© 2016 Eyeworks NV – Entre Chien et Loup – Kaapholland Film. All Rights Reserved.

Recensie

Op onze website lees je zonder twijfel veel te weinig over Vlaamse films, dat klopt. Films van bij ons zijn en blijven van een uitstekende kwaliteit. Denk maar aan de knallende film Black (2015) van de jonge Adil El Arbi en Bilall Fallah of De Premier van Erik van Looy. Over die laatste lees je binnenkort trouwens onze mening. En niet alleen de twee Marokkaanse toppers en Van Looy zijn uitstekende regisseurs, ook de immer sympathieke Nic Balthazar weet hoe hij het publiek met zijn films compleet kan boeien. In 2016 presenteerde Kinepolis Film Distribution zijn nieuwste film: Everybody Happy, een dramatische film met een erg interessante cast. Maar is het ook echt een knaller van een film?

© 2016 Eyeworks NV – Entre Chien et Loup – Kaapholland Film. All Rights Reserved.

In Everybody Happy worden we meegesleurd in de wereld van Vlaanderens beste komiek Ralph Hartman, die al jaren het Vlaamse publiek buikpijn van het lachen bezorgt. Maar wanneer Ralph ziet hoe de jongere komieken ook steeds beter en beter worden, begint hij aan zichzelf te twijfelen. Doet hij het allemaal wel goed? Heeft het allemaal nog wel zin? De vreselijke stem in zijn hoofd zorgt ervoor dat Ralph al snel aan de rand van de afgrond staat. Terwijl zijn manager Big Bonzo steeds meer en meer druk legt en Ralph nog gekker wordt van die hatelijke stem in zijn hoofd, is er gelukkig de zachte en lieve mede-komedienne Laura Maris die zijn probleem helemaal lijkt te herkennen. Zal Ralph deze moeilijke periode toch overleven en het nut van het leven toch nog kunnen inzien?

© 2016 Eyeworks NV – Entre Chien et Loup – Kaapholland Film. All Rights Reserved.

Everybody Happy is – laat ons daar meteen heel eerlijk in zijn – niet echt een film waar je dolgelukkig van wordt. De film focust immers op de dramatische kant en wordt hier en daar wat opgesmukt met aangename komische momenten die je af en toe even doen ontsnappen aan het hele verhaal. En dat is zeker een positief punt, want net zoals de personages dreig je na verloop van tijd in een regelrechte depressie te belanden. Jammer? Eigenlijk helemaal niet, want de scenarist-regisseur Nic Balthazar zorgt er op die manier voor dat je echt heel erg dicht bij de personages komt te staan. Over de hele lijn voel je goed mee en snap je wat de protagonisten doormaken. Everybody Happy maakt zijn titel niet helemaal waar, maar dat maakt het allemaal ook net zo bijzonder.

© 2016 Eyeworks NV – Entre Chien et Loup – Kaapholland Film. All Rights Reserved.

Het knappe aan deze Vlaamse dramafilm is ongetwijfeld hoe de regisseur het innerlijke stemmetje van Ralph echt visualiseert. Voortdurend loopt er een irritante man rond die ongelooflijk veel moeite doet om het hoofdpersonage te doen kraken. Ook dat is knap, omdat iedereen zich af en toe wel existentiële vragen stelt. Zeker als we al wat ouder zijn en we terugkijken op ons leven, vragen we ons af of we het allemaal wel goed hebben gedaan. Is ons leven op de juiste manier verlopen? Is er zelfs een juiste manie? Everybody Happy is wat dat betreft echt wel een schot in de roos, want veel films zijn veel te vrolijk en vergeten om eerlijk te zijn. De regisseur windt er geen doekjes om: sommige mensen zijn gewoon doodongelukkig. Maar moet je daardoor ook echt de moed laten zakken?

© 2016 Eyeworks NV – Entre Chien et Loup – Kaapholland Film. All Rights Reserved.

Dit klinkt allemaal wel behoorlijk dramatisch, maar eigenlijk valt dat echt wel goed mee. Soms wringt het wel dat dit ongelukkige leven zich afspeelt binnen een erg komisch milieu, maar ook dat is eigenlijk behoorlijk sterk. Gelukkig zorgt die wereld van stand-up comedy ervoor dat je meer dan eens echt moet lachen. Droge humor en tonnen cynisme maken de film echt verteerbaar. Regisseur Nic Balthazar zorgt er dus zonder twijfel voor dat zijn film er goed staat. Het had allemaal wel dat tikkeltje beter gekund, als de personages wat beter uitgewerkt waren. Want soms blijf je echt op je honger zitten en lijkt het verhaal wat zwakker te worden omdat je niet echt veel weet over de personages. Maar hoe dan ook, Everybody Happy is eigenlijk wel een film die echt nodig was en is.

© 2016 Eyeworks NV – Entre Chien et Loup – Kaapholland Film. All Rights Reserved.

De volledige cast bezorgt de kijker behoorlijk goed acteerwerk. De hoofdrol wordt gespeeld door de geweldige Peter Van Den Begin, die nog maar eens bewijst dat hij thuishoort in het lijstje met de beste acteurs van België. Naast de Antwerpse topper zien we ook Josse De Pauw als manager, Rik Verheye als Igor en Kamal Karmach als de allochtone komiek Faroek. Zij zorgen met hun rollen voor de komische noten in de film. Barbara Sarafian schittert als Laura Maris, die ervoor zorgt dat de rol van Van Den Begin steeds beter en beter tot zijn recht komt. En tot slot is het Jeroen Leenders die de irritante stem in het hoofd van Ralph speelt. Je stoort je echt aan zijn personage, maar dat is goed. Het is immers de bedoeling dat je hem irritant vindt.

Het verdict

Een knaller van een film is Everybody Happy helemaal niet. De ietwat té dramatische sfeer en de niet echt perfect uitgewerkte personages zorgen ervoor dat je als kijker af en toe echt niet weet wat je moet doen. Gelukkig is de film niet al te lang en gaat het verhaal aan een aangenaam tempo voorbij, waardoor je niet al te lang moet wachten op iets vrolijks. Maar hoe je het ook draait of keert, er zijn heel wat mensen die dagelijks met zichzelf worstelen en voortdurend vechten met allerhande existentiële vragen. In die zin is Everybody Happy zeker een film die nodig is. Er zitten veel sterke performances in en ook de manier waarop regisseur Nic Balthazar alles brengt is sterk, alleen is het eindproduct niet helemaal overtuigend. Everybody Happy  is een film die je best zelf eens een kans geeft, want een recensie over deze film is echt moeilijk te schrijven. Je vindt de film sinds 27 januari 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Denk jij dat Everybody Happy een goede film is of spreken de personages en het verhaal je helemaal niet aan? Denk je dat het allemaal veel te dramatisch is? Zag je de film al in de bioscoop of wachtte je op de DVD? Laat het weten door hier onder kort te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *