Review – Rupture (2016)

Informatie

Regie: Steven Shainberg
Cast: Noomi Rapace, Michael Chiklis, Ari Millen, Peter Stormare & Kerry Bishé
Genre: Sciencefiction, thriller, horror
Distributeur: Splendid Film Benelux
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 januari 2017

© 2016 Rupture Cal., Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Nu het buiten ’s avonds en vaak over dag redelijk donker is, zullen heel wat onder ons ongetwijfeld ook graag naar een donkere en duistere film kijken. De geschikte prenten voor deze periode van het jaar zijn dan ook spannende, angstaanjagende en bloedstollende horrorfilms. En terwijl Rings – het lang verwachte vervolg op The Ring (2002) en The Rings Two (2005) – momenteel draait in de bioscopen, bracht Splendid Film Benelux een andere en misschien wel veel interessantere film uit op DVD en Blu-Ray: Rupture, met in de hoofdrollen onder andere Noomi Rapace en Gotham-acteur Michael Chiklis. Maar maakt deze interessante cast de film goed of net helemaal niet?

In Rupture volgen we het doen en laten van Renée. Ze is een alleenstaande moeder en samen met haar zoon Evan maakt ze er het beste van. Ze wonen in een klein maar praktisch huis in Kansas en hebben er alles wat ze nodig hebben. Maar wat geen van beide weet, is dat ze eigenlijk dag in dag uit in het oog gehouden worden. Wanneer Renée haar zoon bij zijn vader afzet en ze eropuit trekt om een dagje te gaan skydiven, wordt ze onderweg ontvoerd. Ze wordt verdoofd en wanneer ze wakker wordt, weet ze niet waar ze is. Ze bevindt zich in één of ander lab waar allerhande testen worden gedaan door een heleboel mysterieuze figuren. Renée beslist om niet af te wachten en probeert zichzelf te bevrijden, maar wat ze dan ontdekt kan ze maar nauwelijks geloven. Zal Renée uiteindelijk haar zoon nog terugzien?

© 2016 Rupture Cal., Inc. All Rights Reserved.

Het concept achter Rupture spreekt je wellicht meteen aan. En dat is helemaal terecht, want Rupture is ook echt een interessante film vanaf het allereerste moment. Het komt allemaal misschien net iets te traag op gang, maar eens Renée ontvoert wordt, begint de film echt. Het is leuk om te zien hoe je als kijker – net zoals het hoofdpersonage – aanvankelijk echt helemaal niets weet. Net zoals Renée begin je het mysterie helemaal te ontrafelen en zoek je antwoorden op de belangrijke vragen. Die worden doorheen het verhaal ook deels beantwoord, maar naar het einde toe vergeet Rupture om je interesse vast te houden. De film eindigt redelijk abrupt en dat maakt het dan allemaal weer wat minder goed. De kijker krijgt geen uitsluitsel over waar het nu uiteindelijk allemaal om gaat.

© 2016 Rupture Cal., Inc. All Rights Reserved.

Het einde van Rupture is behoorlijk ‘sloppy.’ Het lijkt alsof alles bij elkaar komt en de makers helemaal niet weten wat ze met al die verhaallijnen moeten doen. Dat is jammer, want Rupture bouwt wel aan een aangenaam tempo op en ook wanneer de uiteindelijke climax er is, kijk je gebiologeerd toe. De film eindigt dus niet met een hoogtepunt, maar de sfeer zit over heel de prent wel helemaal juist. Al meteen vanaf de allereerste scene weet je als kijker dat er allerhande nare dingen staan te gebeuren. De mysterieuze shots maken het er alleen nog beter op. Regisseur Steven Shainberg, die in het verleden vooral dramatische komedies regisseerde, doet het dan ook erg goed. Zijn film staat er visueel helemaal: je wordt echt ondergedompeld in een claustrofobische wereld waarbinnen het verhaal perfect ontwikkelt.

© 2016 Rupture Cal., Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal had dus wat beter gemogen, maar gelukkig zorgen de verschillende voortreffelijke acteurs voor schitterend acteerwerk. Noomi Rapace draagt de film volledig. De Prometheus-actrice neemt je mee van de eerste seconde tot de allerlaatste minuut en zorgt ervoor dat je ook echt met haar personage meevoelt. Zonder Rapaces performance was Rupture zonder twijfel maar half zo goed geweest. Naast Rapace zien we ook Michael Chiklis, die ook in deze film zijn kunde toont. Chiklis is een fijne acteur en hoort dan ook helemaal thuis in Rupture. Verder zien we ook nog Orphan Black-acteur Ari Millen en Prison Break-ster Peter Stormare. Ook zij maken Rupture een erg prettige film. Het is dan ook merkwaardig dat regisseur Steven Shainberg voor deze toch wel kleine film een behoorlijk schitterende cast wist samen te stellen.

Het verdict

Rupture is geen schitterende film. Hoewel het allemaal wel veelbelovend start en je als kijker meteen in het goede verhaal en de interessante sfeer wordt gezogen, verwatert het naar het einde toe helemaal. Regisseur Steven Shainberg verliest na verloop van tijd de focus helemaal. De spanning wordt wel voortreffelijk opgebouwd en je zit dan ook meer dan eens echt op het puntje van je stoel. Dat komt natuurlijk ook door het schitterende acteerwerk van Noomi Rapace, die de film helemaal draagt. Zonder haar was Rupture niet eens interessant geweest. Naast haar zien we ook Michael Chiklis, Ari Millen en Peter Stormare in interessante – maar lege – rollen de revue passeren. De sfeer blijft over de hele film ongelooflijk mysterieus en dat maakt de film ook zo aangenaam om te kijken. Rupture is dus geen perfecte film, maar is wel meer dan genoeg als je eens lekker wil genieten van een spannende horror-thriller. De film wordt verdeeld door Splendid Film en ligt sinds 26 januari 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Heb jij al van deze film gehoord en denk jij dat hij de moeite waard is? Denk je ook dat Noomi Rapace het schitterend doet? Wil jij Rupture graag op DVD of Blu-Ray opnemen in je filmcollectie? Of spreekt de film je helemaal niet aan? Laat het nu weten door te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *