Review – Fifty Shades of Grey (2015)

Informatie

Regie: Sam Taylor-Johnson
Cast:Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Victor Rasuk & Luke Grimes
Genre: Drama, romantiek, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 11 februari 2015
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 9 juni 2015

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Rond Valentijn is het ongetwijfeld het perfecte moment om met je partner eens lekker te genieten van een romantische film. Dat kunnen thrillers, komedies of voor de echte fans zelfs knallende actiefilms zijn. Een echte aanrader voor een gezellige avond is zonder twijfel Simon Peggs prachtige romantische komedie Man Up (2015), die je van het eerste tot het allerlaatste moment echt met een geweldig gevoel opzadelt. Maar nu Fifty Shades Darker, de tweede film in de Vijftig Tinten-trilogie, eindelijk in de zalen speelt, zullen veel mensen wellicht daarvoor kiezen. Net zoals deze nieuwe film, werd de eerste prent Fifty Shades of Grey in 2015 aangekondigd als een wereldwijd fenomeen. Is de eerste film in de trilogie een echte Valentijns-aanrader voor mensen die hem nog steeds niet zagen?

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

In Fifty Shades of Grey volgen we het saaie leven van Anastasia Steele. Zij is een Engelse Literatuur-studente en zit samen met haar beste vriendin Kate op kot. Wanneer Kate omwille van één of andere reden haar interview met de steenrijke en bekende Christian Grey niet kan doen, beslist Anastasia om haar te vervangen. Bang en vol twijfels begeeft ze zich naar zijn kantoor en terwijl het interview vordert, ontstaat er een speciale en gespannen sfeer tussen de twee. Al snel voelen de twee zich erg tot elkaar aangetrokken, maar niemand durft echt een move te maken. Terwijl Christian de jonge Anastasia voortdurend blijft tegenkomen en zij niet goed weet hoe ze erop moet reageren, groeien de twee steeds dichter en dichter naar elkaar toe. Maar Christian heeft één groot geheim. Wat zal Anastasia doen als ze daar achter komt?

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Fifty Shades of Grey werd tijdens de marketing in 2014 en 2015 aangekondigd als een gigantisch fenomeen. Dat veel mensen zich hierdoor lieten misleiden, is dan ook geen echte schande. Het is inderdaad zo dat Fifty Shades of Grey een behoorlijk uniek project is. En toegegeven: het verhaal klinkt ook helemaal niet slecht. De interessante en mysterieuze sfeer aan het begin van de film doen je dan ook verlangen naar een even interessant vervolg van het verhaal. Maar helaas, deze eerste film in de o-zo-overroepen Vijftig Tinten-trilogie is ongelooflijk ongeloofwaardig. Alleen al de eerste scene die je in het verhaal moeten smijten, komt helemaal niet goed binnen. En die tendens blijft duren tot op het einde. Op geen enkel moment komt de film echt goed binnen bij de kijker.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Hoewel deze ietwat erotische thriller maar liefst twee uur duurt, maakt het verhaal hier en daar redelijk grote sprongen. Vaak blijf je als toeschouwer echt achter en krijg je niet de tijd om even na te denken. De regisseurs en scenaristen van het verhaal willen de kijker dan ook echt als een achterlijk iets beschouwen. De sprongen in het verhaal maken dat er enorme plotholes zijn die de film gewoonweg slecht maken. Het verhaal zit slecht in elkaar en komt zelfs amateuristisch over. Na verloop van tijd vraag je je immers af of er nog wel een verhaal in zit, want naar het einde toe is het enige dat je ziet een hoop mislukt vlees dat met zichzelf ligt te worstelen in één of ander bed.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het probleem is dus dat de film veel te veel wil focussen op het erotische. Dat is misschien geen slechte zet, aangezien het verhaal toch zo onnozel overkomt. Jammer genoeg is ook het seksuele in de film niet echt van een hoog niveau. Van een film die zich louter op deze kant focust, mogen we immers wel seksscenes van de bovenste plank verwachten. Niets is minder waar, want er zijn films die het zelfs op dit vlak veel beter doen. Fifty Shades of Grey lijkt gewoon een film die op elk vlak echt compleet tekortschiet en dat is onbegrijpelijk, zeker omdat hij zulke ongelooflijk hoge verwachtingen bij de kijker oogstte. Die worden dus op geen enkel moment en op geen enkel vlak waargemaakt. Merk trouwens ook op dat Anastasia meer dan honderd keer gedurende de film irritant op haar lip bijt.

© 2015 Universal Studios. All Rights Reserved.

Niet alleen het verhaal en de erotiek in de film laten te wensen over, ook het acteerwerk is gewoon om mee te lachen. Dakota Johnson is ronduit belachelijk in de rol van Anastasia. Ze acteert helemaal niet goed en dat maakt het voor de kijker ook niet echt gemakkelijk. Haar personage is al zo leeg en door de barslechte performance kan de kijker op geen enkel moment met haar meevoelen. Maar ook Jamie Dornan doet het ronduit slecht als de mysterieuze Christian Grey. Het staat vast dat de twee echt elkaars gelijken zijn, alleen op een zeer negatieve manier. Verder wordt de cast aangevuld door onbekende acteurs wiens acteerprestaties helemaal verloren gaan door dat van de protagonisten. Fifty Shades of Grey is gewoon echt één groot misbaksel.

Het verdict

Hoewel het verhaal en de sfeer bij de kijker iet of wat interesse weten te ontfrutselen blijft Fifty Shades of Grey één van de allerslechtste films die de laatste jaren in onze zalen te bezichtigen was. De film schiet echt in elk opzicht compleet tekort. Het verhaal is belachelijk, er zijn weinig tot geen subplots en het acteerwerk is gewoon lachwekkend. Als je daarbij ook nog eens merkt dat de regie van Sam Taylor-Johnson het geheel niet echt aan elkaar weet te lijmen, kan je maar één conclusie trekken. Fifty Shades of Grey is een project dat nooit naar de cinema had mogen komen. Het is slecht, oppervlakkig en gewoon totaal oninteressant. Je vindt deze film van Universal Pictures sinds 9 juni 2015 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Fifty Shades of Grey al in de bioscoop gezien of heb je ook gewacht tot je de DVD of Blu-Ray kon bemachtigen? Heb je het vervolg Fifty Shades Darker al in de zalen bekeken? Vind jij de eerste film in de trilogie wel goed? Laat het weten door hier nu te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *